NEET Foundation Chemistry Multiple Choice Question And Answers

Chemistry Multiple Choice Question And Answers

Question 1. Air is a/an

  1. element
  2. compound
  3. mixture
  4. colloid

Answer. 3. mixture

Question 2. All the following are examples of chemical change, except

  1. magnetising of iron nail
  2. rusting of iron rod
  3. digestion of food
  4. souring of milk

Answer. 1. magnetising of iron nail

Question 3. Atomic number of an element gives

  1. the number of electrons in its atom
  2. the number of nucleons in its atom
  3. the weight of the atom of the element
  4. the total number of elementary particles in its atom

Answer. 1. the number of electrons in its atom

Question 4. Conversion of a substance directly from solid to vapour state is known as

  1. vapourization
  2. sublimation
  3. decomposition
  4. ionization

Answer. 3. decomposition

Question 5. Cooking oil can be converted into vegetable ghee by the process of

  1. hydrogenation
  2. distillation
  3. crystallization
  4. oxidation

Answer. 4. oxidation

Question 6. Colloids

  1. are true solutions
  2. are suspensions of one phase in another
  3. are two-phase systems
  4. contain only water soluble substances

Answer. 2. are suspensions of one phase in another

Question 7. Colloids are purified by

  1. peptization
  2. coagulation
  3. condensation
  4. dialysis

Answer. 1. peptization

Question 8. Distillation at reduced pressure is used for liquids which have

  1. high boiling points
  2. low boiling points
  3. high volatility
  4. decomposed before their boiling points

Answer. 4. decomposed before their boiling points

Question 9. Gases have

  1. a definite shape but not volume
  2. a definite volume and shape
  3. a definite volume but not shape
  4. neither definite volume nor shape

Answer. 4. neither definite volume nor shape

Question 10. Isotopes of an element

  1. are physically identical with each other
  2. are chemically identical with each other
  3. are not identical with each other
  4. have the same mass numbers

Answer. 2. are chemically identical with each other

Question 11. Milk is an example of

  1. sol
  2. gel
  3. emulsion
  4. suspension

Answer. 3. emulsion

Question 12. Of all the gases present in the air, which one of the following is the highest in percentage?

  1. Carbon dioxide
  2. Hydrogen
  3. Nitrogen
  4. Oxygen

Answer. 3. Nitrogen

Question 13. Of the following particles, the particle having the least mass is

  1. meson
  2. neutron
  3. electron
  4. proton

Answer. 3. electron

Question 14. The atomic weight of uranium is

  1. 237
  2. 238
  3. 226
  4. 242

Answer. 2. 238

Question 15. The charge on the electron is

  1. 1.6 × 10-16 C
  2. 1.5 × 10-16 C
  3. –1.6 × 10-19 C
  4. 1.6 × 1019 C

Answer. 3. –1.6 × 10-19 C

Question 16. The chemical name of table salt is

  1. potassium chloride
  2. sodium chloride
  3. calcium chloride
  4. sodium hyposulphate

Answer. 2. sodium chloride

Question 17. The difference between isotopes of an element is due to the presence of a different number of

  1. protons
  2. neutrons
  3. electrons
  4. photons

Answer. 2. neutrons

Question 18. The ejection of electrons when a metal surface is irradiated is called

  1. black body radiation
  2. photoelectric effect
  3. zeeman effect
  4. atomic spectrum

Answer. 2. photoelectric effect

Question 19. The major constituent of air is

  1. nitrogen
  2. carbon dioxide
  3. oxygen
  4. hydrogen

Answer. 1. nitrogen

Question 20. The mass number of a nucleus is

  1. always less than its atomic number
  2. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus
  3. always more than the atomic weight
  4. a fraction

Answer. 2. the sum of the number of protons and neutrons present in the nucleus

Question 21. The mass of one Avogadro number of helium atom is

  1. 1.00 g
  2. 4.00 g
  3. 8.00 g
  4. 4 × 6.02 × 1023 g

Answer. 3. 8.00 g

Question 22. The maximum capacity of any orbital is

  1. 2
  2. 6
  3. 14
  4. Cannot be determined unless the principal quantum number is known

Answer. 2. 6

Question 23. The melting point of copper is

  1. 1,083°C
  2. 732°C
  3. 327°C
  4. 1,835°C

Answer. 1. 1,083°C

Question 24. The most abundant rare gas in the atmosphere is

  1. He
  2. Ne
  3. Ar
  4. Xe

Answer. 3. Ar

Question 25. The nuclear particles that are assumed to hold nucleons together are

  1. electrons
  2. positrons
  3. neutrons
  4. mesons

Answer. 4. mesons

Question 26. The nucleus of a hydrogen atom consists of

  1. one proton + one neutron
  2. one proton + two neutrons
  3. one neutron only
  4. one electron only

Answer. 3. one neutron only

Question 27. Tritium has an atomic number of

  1. 3
  2. 2
  3. 1
  4. 4

Answer. 1. 3

Question 28. Which of the following has the same atomic number and atomic weight?

