NEET Foundation Physics Chapter 1 Motion Multiple Choice Questions

Chapter 1 Motion Multiple Choice Question And Answers

Direction: Choose the correct option for each questions. There is only one correct response for each question.

Question 1. Which statement is correct regarding displacement:

  1. It is a vector quantity
  2. It is a scalar quantity
  3. It depend upon the path followed by the object
  4. It is always positive

Answer. 1. It is a vector quantity

Question 2. Raindrop touching the earth’s surface is an example of which of the following:

  1. Non – Uniform velocity
  2. Uniform velocity
  3. Average velocity
  4. Instantaneous velocity

Answer. 2. Uniform velocity

Question 3. Choose the correct equation of motion

  1. v = u + at
  2. v = a + ut
  3. v = t + au
  4. v = u at

Answer. 1. v = u + at

Read and Learn More NEET Foundation Multiple Choice Questions

Question 4. What does the following graph show?

NEET Foundation Physics Question 4

  1. Velocity-time graph for non-uniform velocity
  2. Velocity-time graph for uniform velocity
  3. Velocity-time graph for non-uniform acceleration
  4. Velocity-time graph for uniform acceleration

Answer. 2. Velocity-time graph for uniform velocity

Question 5. Which of the following statements is ­correct?

  1. Displacement can be zero.
  2. Displacement cannot be zero.
  3. Magnitude of displacement is greater than the distance travelled by the object.
  4. Its magnitude is greater than the displacement travelled by the object.

Answer. 1. Displacement can be zero.

Question 6. The magnitude of average velocity of car is equal to its average speed when it is moving in a

  1. circle
  2. crowded street
  3. straight line
  4. race

Answer. 3. straight line

Question 7. Which among the following distance-time graphs shows uniform motion

  1. NEET Foundation Physics Question 7 Diagram 1
  2. NEET Foundation Physics Question 7 Diagram 2
  3. NEET Foundation Physics Question 7 Diagram 3
  4. NEET Foundation Physics Question 7 Diagram 4

Answer.

  1. NEET Foundation Physics Question 7 Diagram 1

Question 8. What does an equation v = u + at describe?

  1. Position is a function of time
  2. Position is a function of velocity
  3. Velocity is a function of time
  4. Velocity is a function of position

Answer. 3. Velocity is a function of time

Question 9. A bus has an acceleration of 10 m/s2 in a straight line. How much velocity is increased in 10 s?

  1. 50
  2. 100
  3. 200
  4. 300

Answer. 2. 100

Question 10. A ball is moving in a circular path of radius r. After completing a semi-circle, its displacement is

  1. r
  2. 2r
  3. r/2
  4. 4r

Answer. 2. 2r

Question 11. The ratio of displacement to distance of a moving object is

  1. 8 1
  2. < 1
  3. > 1
  4. = 1

Answer. 1. 8 1

Question 12. Tom is riding in a giant wheel which is revolving with a constant speed of 50 m/s. Here Tom is ________.

  1. Moving without acceleration
  2. Moving with uniform velocity
  3. Moving with non-uniform velocity
  4. Moving with acceleration

Answer. 4. Moving with acceleration

Question 13. Which of the following statements are ­correct regarding speed?

  1. Speed is a scalar quantity
  2. It is represented by letter u or v
  3. Speed of a body is a distance travelled by it per unit time
  4. All the above

Answer. 4.  All the above

Question 14. Free fall of a ball is the example of which of the following:

  1. Variable acceleration
  2. Acceleration due to gravity
  3. Uniform acceleration
  4. None of the above

Answer. 3. Uniform acceleration

Question 15. If the velocity of an object is directly proportional to the time elapsed, then the object is moving with ________.

  1. Uniform speed
  2. Variable acceleration
  3. Variable speed
  4. Uniform acceleration

Answer. 4. Uniform acceleration

Question 16. What does slope of speed Vs time graph give us?

