WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Summary

  1. Excretion is the physiological process of separation and removal of water-soluble waste products produced due to cellular metabolism and the organs responsible for producing, collecting, and removing metabolic wastes from the body are called excretory products.
  2. Removal of metabolic wastes takes place either by eliminating them from the body or by storing them in the form of suspension and crystals (in the case of plants).
  3. There is no excretory organs or system in plants.
  4. Excretory products of plants are not so harmful and more simple than animals.
  5. Mechanisms of excretion in plants are-shedding of leaves (hog palm, silk cotton) shedding of barks (guava, Arjun), shedding of fruits (lemon, apple, tamarind), etc.)
  6. Other organisms have different types of excretory organs to eliminate waste materials from their body.
  7. Such as contractile vacuoles (Amoeba, Euglena), flame cells (flatworms), nephridia (earthworm, leech), amphibian tubules (insects), kidneys (vertebrates).
  8. The human excretory system consists of a pair of kidneys, a pair of ureters, one urinary bladder, and one urethra.
  9. Nephron is the structural and functional unit of the kidney.
  10. It has two parts-Malpighian corpuscles and renal tubule.
  11. Malpighian corpuscles consist of a glomerulus and Bowman’s capsule.
  12. The renal tubule has three parts-proximal convoluted tubules, a loop of Henle, and a distal convoluted tubule.
  13. Urea is the main excretory material of our body which is eliminated through urine.
  14. Ammonia is converted into urea in the liver.
  15. Nephrons play a very important role in the process of urine formation.
  16. The different steps of urine formation, i.e. ultrafiltration, selective reabsorption, and tubular secretion, take place within the different parts of the nephron.
  17. The accessory excretory organs in humans are the skin, lungs, liver, etc.

Read and Learn More WBBSE Solutions for Class 9 Life Science and Environment

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Short Answer Type Questions

Question 1. What is meant by excretion?

Answer:

Excretion:-

Excretion is the process by which harmful metabolic waste products are eliminated from the body of an organism in order to keep it fit and healthy.

Question 2 What are excretory products? Give example.

Answer:

Excretory products: The metabolic wastes. which are eliminated from the body and cannot be stored inside are called excretory products.

Examples: Latex, alkaloid (plant); urea, ammonia (animal).

Question 3 Why feces is not an excretory product?

Answer:

Feces Is Not An Excretory Product:-

Feces is not directly formed from the major organs responsible for excretion (liver, kidneys, lungs, and skin) and hence is not a result of metabolic reactions. That is why, feces is not an excretory product.

WBBSE Life Science And Environment Class 9 Solutions

Question 4 How does excretion help in maintaining water balance in a living body?

Answer:

Excretion Helps In Maintaining Water Balance In A Living Body As Follows:-

Due to the deposition of waste matter, osmotic pressure in cells changes. As a result, more water enters the cells, which hampers their normal biological processes. By excretion, waste matter is eliminated from the cells along with water. Thus, excretion helps to maintain water balance and osmotic pressure within the cells and tissues of a living body.

Question 5 How are the metabolic wastes of plants eliminated?

Answer:

Metabolic Wastes Of Plants Eliminated As Follows:-

In plants, some metabolic wastes are stored in specialized cells or tissues, that are eliminated during any physical injury. Some other excretory matters are deposited in organs like leaves, fruits, bark, which plants shed naturally.

Question 6 Name some nitrogenous and non-nitrogenous excretory products of plants.

Answer:

Excretory products of plants are:

1. Nitrogenous or alkaloids:

  1. Nicotine
  2. Daturine
  3. Quinine
  4. Reserpine
  5. Caffeine.

2. Non-nitrogenous:

  1. Gum
  2. Resin
  3. Latex
  4. Tannin.

WBBSE Class 9 Life Science Solutions

Question 7. Plants have no definite excretory organs, so the plant cannot excrete directly. Mention how plants eliminate their accumulated wastes.

Answer:

Plants usually store their metabolic wastes in different organs as suspension or as crystalline forms. They eliminate these wastes in different ways like leaf fall, shedding of bark, fruit fall, shedding of flower, diffusion, storage, leaching, etc.