  1. Hydrogen
  2. Helium
  3. Oxygen
  4. Nitrogen

Answer. 2. Helium

Question 29. Which of the following is a chemical change?

  1. evaporation of water
  2. burning of candle
  3. glowing of an electric bulb
  4. liquefaction of air

Answer. 1. evaporation of water

Question 30. Which of the following is a mixture?

  1. gunpowder
  2. iron sulphate
  3. brass
  4. dry ice

Answer. 4. dry ice

Question 31. Which of the following is incorrect?

  1. Mercury: Hg
  2. Silver: Ag
  3. Sodium: Na
  4. Potassium: Ka

Answer. 2. Silver: Ag

Question 32. Which of the following is not a chemical action?

  1. Burning of coal
  2. Conversion of water into steam
  3. Digestion of food
  4. Burning of paper

Answer. 2. Conversion of water into steam

Question 33. A small quantity of a mixture of two days can be separated by

  1. fractional distillation
  2. paper chromatography
  3. sublimation
  4. steam distillation

Answer. 4. steam distillation

Question 34. Bohr model of an atom could not account for

  1. emission spectrum
  2. absorption spectrum
  3. line spectrum of hydrogen
  4. fine spectrum

Answer. 1. emission spectrum

Question 35. Camphor can easily be purified by the process of

  1. sublimation
  2. distillation
  3. crystallization
  4. sedimentation

Answer. 2. distillation

Question 36. Gunpowder is a mixture of

  1. sulphur, carbon and phosphorus
  2. sulphur, charcoal and nitre
  3. sulphur, charcoal and carbon
  4. carbon, nitrogen and chlorine

Answer. 3. sulphur, charcoal and carbon

Question 37. Match the following columns

List I                     List II

A. Mercury          1. Element

B. Oxygen           2. Compound

C. Water             3. Mixture

D. Air Codes       4. Metal

A      B     C     D

1      2      3     4

4      3      2     1

4      1      2     3

4      2      3     1

Answer. 3. 4 1 2 3

Question 38. Blue colour of the sky is due to

  1. absorption of light by dust particles
  2. reflection of light by dust particles
  3. scattering of light by dust particles
  4. the presence of clouds which are a colloidal dispersion of water particles in air

Answer. 1. absorption of light by dust particles

Question 39. If NA is Avogadro‘s number, then number of electrons in 4.2 g of azide ions (N3) is

  1. 2 NA
  2. 4.2 NA
  3. 1.6 NA
  4. 3.6 NA

Answer. 2. 4.2 NA

Question 40. The number of atoms present in 21.6 g of silver (atomic weight = 108) are same as the molecules in

  1. 1.8 g of H2O
  2. 12 moles of KMnO4
  3. 0.6 N H2SO4
  4. 4.6 g of C2H5OH

Answer. 1. 1.8 g of H2O

Question 41. 19.7 kg of gold was recovered from a smuggler. how many atoms of gold were recovered?

(Au = 197)

  1. 6.02 × 1025
  2. 6.02 × 1024
  3. 6.02 × 1023
  4. 6.02 × 1022

Answer. 1. 6.02 × 1025

Question 42. Butter is an example of

  1. gel
  2. emulsion
  3. sol
  4. foam

Answer. 3. sol

Question 43. An element M has an atomic number 9 and atomic mass 19. Its ion will be presented by

  1. M
  2. M2+
  3. M
  4. M2-

Answer. 2. M2+

Question 44. Milk is

  1. fat dispersed in milk
  2. fat dispersed in water
  3. water dispersed in fat
  4. water dispersed in oil

Answer. 2. fat dispersed in water

Question 45. the formula of the compound is A2B5. The number of electrons in the outermost orbits of A and B respectively are

  1. 6 and 3
  2. 5 and 6
  3. 5 and 2
  4. 2 and 3

Answer. 4. 2 and 3

Question 46. Milk is a mixture of

  1. fats and water
  2. carbohydrates and water
  3. carbohydrates, fats and water
  4. carbohydrates, fats, proteins and water