  1. Speed
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Displacement

Answer. 3. Acceleration

Question 17. When the distance of moving object is directly proportional to length of time, object moves with ________.

  1. Constant speed
  2. Zero displacement
  3. Zero speed
  4. Constant acceleration

Answer. 1. Constant speed

Question 18. The rate of change of displacement with time is called ________.

  1. Speed
  2. Velocity
  3. Displacement
  4. Acceleration

Answer. 2. Velocity

Question 19. When a graph of one quantity versus another results in a straight line, the quantities are ________.

  1. Both constant
  2. Equal
  3. Directly proportional
  4. Inversely proportional

Answer. 3. Directly proportional

Question 20. A boy travels a distance πr along the circumference of a circle of radius r. Displacement of the boy is ________.

  1. 0
  2. r
  3. 2r
  4. 2πr

Answer. 3. 2r

Question 21. The motion of an object in a circular path with a constant speed is known as ________.

  1. Uniform circular motion
  2. Displacement
  3. Acceleration
  4. Velocity

Answer. 1. Uniform circular motion

Question 22. If an object is moving around the sun with a constant speed in a circular path, the motion is called ________.

  1. Uniform motion
  2. Variable motion
  3. Non-accelerated motion
  4. Accelerated motion

Answer. 4. Accelerated motion

Question 23. Which quantity changes in uniform circular motion?

  1. Speed
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Retardation

Answer. 2. Velocity

Question 24. Which of the following statement is correct

  1. The average speed of a moving body can be zero.
  2. The average speed of a moving body cannot be zero.
  3. The displacement of a moving body cannot be zero.
  4. The displacement of a moving body is always greater than zero.

Answer. 2. The average speed of a moving body cannot be zero.

Question 25. When an object covers unequal distance in equal interval of time, then the motion is called ________.

  1. Uniform motion
  2. Non-Uniform motion
  3. Accelerated motion
  4. Zero motion

Answer. 2. Non-Uniform motion

Question 26. Which equation is correct for distance S where u = initial velocity, a = ­acceleration, t = time of journey.

  1. \(u t+\frac{1}{2} a t^2\)
  2. ut
  3. a + ut
  4. a × ut

Answer. 1. \(u t+\frac{1}{2} a t^2\)

Question 27. A boy while travelling in a moving car sees the road side trees moving ________.

  1. Forward
  2. Backward
  3. Still
  4. Upwards

Answer. 2. Backward

Question 28. An object will continue to accelerate until ________.

  1. The resultant force on it begins to decrease.
  2. The resultant force on its zero.
  3. The resultant force is at angle to its motion.
  4. The resultant force on it is increased continuously.

Answer. 2. The resultant force on its zero.

Question 29. A satellite is revolving around the Earth with a radius of 42250 km. What will be its speed if it takes 24 hours to revolve around the earth.

  1. 2020 m/s
  2. 3334.83 m/s
  3. 5639.99 m/s
  4. 3073.74 m/s

Answer. 4. 3073.74 m/s

Question 30. The odometer of an automobile measures ________ .

  1. Distance
  2. Time
  3. Speed
  4. Velocity

Answer. 1. Distance

Question 31. The distance travelled per second by a moving object in a particular direction is called its________.

  1. Speed
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Detardation

Answer. 2. Velocity

Question 32. What all information can be obtained from the velocity–time graph other than velocity and time.

  1. Acceleration
  2. Displacement
  3. Retardation
  4. None of the above

Answer. 

2. Acceleration

3. Displacement

Question 33. Which of the following statements are correct

  1. Zero distance covered and zero displacement.
  2. Zero speed at an instant but non zero acceleration at the same time.
  3. Zero speed and zero velocity.
  4. Acceleration opposite to the direction of motion.

Answer. 

2. Zero speed at an instant but non zero acceleration at the same time.

4. Acceleration opposite to the direction of motion.

Question 34. Which of the following equations are correct where u = initial velocity, a = acceleration, t = time of journey and S = distance travelled v = final velocity.