Question 8. Why is excretion treated as a catabolic reaction?

Answer:

Excretion Treated As A Catabolic Reaction:-

By the process of excretion, different metabolic waste matters are eliminated from the body of an organism. This process reduces the dry weight of the organism. Therefore, excretion is treated as a catabolic process.

Question 9. What is gum?

Answer:

Gum:-

The highly viscous, non-nitrogenous, water-soluble, carbohy-drate-rich plant excretory mate- rial, produced within the plant body by conver- sion of cellulose, is called gum.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion gum

Question 10 What are resins?

Answer:

Resins:-

Resins are solid, amorphous or semi-solid, inflammable plant excretory material, which are usually transparent or translucent and yellowish to brown in colour and are soluble in organic solvents (as ether) but not in water. Resins are secreted from injured parts of plants like sal.

WBBSE Class 9 Life Science Solutions

Question 11 What are volatile oils or essential oils?

Answer:

Volatile Oils:-

Volatile oils or essential oils are quickly evaporating plant excretory materials having a typical odour. Volatile oils are stored in the leaves of lemon, eucalyptus, citronella, etc. and fruits of lemon, orange, etc.

Question 12 What are alkaloids?

Answer:

Alkaloids:-

Alkaloids are generally colourless, complex nitrogenous organic bases with bitter taste, occuring especially in flowering plants. Example Morphine, quinine, reserpine etc.

Question 13 Mention the source and medicinal importance of reserpine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Reserpine:-

Source: Root extract of Rauvolfia serpentina or ‘sarpagandha’ plant.

Medicinal Importance:

1. It is used to control hypertension.
2. Reserpine is a good nerve soother.
3. It is good medicine for insomnia.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion rauvolfia serpentina
Question 14 What is latex?

Answer:

Latex:-

A thick, milky white fluid, excreted by many flowering plants (angiosperms), composed of a complex emulsion of proteins, alkaloids, starches, sugars, oils, tannins, resins, and gums which coagulate on exposure to air, is called latex. Example-Para-rubber (Hevea brasiliensis), rubber (Ficus elastica), banyan (Ficus benghalensis), different cacti, etc.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion latex

WBBSE Class 9 Life Science Solutions

Question 15 Mention the source and medicinal importance of morphine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Morphine:-

Source: Fruit coat of Papaver somniferum or poppy plant.

Medicinal importance:

1. Morphine is used to treat severe pain.
2. It is a strong sedative.

Question 16 Mention the source and medicinal importance of quinine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Quinine:-

Source: Bark of cinchona plant.

Medicinal importance:

1. It is used to treat malaria.
2. It is good medicine for intestinal disorders.

Question 17 Mention the source and medicinal importance of caffeine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Caffeine:-

Source: Seeds of Coffea arabica or coffee plant.

Medicinal importance:

1. It is a good nerve stimulant.
2. It is a moderate pain killer.

WBBSE Class 9 Life Science Solutions

Question 18 Mention the source and medicinal importance of daturine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Daturine:-

Source: Seeds of Datura stramonium or ‘dhutura’ plant.

Medicinal importance:

1. It is used as a medicine for asthma.
2. It is used to prepare narcotic drugs.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion datura stramonium

Question 19 Mention the source and medicinal importance of atropine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Atropine:-

Source: Leaves and roots of Atropa belladonna.

Medicinal importance:

1. It is used to dilate the pupil before ophthalmological investigation.
2. It is also used to treat certain inflammatory conditions of the eye.

Question 20 Mention the source and medicinal importance of theine.

Answer:

Source And Medicinal Importance Of Theine

Source: Leaves of the tea plant.

Medicinal importance: It is consumed as a mild nerve stimulant.

WBBSE Class 9 Life Science Solutions

Question 21 What is tannin? What are its sources?

Answer:

Tannin: Tannin is a bitter-tasting carbon-rich material excreted by plants.

Sources of tannin:
Tea leaves, haritaki, Behera fruits, stems of Acacia catechu, etc.