Answer. 2. carbohydrates and water

Question 47. Swelling of a sprained foot is reduced by soaking in hot water containing a large amount of common salt. This is because of a phenomenon called

  1. osmosis
  2. plasmolysis
  3. electrolysis
  4. dialysis

Answer. 4. dialysis

Question 48. The percentage, by weight, of water in the human body is

  1. 20
  2. 40–45
  3. 5–10
  4. 70–75

Answer. 4. 70–75

Question 49. The so-called fourth state of matter refers to

  1. mercury
  2. LPG
  3. dry ice
  4. plasma

Answer. 3. dry ice

Question 50. Which of the following cannot be purified by sublimation?

  1. iodine
  2. camphor
  3. citric acid
  4. naphthalene

Answer. 2. camphor

Question 51. Which of the following gases in air unites with many metals?

  1. hydrogen
  2. oxygen
  3. helium
  4. carbon dioxide

Answer. 1. hydrogen

Question 52. Why does milk curdle?

  1. fermentation of lactose
  2. reaction of microbes
  3. overheating
  4. fungus growth

Answer. 3. overheating

Question 53. A fractionating column is a glass apparatus used to

  1. separate magnetic solids from nonmagnetic solids
  2. separate a mixture in water
  3. separate two or more liquids
  4. extract oils from vegetable matter

Answer. 1. separate magnetic solids from nonmagnetic solids

Question 54. In case of a chemical change, which of the following is generally affected?

  1. electron
  2. proton
  3. neutron
  4. nucleus

Answer. 1. electron

Question 55. In the natural ‘water cycle’, water gets purified by

  1. evaporation and condenzation
  2. sedimentation
  3. filtration
  4. distillation

Answer. 3. filtration

Question 56. Neutrons are obtained by

  1. bombardment of radium with a-particles
  2. bombardment of beryllium with a particles
  3. radioactive disintegration of uranium
  4. None of these

Answer. 2. bombardment of beryllium with a particles

Question 57. Radioactive isotope of hydrogen is

  1. Hydride ion
  2. Tritium
  3. Protium
  4. Deuterium

Answer. 3. Protium

Question 58. The British physicist who received the 1923 Nobel Prize in Physics for discovering the electron is

  1. John Dalton
  2. James Chadwick
  3. J J Thomson
  4. E Rutherford

Answer. 2. James Chadwick

Question 59. The number of electrons present in H+ is

  1. zero
  2. one
  3. two
  4. three

Answer. 3. two

Question 60. The smallest particle of a pure substance showing all the properties is

  1. always an atom
  2. always a molecule
  3. may be an atom or a molecule
  4. a proton

Answer. 2. always a molecule

Question 61. The total energy of an electron revolving round the nucleus is

  1. less than zero
  2. zero
  3. more than zero
  4. more than zero in some atoms and less than zero in other atoms

Answer. 1. less than zero

Question 62. When hydrogen nuclei trap neutrons, they become

  1. hydrogen atoms
  2. deuterons
  3. tritium atom
  4. beta rays

Answer. 2. deuterons

Question 63. Which of the following statements concerning an electron is false?

  1. It is a particle
  2. It has wave properties
  3. Its path is bent by a magnet
  4. It gives out energy while moving in orbit

Answer. 4. It gives out energy while moving in orbit

Question 64. Which of the following statements is true?

  1. The ‘free’ electron outside the atom can have only discrete energy, in accordance with the quantum theory
  2. The electron inside the atom can have a continuous range of energies
  3. The kinetic energy of a free electron outside the atom can have any value in a continuous range
  4. None of these

Answer. 3. The kinetic energy of a free electron outside the atom can have any value in a continuous range

Question 65. _________is the simplest form of matter.

  1. Liquid
  2. Solid
  3. Gas
  4. Plasma

Answer. 3. Gas

Question 66. A solution can be

  1. Dilute and concentrated
  2. Saturated and dilute
  3. Saturated and unsaturated
  4. Supersaturated and saturated

Answer. 2. Saturated and dilute

Question 67. Alpha rays are actually

  1. 1 protons 2 neutrons
  2. 2 protons 2 electrons
  3. 2 protons 2 neutrons
  4. 2 protons 1 neutrons

Answer. 3. 2 protons 2 neutrons

Question 68. Atomic weight of Ca is

  1. 20
  2. 40
  3. 45
  4. 80

Answer. 2. 40

Leave a Comment