  1. v = u + at
  2. S = \(u t+\frac{1}{2} a t^2\)
  3. v2 = u2+ 2aS
  4. v = u – at

Answer. 

  1. v = u + at
  2. S = \(u t+\frac{1}{2} a t^2\)
  3. v2 = u2+ 2aS

Question 35. Choose the correct statements

  1. If change in velocity is not same in the same intervals of time, it is called non-variable acceleration.
  2. If change in velocity is not same in the same intervals of time, it is called variable acceleration.
  3. The uniform acceleration is one when equal changes in velocity take place in equal intervals of time.
  4. The non-uniform acceleration is one when equal changes in velocity take place in equal intervals of time.

Answer. 

2. If change in velocity is not same in the same intervals of time, it is called variable acceleration.

4. The uniform acceleration is one when equal changes in velocity take place in equal intervals of time.

Question 36. Choose the incorrect statement

  1. Acceleration is the rate of change of velocity with time
  2. Acceleration is the rate of change of distance with time.
  3. Acceleration is the rate of change of displacement with time.
  4. Acceleration is the rate of change of time with velocity.

Answer. 

2. Acceleration is the rate of change of distance with time.

3. Acceleration is the rate of change of displacement with time.

4. Acceleration is the rate of change of time with velocity.

Question 37. Velocity–time graph is used to determine

  1. Displacement of the object in a certain time interval
  2. Acceleration of the body
  3. Velocity
  4. Time

Answer. 

  1. Displacement of the object in a certain time interval
  2. Acceleration of the body
  3. Velocity
  4. Time

Question 38. A quantity has a value of −8.0 m/s. it can be said as

  1. velocity of body
  2. acceleration of body
  3. speed of body
  4. position of body

Answer. 1. velocity of body

Question 39. A car travels 1/3rd distance on a straight road with a velocity of 10 km/hr, next 1/3rd with velocity 20 km/hr and the last 1/3rd with velocity 60 km/hr. What is the average velocity of the car in the whole journey?

  1. 4 km/hr
  2. 6 km/hr
  3. 12 km/hr
  4. 18 km/hr

Answer. 4. 18 km/hr

Question 40. The area under a graph between two quantities is given in the unit m/s. The quantities are

  1. speed and time
  2. distance and time
  3. acceleration and time
  4. velocity and time

Answer. 2. distance and time

Question 41. A motor ship covers the distance of 300 km between two localities on a river in 10 hrs downstream and in 12 hrs upstream. Find the flow velocity of the river assuming that these velocities are constant.

  1. 2.0 km/hr
  2. 2.5 km/hr
  3. 3 km/hr
  4. 3.5 km/hr

Answer. 2. 2.5 km/hr

Question 42. In the motion of tip of minute hand of a clock, after one hour

  1. the displacement is zero
  2. distance covered is zero
  3. average speed is zero
  4. instanteneous velocity is zero

Answer. 1. the displacement is zero

Question 43. Driver of a train travelling at 115 km/hr sees on a same track, 100 m infront of him, a slow train travelling in the same direction at 25 km/hr. The least retardation that must be applied to faster train to avoid a collision is

  1. 3.125 m/s2
  2. 3.5 m/s2
  3. 2.75 m/s2
  4. 3.0 m/s2

Answer. 1. 3.125 m/s2

Question 44. The ampere is the SI unit of

  1. temperature
  2. amount of substance
  3. electric current
  4. luminous intensity

Answer. 3. electric current

Question 45. Distance of the moon from the earth is 4  × 108 m. The time taken by a radar signal transmitted from the earth to reach the moon is

  1. 5.2 s
  2. 1.3 s
  3. 2.6 s
  4. 0.70 s

Answer. 2. 1.3 s

Question 46. The prefix to denote 10–9 is

  1. hecta
  2. nano
  3. tera
  4. deca

Answer. 2. nano

Question 47. A stone is dropped into a well in which the level of water is h, below the top of the well. If v is velocity of sound, then time T after which the splash is heard is equal to