Question 22 Mention the source and medicinal importance of azadirachtin.

Answer:

Source: Leaves, stems, and fruits of Azadirachta indica or neem plant.

Medicinal importance:

1. It is used as a good medicine to treat various skin problems.
2. It is also used as an effective pesticide.

Question 23 Mention the source and medicinal importance of strychnine.

Answer:

Source: Seeds of Strychnos nux-vomica.

Medicinal importance: It is used as a homeopathic medicine to treat digestive enzymes.

Question 24 Mention the economic importance of gum.

Answer:

The economic importance of gum is as follows:

1. Gum is used as glue in the book-binding industry.
2. It is used as a fixative of lime-based paints, inks, and water-based paints.
3. Gums of some plants are used to prepare chocolates.

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 25 Mention the economic importance of latex.

Answer:

The economic importance of latex is as follows:

1. Latex of rubber plants is the raw material used in industrial rubber, which is used to prepare all rubber materials starting from vehicle tires to pencil erasers.
2. The latex of the papaya plant is a source of the protein-digesting enzyme-papain.
3. Latex of Brosimum galactodendron is consumed as a supplement to milk.

Question 26 Mention the economic importance of resin.

Answer:

The economic importance of resin is as follows:

1. Hard resin is used as a sealing material.
2. Liquid resin is used to prepare turpentine oil.
3. Asafoetida is used as an essence for cuisines.
4. Resin of sal is used as ‘dhuna’.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion resin

Question 27 Mention the economic importance of tannin.

Answer:

The economic importance of tannin is as follows:

1. It is used in tannery to tan leather.
2. Tannin is used to prepare certain types of ink.
3. It is used as ‘kattha’ or ‘khair’ in betel leaf.

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 28 Mention the economic importance of essential oil or volatile oil.

Answer:

The economic importance of essential oil is as follows:

1. It is used to prepare essence for soap, body or hair oil, and several other cosmetic items.
2. Essential oil is used to add flavor to different preparations of sweets.
3. The essential oil obtained from eucalyptus is used in pain balms.

Question 29 What are raphides?

Answer:

Raphides:-

Raphides are sharp needle-shaped crystals of calcium oxalate found in various tissues including leaves, roots, shoots, fruits etc. of wide varieties of plant species and are typically kept in highly specialized cell called idioblast.

Question 30 What is cystolith?

Answer:

Cystolith:-

Cystolith is a botanical term for outgrowths of the epidermal cell wall, usually of calcium carbonate, formed in a cellulose matrix in special cells called lithocysts, generally in the leaf of plants.

Question 31 Distinguish between latex and alkaloid.

Answer:

Differences between latex and alkaloid are:

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 32 How do animals dispose of excretory matter?

Answer:

In animals, toxic excretory products are transported from tissues to specific excretory organs by the circulatory system. From these organs, metabolic wastes are eliminated from the body.

Question 33 Write about ammonotelic animals with examples.

Answer:

Ammonotelic animals eliminate ammonia as an excretory product. These animals are aquatic in nature. Sponges, jellyfish, echinoderms, freshwater bony fishes; larvae of amphibians are amphoteric animals.

Question 34 Write about uricotelic animals with examples.

Answer:

Uricotelic animals excrete uric acid. Uric acid is the least toxic and can be stored within cell. Insects, lizards, snakes, birds are uricotelic animals.

Question 35 Write about ureotelic animals with examples.

Answer:

Animals excreting urea are called ureotelic. A large among of water is required to excrete urea as it is more toxic than uric acid. It is found in cartilaginous fish, some bony fish, adult amphibians, and mammals.

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 36 What is a contractile vacuole? Mention its function.

Answer:

Contractile vacuoles: Contractile vacuoles are the organ of protozoans (Amoeba, excretory Paramoecium etc). by simple diffusion through body surface i.e. plasma membrane.

Function:

1. The waste products accumulate in the contractile vacuoles.
2. Excretion is effected

Question 37 How do unicellular organisms perform excretion?

Answer:

Unicellular organisms like Amoeba, americium, Euglena, etc. carry out excretion with the help of contractile vacuoles. In this process, the Contractile vacuole of Amoeb excess water from the cytoplasm enters into a small vacuole. Gradually, it swells and moves towards the periphery. Finally, it bursts and expels water and dissolved waste materials outside the body.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion contrctile vacuole of amoeba

Question 38 How do flame cells work as excretory organs?

Answer:

In animals like tapeworms, liver fluke, etc. the main excretory tube spreads fine branches inside the body, called excretory tubule. The free end of each excretory tubule bears a flame cell, with a tuft of long cilia. These cells collect metabolic wastes and release those matters in the excretory tubule. The entire excretory matter, from all those tubules, reach the main excretory duct and are disposed of finally through the excretory pore.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion flame cell

 

Question 39 How do malpighian tubules work as an excretory organ of insects?

Answer:

Malpighian tubules are present as a tuft of very fine tubules, at the junction of mid gut and hind gut of insects. These tubules absorb nitrogenous waste matter from hemolymph (insect blood) and dis-pose it inside the alimentary canal. Finally, the excretory products are eliminated along with feces of insects.

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion malpighian tubule in cockroach

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 40 Mention the role of nephridium in excretion.

Answer:

Nephridium is the excretory organ of annelids, such as earthworms, leeches, etc. Each nephridium (plural nephridia) has three portions-nephritides, tubule, and nephridiopore. Nephrostome is a ciliated funnel-shaped end of nephridium, which collects metabolic wastes from the coelomic fluid. The coiled tubule collects excretory substances from surrounding blood capillaries. All these materials are then released outside through the nephridiopore, present on the skin.

Question 41 Name nitrogenous and non-nitrogenous excretory products of man.

Answer:

1. Nitrogenous: Urea, uric acid, ammonia, etc.

2. Non-nitrogenous: CO2 ketone, etc.

Question 42 Write the functions of the kidney.

Answer:

1. Helps excretion of nitrogenous wastes.
2. It helps in osmoregulation of the body fluid by excreting hypotonic urine when blood volume increases and hypertonic urine at the time of decreased blood volume.
3. The kidney helps to keep acid-base balance i.e. pH 7.4 of blood by controlling the tubular secretion of H+.
4. It regulates the ionic balance of blood by secreting or conserving Na+ and K+.
5. It removes unwanted substances like pigments, poisons, vitamins, and antibiotics.

Question 43 Name the different parts of the nephron.

Answer:

Each nephron is made up of two main parts; the Malpighian body (renal corpuscle) and the renal tubule. Malpighian body comprises a cup-shaped Bowman’s capsule and a mesh-work of blood capillaries, the glomerulus.

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 44 What do you mean by glomerulus? State its functions. 

Answer:

Glomerulus: Glomerulus is a tuft of blood capillaries surrounded by Bowman’s capsule.

Functions: The glomerulus acts as an ultrafilter and filters the non-colloidal part of the plasma. This is known as glomerular filtrate.

Question 45 Mention the location of the brush border. State its function.

Answer:

Brush border: Proximal convoluted tubule (PCT) is made of a single layer of cubical epithelial cells with brush-bordered microvilli.

Function: It reabsorbs glucose, and amino acids from the glomerular filtrate.

46 Mention the location and function of Henle’s loop.

Answer:

Henle’s loop: The second part of the renal tubule takes a straight course down the medulla, where it doubles round and comes up again to the cortex in the form of an ‘U’-shaped loop which consists of ascending and descending loop.

Functions:

1. It reabsorbs a nest of glucose and bicarbonate.
2. It also reabsorbs water in descending segment and Na+ in ascending segment.

47 What is collecting tubule? Mention its functions.

Answer:

Collecting tubule:

It is a broad tubule in which the distal part of the distal convoluted tubule opens. It measures 20-22 mm in length and is made of cubical epithelial cells. In the collecting tubule, P-cell (Principle cell) and I-cell (Intercalated cells) are seen. A number of collecting tubules unite to form the Duct of Bellini which joins the ureters in the pelvis of the kidney.