  1. \(\frac{2 h}{v}\)
  2. \(\sqrt{\frac{2 h}{v}}+\frac{h}{g}\)
  3. \(\sqrt{\frac{2 h}{g}}+\frac{h}{v}\)
  4. \(\sqrt{\frac{h}{2 g}}+\frac{2 h}{v}\)

Answer. 3. \(\sqrt{\frac{2 h}{g}}+\frac{h}{v}\)

Question 48. Magnitude of a vector is never

  1. zero
  2. fraction
  3. negative
  4. positive

Answer. 3. negative

Question 49. A stone weighing 3 kg falls from the top of a tower 100 m high and buries itself 2 m deep in the sand. The time of penetration is:

  1. 0.09 sec
  2. 0.9 sec
  3. 2.1 sec
  4. 1.3 sec

Answer. 1. 0.09 sec

Question 50. S.I. unit of velocity is

  1. m
  2. m/s
  3. m/s
  4. m2/s

Answer. 3.  m/s

Question 51. The velocity of a body at any instant is 10 m/s. After 5 sec, velocity of the particle is 20 m/s. The velocity at 3 seconds before is

  1. 8 m/sec
  2. 4 m/sec
  3. 6 m/sec
  4. 7 m/sec

Answer. 2. 4 m/sec

Question 52. A body is moving along a straight line at 20 m/s undergoes an acceleration of −4 m/s2. After 2 seconds, its speed will be

  1. 8 m/s
  2. 12 m/s
  3. 26 m/s
  4. 38 m/s

Answer. 2. 12 m/s

Question 53. A body covers 200 cm in the first 2 sec.and 220 cm in next 4 sec. What is the velocity of the body at the’ end of 7th second?

  1. 40 cm/sec
  2. 20 cm/sec
  3. 10 cm/sec
  4. 5 cm/sec

Answer. 3. 10 cm/sec

Question 54. Consider the graph shown in figure which of following is correct?

NEET Foundation Physics Question 54 Diagram

  1. Region OA (uniform acceleration) and Region OB (uniform retardation)
  2. Region OA (constant acceleration) and Region AB (variable acceleration)
  3. Region OA (uniform velocity) and Region AB (constant acceleration)
  4. Region of OA (uniform acceleration) and Region AB (zero acceleration)

Answer. 4. Region of OA (uniform acceleration) and Region AB (zero acceleration)

Question 55. A boat takes 2 hrs. to travel 8 km and back in still water lake with water velocity of 4 km/hr, then the time taken for going upstream of 8 km and coming back is:

  1. 120 min
  2. 160 min
  3. 200 min
  4. none of these

Answer. 2. 160 min

Question 56. Consider the graph shown which of following is correct

NEET Foundation Physics Question 56 Diagram

  1. Region OA (variable acceleration) and Region AB (zero acceleration)
  2. Region OA (constant acceleration) and Region AB (variable acceleration)
  3. Region OA (constant velocity) and Region AB (variable velocity)
  4. Region OA (non-uniform velocity) and Region AB (non-uniform velocity)

Answer. 1. Region OA (variable acceleration) and Region AB (zero acceleration)

Question 57. If two bodies of different masses m1 and m2 are dropped from differnet heights h1 and h2, then ratio of the times taken by the two to drop through these distances is

  1. h1 : h2
  2. h2/h1
  3. \(\sqrt{h_1}: \sqrt{h_2}\)
  4. h12 : h22

Answer. 3. \(\sqrt{h_1}: \sqrt{h_2}\)

Question 58. A ball is dropped on the floor from a height of 10 m. It rebounds to a height of 2.5 m. If the ball is in contact with the floor for 0.01 sec, then average acceleration during contact is

  1. 2100 m/s2
  2. 1400 m/s2
  3. 700 m/s2
  4. 400 m/s2

Answer. 1. 2100 m/s2

Question 59. The acceleration of a point on the rim of flywheel 1 m in diameter, if it makes 1200 revolutions per minute is