Functions:

1. It reabsorbs water and. concentrates urine.
2. It collects urine and sends it to the Duct of Bellini

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 48. Mention the functions of nephron.

Answer:

1. Filtration of non-colloidal parts of plasma.
2. Reabsorption of different useful substances like glucose, water, salt, amino acids, etc.
3. Tubular secretion of some unwanted substances like sulfur compounds, organic acids, creatinine etc
4. Synthesis of new substances like benzoic acid, H+ ions, hippuric acid, inorganic phosphate, ammonia, etc.

Question 49. What do you mean by urine?

Answer:

Urine is a straw-yellow or amber-colored, weakly acidic watery solution of excretory products with an aromatic odor formed in the nephron of the kidney.

Question 50. Write the stages of urine formation in the nephron.

Answer:

1. Glomerular filtration
2. Tubular reabsorption
3. Formation of new substances
4. Tubular secretion.

Question 51 What do you mean by glomerular filtrate?

Answer:

A protein-free filtrate produced in Bowman’s capsule is called glomerular filtrate. It is filtered from into the lumen of the Bowman’s capsule. blood flowing through the glomerular capillaries Glomerular filtrate = Blood – (Blood cells + plasma protein)

Question 52 Name the normal and abnormal constituents of urine.

Answer:

Normal constituents of urine: Urea, creatinine ammonia, uric acid, amino acids, etc. Abnormal constituents of urine: Glucose, protein/ albumin, bilirubin, ketone bodies, blood, fat, hemoglobin, myoglobin, etc.

WBBSE Class Nine Life Science

Question 53 Distinguish between the malpighian corpuscle and the malpighian tubule.

Answer:

Differences between the Malpighian corpuscle and Malpighian tubule are:

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion malpighian corpuscle and malpighian tubule differences

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Match The Columns

Question 1. One objective of excretion is —

  1. Disposal of metabolic waste matters
  2. Disposal of excess water
  3. Disposal of unwanted salts
  4. All of these.

Answer: 4. All of these.

Question 2. Plants dispose of their excretory matters by —

  1. Shedding leaves
  2. Shedding fruits
  3. Exfoliation of bark
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 3. A non-nitrogenous plant excretory matter is —

  1. Reserpine
  2. Caffeine
  3. Daturine
  4. Tannin

Answer: 2. Caffeine

WBBSE Class Nine Life Science

Question 4. A nitrogenous plant excretory product is—

  1. Latex
  2. Tannin
  3. Resin
  4. Theine

Answer: 1. Latex

Question 5. ‘Dhuna’ is, secreted from a sal tree.

  1. Gum
  2. Resin
  3. Alkaloid
  4. Olio resin

Answer: 4. Olio resin

Question 6. Camphor is a —

  1. Gum
  2. Resin
  3. Alkaloid
  4. Olio resin

Answer: 2. Resin

Question 7. A latex-producing plant is —

  1. PiRe
  2. Calotropis
  3. Mango
  4. Both 2 and 3

Answer: 2. Calotropis

Question 8. Papain is secreted from —

  1. Pea
  2. Papaya
  3. Pumpkin
  4. Potato

Answer: 4. Potato

Question 9. Rauvolfia is the source of—

  1. Quinine
  2. Reserpine
  3. Morphine
  4. Tannin

Answer: 4. Tannin

WBBSE Class Nine Life Science

Question 10. Which is used as a strong pain killer?

  1. Daturine
  2. Quinine
  3. Tannin
  4. Morphine

Answer: 4. Morphine

Question 11. Which of the following is used as a nerve soother and blood pressure regulator?

  1. Reserpine
  2. Morphine
  3. Caffeine
  4. Tannin

Answer: 1. Reserpine

Question 12. The excretory organ of unicellular organisms is—

  1. Lysosome
  2. Contractile vacuole
  3. Endoplasmic reticulum
  4. Golgi body

Answer: 2. Contractile vacuole

Question 13. Flame cells are seen in—

  1. Tapeworm
  2. Earthworm
  3. Roundworm
  4. Caterpillar

Answer: 1. Tapeworm

Question 14. Nephridia open outside the body through—

  1. Nephrostome
  2. Nephridiopore
  3. Excretory pore
  4. Anus

Answer: 2. Nephridiopore

Question 15. The malpighian tubule is associated with the excretory system of—

  1. Tapeworms
  2. Earthworms
  3. Insects
  4. Starfishes

Answer: 3. Insects

Question 16. The outer covering of the human kidney is popularly known as —

  1. Pericardium
  2. Pleura
  3. Renal cortex
  4. Capsule

Answer: 4. Capsule

WBBSE Class Nine Life Science

Question 17. Ureter comes out from—

  1. Pelvis
  2. Renal cortex
  3. Renal medulla
  4. Major calyxes

Answer: 1. Pelvis

Question 18. An example of a uricotelic organism is—

  1. Human
  2. Monkey
  3. Bird
  4. Amoeba

Answer: 3. Bird

Question 19. Malpighian corpuscle is composed of—

  1. Afferent and efferent arteriole
  2. Bowman’s capsule and efferent arteriole
  3. Glomerular filtrate
  4. None of these

Answer: 4. None of these

Question 20. Transfer of excretory matters from blood to the nephron occurs at—

  1. Bowman’s capsule
  2. Glomerulus
  3. Malpighian corpuscle
  4. Malpighian tubule

Answer: 3. Malpighian corpuscle

Question 21. The major site for water absorption in the nephron is—

  1. Malpighian corpuscle
  2. Proximal convoluted tubule
  3. LoopofHenle
  4. Distal convoluted tubule

Answer: 3. LoopofHenle

Question 22._____is excreted through the lungs.

  1. Amino acids
  2. CO2
  3. Acetone
  4. Uric acid

Answer: 2. CO2

Question 23. The component present in glomerular filtrate but absent in normal urine is—

  1. Blood
  2. Protein
  3. Ammonia
  4. Creatinine

Answer: 2. Protein

Question 24. The Ketone body is an excretory product produced during the metabolism of—

  1. Amino acid
  2. Monosaccharide
  3. Fat
  4. Proteins

Answer: 3. Fat

WBBSE Class Nine Life Science

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Answer In A Single Word Or Sentence

Question 1 Name a tree, which removes excretory materials by exfoliation of bark.
Answer: Guava tree removes excretory materials by exfoliation of bark.

Question 2 Name a plant, which stores most of its excretory matters in leaves.
Answer: The tea plant stores most of its excretory matters (tannin, theine) in leaves.

Question 3 Name a medicinally important plant, which disposes of its excretory matters through bark.
Answer: Arjun (Terminalia arjuna) tree disposes of its excretory matters through the bark.

Question 4. Which economically important material is excreted from Hevea brasiliensis?
Answer: The latex of Hevea brasiliensis is the economically important excretory material used to prepare commercial rubber.

Question 5. Name a water-soluble non-nitrogenous excretory material of the plant.
Answer: Gum is a water-soluble non-nitrogenous excretory material of the plant.

Question 6. Which part of the Rauvolfia plant is the source of reserpine?
Answer: The root of the Rauvolfia plant is the source of reserpine.

Question 7. From which part of the cinchona plant is quinine extracted?
Answer: Quinine is extracted from the bark of the cinchona plant.

Question 8. What is the source of atropine?
Answer: Leaves and roots of Atropa belladonna are the sources of atropine.

Question 9. Which type of plant excretory matter is insoluble in water but most have great medicinal importance?
Answer: Alkaloids are insoluble in water but most have great medicinal importance.

Question 10. Name the plant whose excretory material is used for preparing varnish.
Answer: Excretory material of pine trees is used for preparing varnish.

WBBSE Class Nine Life Science

Question 11. Name an edible plant excretory matter.
Answer: Camphor is an edible plant excretory matter.

Question 12. Name a plant excretory matter used as a common nerve stimulant.
Answer: Caffeine is used as a common nerve stimulant.

Question 13. Which alkaloid is used to control hypertension?
Answer: Reserpine is used to control hypertension.