  1. 8π m/s2
  2. 80π2 m/s2
  3. 800π2 m/s2
  4. none of these

Answer. 3. 800π2 m/s2

Question 60. A stone is thrown vertically upward with an initial velocity u from the top of a tower, reaches the ground with a velocity 3u. The height of the tower is:

  1. \(\frac{3 u^2}{8}\)
  2. \(\frac{4 u^2}{g}\)
  3. \(\frac{6 u^2}{g}\)
  4. \(\frac{9 u^2}{g}\)

Answer. 2. \(\frac{4 u^2}{g}\)

Question 61. The relationship between average speed, time and distance is

  1. Average speed = distance × time
  2. Average speed = \(\frac{\text { total distance }}{\text { total time }}\)
  3. Time = average speed/distance
  4. Distance = average speed × time

Answer. 2. Average speed = \(\frac{\text { total distance }}{\text { total time }}\)

Question 62. If a ball is thrown up with a certain velocity. It attains a height of 40 m and comes back to the thrower, then

  1. total distance covered by it is 40 m
  2. total displacement covered by it is 80 m
  3. total displacement is zero
  4. total distance covered by it is zero

Answer. 3. total displacement is zero

Question 63. A phonograph record on turn table rotates at 30  rpm. The linear speed of a point on the record at the needle at the beginning of the recording when it is at a distance of 14 cm from the centre is

  1. 22 cm/sec
  2. 44 cm/sec
  3. 48 cm/sec
  4. 52 cm/sec

Answer. 2. 44 cm/sec

Question 64. Acceleration of a body projected upwards with a certain velocity is

  1. 9.8 m/s2
  2. –9.8 m/s2
  3. zero
  4. insufficient data

Answer. 2. –9.8 m/s2

Question 65. A body moving along a circular path has

  1. both constant speed
  2. constant velocity
  3. no radial acceleration
  4. no tangential velocity

Answer. 1. both constant speed

Question 66. If a body of mass 0.10 kg is moving on circular path of diameter 1.0 m at the rate of 10 revolutions per 31.4 sec, then centripetal force acting on the body (n = 3.14) is

  1. 0.2 Newton
  2. 2.0 Newton
  3. 0.02 Newton
  4. 20.0 Newton

Answer. 1. 0.2 Newton

Question 67. The earth’s radius is 6400 km. It makes one revolution about its own axis in 24 hrs. The centripetal acceleration of a point on its equator is nearly

  1. 340 cm/s2
  2. 34 cm/s2
  3. 3.4 cm/s2
  4. 0.34 cm/s2

Answer. 3. 3.4 cm/s2

Question 68. A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:

  1. Zero
  2. p r
  3. 2r
  4. 2p r

Answer. 3. 2r

Question 69. A body is thrown vertically upward with velocity u, the greatest height h to which it will rise is,

  1. u/g
  2. u2/2g
  3. u2/g
  4. u/2g

Answer. 2. u2/2g

Question 70. The numerical ratio of displacement to ­distance for a moving object is

  1. always less than 1
  2. always equal to 1
  3. always more than 1
  4. equal or less than 1

Answer. 4. equal or less than 1

Question 71. If the displacement of an object is proportional to square of time, then the object moves with

  1. uniform velocity
  2. uniform acceleration
  3. increasing acceleration
  4. decreasing acceleration

Answer. 2. uniform acceleration

Question 72. From the given below v – t graph, it can be inferred that the object is

NEET Foundation Physics Question 5

  1. in uniform motion
  2. at rest
  3. in non-uniform motion
  4. moving with uniform acceleration

Answer. 1. in uniform motion

Question 73. Suppose a boy is enjoying a ride on a merry-go-round which is moving with a constant speed of 10 m s–1. It implies that the boy is

  1. at rest
  2. moving with no acceleration
  3. in accelerated motion
  4. moving with uniform velocity

Answer. 3. in accelerated motion

Question 74. Area under av – t graph represents a physical quantity which has the unit

  1. m2
  2. m
  3. m3
  4. m s-1

Answer. 2. m

Question 75. Four cars A, B, C and D are moving on a levelled road. Their distance versus time graphs are shown in figure below. Choose the correct statement

NEET Foundation Physics Question 8

  1. Car A is faster than car D.
  2. Car B is the slowest.
  3. Car D is faster than car C.
  4. Car C is the slowest.

Answer. 2. Car B is the slowest.