Question 14. Name the excretory organ of Amoeba.
Answer: Contractile vacuole is the excretory organ of Amoeba.

Question 15. Which is the excretory organ of annelids?
Answer: Nephridia is the excretory organ of annelids.

Question 16. From where do malpighian tubules collect excretory materials?
Answer: Malpighian tubules collect excretory materials from the hemolymph.

Question 17. What is the excretory organ of a prawn called?
Answer: The excretory organ of prawns is called the green gland or antennary gland.

Question 18. What is the structural and functional unit of the kidney called?
Answer: The structural and functional unit of the kidney is called the nephron.

Question 19. Which is the site of ultrafiltration in a nephron?
Answer: Malpighian corpuscle is the site of ultrafiltration in a nephron.

WBBSE Class Nine Life Science

Question 20. Which portion of the human excretory system stores urine for some time inside the body?
Answer: Urinary bladder stores urine for some time inside the body.

Question 21. In which organ of vertebrate animals is urine produced?
Answer: Urine is produced in the kidneys of vertebrates.

Question 22. Which branch of the artery forms the glomerulus?
Answer: Afferent renal arteriole forms the glomerulus.

Question 23. Which arteriole comes out from the glomerulus of the nephron?
Answer: Efferent renal arteriole comes out from the glomerulus of the nephron.

Question 24. Which region of the kidney possesses more nephrons?
Answer: Cortical region of kidney possesses more nephrons.

Question 25. Name two materials which are reabsorbed in blood from renal tubule.
Answer: Amino acids and glucose are two materials reabsorbed in blood from renal tubule.

Question 26. Name a vitamin that is reabsorbed from the glomerular filtrate to blood.
Answer: Vitamin C is reabsorbed from glomerular filtrate to blood.

Question 27 Name a hormone, which controls the reabsorption of water from the renal tubule.
Answer: Antidiuretic hormone or ADH controls the reabsorption of water from the renal tubule.

Question 28. Name an excretory material, which is disposed through feces.
Answer: Bilirubin is excreted through feces.

Question 29. Which main excretory material is eliminated through the lungs?
Answer: Carbon dioxide is the main excretory material, eliminated through the lungs.

Question 30. Through which glands are the fatty excretory materials eliminated from the human body?
Answer: The fatty excretory materials of the human body are eliminated through the sebaceous glands of the skin.

Question 31. How much glomerular filtrate is produced in the two kidneys of a healthy adult individual in 24 hours?
Answer: In 24 hours, about 170 L of glomerular filtrate is produced in the two kidneys of a healthy adult individual.

Question 32. How much urine is excreted by a healthy adult individual in 24 hours?
Answer: In 24 hours, a healthy adult individual excretes about 1.5 L of urine.

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Fill In The Blanks

1 A flavor-adding plant product, asafoetida is a Resin

2 Malic Acid is the plant excretory product present in apples.

3 A latex, named Papain is used as a digestive enzyme.

4 Source of nicotine is the Leaf of tobacco.

5 Plants released organic acids through the Shedding of fruits

6 Daturine is used for the production of medicine for asthma.

7 Reserpine is obtained from the root of Rauwolfia plants

8 The excretory organ of Planaria is the Flame cell

9 Ammonia is the chief nitrogenous excretory material in Freshwater fishes

10 Kidney is the primary excretory organ of the human body.

11 The base of the urethra is equipped with Sphincter muscles, which help to hold the urine inside the urinary bladder.

12 Minor Calyx is located at Kidney

13 Ureter entering through the hilum expands forming a wide funnel-shaped structure called Pelvis

14 Urine is passed out from the bladder through Urethra

15 Nephron is the structural and functional unit of the kidneys.

16 The proximal end of the nephron consists of Bowman’s capsule

17 Creatine and Creatinine are secreted in the distal convoluted tubule.

18 Henle’s loop is located at the Medulla of the kidney.

19 The daily rate of formation of glomerular filtrate is 170 liters.

20 Amino acids are reabsorbed in the Proximal convoluted tubule of the nephron.

21 The yellow color of urine is due to Urochrome

22 The hormone ADH increases the absorption of Water from the collecting duct.

23 Urea is formed from ammonia and CO2 in the Liver

24 Abnormal rise of urea level in blood is called Uremia

25 Glycosuria is a condition that involves the excretion of large amounts of Glucose.

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion State True Or False

Question 1. The resin of pine is used as a fixative of lime-based paints.