Question 76. Which of the following figures represents uniform motion of a moving object correctly?

  1. NEET Foundation Physics Question 9 Diagram 1
  2. NEET Foundation Physics Question 9 Diagram 2
  3. NEET Foundation Physics Question 9 Diagram 3
  4. NEET Foundation Physics Question 9 Diagram 4

Answer.

  1. NEET Foundation Physics Question 9 Diagram 1

Question 77. Slope of a velocity – time graph gives

  1. the distance
  2. the displacement
  3. the acceleration
  4. the speed

Answer. 3. the acceleration

Question 78. In which of the following cases of motions, the distance moved and the magnitude of displacement are equal?

  1. If the car is moving on straight road
  2. If the car is moving in circular path
  3. The pendulum is moving to and fro
  4. The earth is revolving around the Sun

Answer. 1. If the car is moving on straight road

Question 79. ______ is the rate of change of velocity with time.

  1. Displacement
  2. Acceleration
  3. Speed
  4. Velocity

Answer. 2. Acceleration

Question 80. If change in velocity is not same in the same intervals of time, it is called ______ acceleration.

  1. Variable
  2. Uniform
  3. Zero
  4. Non-zero

Answer. 1. Variable

Question 81. ______ is the decrease in velocity per ­second.

  1. Retardation
  2. Acceleration
  3. Speed
  4. Velocity

Answer. 1. Retardation

Question 82. The equation of acceleration (a) is

  1. Distance/time
  2. Time/distance
  3. Time × Distance
  4. Change in Velocity/time Interval

Answer. 4. Change in Velocity/time Interval

Question 83. The S.I. unit of velocity is ______.

  1. cm/s
  2. m/s
  3. kg/s
  4. g/s

Answer. 2. m/s

Question 84. C.G.S. unit of velocity is ______.

  1. cm/s
  2. m/s
  3. kg/s
  4. g/s

Answer. 1. cm/s

Question 85. If an object travels equal distances in equal intervals of time along a particular direction, the object is said to be moving with a ______.

  1. Uniform speed
  2. Non-uniform speed
  3. Uniform velocity
  4. Non-uniform velocity

Answer. 1. Uniform speed

Question 86. Equation of speed is ______.

  1. Distance/time
  2. Time/distance
  3. Velocity/time
  4. Acceleration/time

Answer. 1. Distance/time

Question 87. The ______ of an object is the distance travelled per second by the object in a specified direction.

  1. Speed
  2. Velocity
  3. Acceleration
  4. Time

Answer. 2. Velocity

Question 88. When an object covers equal distances in equal intervals of time, it is known as _____ motion.

  1. Uniform
  2. Non-uniform
  3. Distance
  4. Displacement

Answer. 1. Uniform

Question 89. Distance is always _____.

  1. Negative
  2. Positive
  3. Zero
  4. Neutral

Answer. 2. Positive

Question 90. The S.I. unit of distance is ____.

  1. cm
  2. m
  3. kg
  4. g

Answer. 2. m

Question 91. The shortest distance from the initial to the final position of a body is called magnitude of _______.

  1. Distance
  2. Mass
  3. Displacement
  4. Velocity

Answer. 3. Displacement

Question 92. The C.G.S. unit of distance is ______.

  1. Centimetre
  2. Metre
  3. Kilogram
  4. Gram

Answer. 2. Metre

Leave a Comment