Answer: False

Question 2. Alkaloids are soluble in water but insoluble in ethyl alcohol.

Answer: False

Question 3. Coffee is obtained from seeds of the Coffea arabica plant.

Answer: True

Question 4. Paramoecium carries out excretion by forming contractile vacuoles.

Answer: True

Question 5. The concave face of the kidney is called the pelvis.

Answer: True

Question 6. The afferent renal arteriole comes out of the Bowman’s capsule.

Answer: False

Question 7. Creatine and creatinine are secreted from the proximal convoluted tubule.

Answer: False

Question 8. A nephron has 2 parts-malpighian tubules and a renal tubule.

Answer: True

Question 9. In cockroaches, malpighian tubules absorb -nitrogenous waste matter from the hemolymph.

Answer: True

Question 10. In a liver fluke, the entire excretory matter is disposed of finally through the excretory pore.

Answer: True

Question 11. Nephridium is the excretory organ of annelids.

Answer: True

Question 12. Human skin has no function in excretion.

Answer: False

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Match The Columns

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion match the columns 1

Answer: 1-B; 2-D; 3-E; 4-C

WBBSE Solutions For Class 9 Life Science And Environment Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion match the columns 2

Answer: 1-B; 2-D; 3-A; 4-E

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Find The Odd One Out

Question 1. Quinine, Reserpine, Daturine, Resin

Answer: Resin

Question 2. Daturine, Reserpine, Tannin, Atropine

Answer: Tannin

Question 3. Resin, Latex, Alkaloid, Gum

Answer: Alkaloid

Question 4. Minor calyx, Pelvis, Hilum, Fundus

Answer: Fundus

Question 5. Flame cells, Malpighian tubules, Nephridia, Malpighian corpuscles

Answer: Malpighian tubules

Question 6. Urea, Uric acid, Creatinine, Bilirubin

Answer: Urea

Question 7. Ultrafiltration, Blood circulation, Reabsorp- tion, Secretion

Answer: Blood circulation

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Fill In The Blanks By Looking At The First Pair

1 Nutrition: Catabolism:: Excretion: Anabolism

2 Guava: Shedding of bark:: Lemon: Shedding of fruits

3 Tea: Tannin:: Eucalyptus: Volatile oils

4 Gum: Siris (Albizia) :: Papain : Papaya

5 Nicotine: Tobacco:: Daturine: Datura

6 Urinary bladder: Storage of urine:: Kidney: Formation of urine

7 Flatworm: Flame cells:: Cockroach: Malpighian tubules

8 Nephron: Kidney:: Glomerulus: Malpighian corpuscles

9 Outer surface of the kidney: Cortex:: Inner Surface of the kidney: Medulla

10 Urea production: Liver:: Excretion of urea: Kidney

11 180 litre Glomerular filtrate:: 1.5 litre : Urine

Chapter 3 Physiological Processes Of Life Excretion Among The Four Concepts Given, Three Of Them Belong To One. Find That

Question 1. Alkaloids, Daturine, Reserpine, Quinine

Answer: Alkaloids

Question 2. Papain, Caffeine, Resins, Excretory product

Answer: Excretory product

Question 3. Capsule, Kidney, Medulla, Cortex

Answer: Kidney

Question 4. Formation of urine, Release of urine, Excretion, Water balance

Answer: Excretion

Question 5. Kidney, Ureter, Urethra, Human excretory system

Answer: Human excretory system

Question 6. Glomerulus, Nephron, Malpighian corpuscles, Renal tubule

Answer: Nephron

Question 7. Liver, Accessory excretory organs, Skin, Lung

Answer: Accessory excretory organs

 

 

 

 

Leave a Comment