WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 3 Europe In The 19th Century Very Short Answer Questions

Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic A Conception of Nation State, Vienna Settlement and Metternich System Very Short Answer (VSA) Type Questions

 Question 1. What are the modern ideals born of the French Revolution?
Answer: The modern ideals born of the French Revolution are nationalism, liberalism, and democracy.

Question 2. Which dynasty was restored in France according to the Principle of Legitimacy?
Answer: The Bourbon dynasty was restored in France according to the Principle of Legitimacy.

Question 3. Name the king who was restored to the throne of France according to the ‘Principle of Legitimacy’.
Answer: The king who was restored to the throne of France according to the Principle of Legitimacy was Louis XVIII.

Question 4. Who were the members of the Concert of Europe?
Answer: The members of the Concert of Europe were Austria, Russia, Prussia, and England.

Read and Learn More WBBSE Class 9 History Very Short Answer Questions

Question 5. What was the objective of the Principle of Legitimacy of the Vienna Congress?
Answer: The objective of the Principle of Legitimacy of the Vienna Congress was to bring back the original ruling dynasties which used to rule in different parts of Europe before the outbreak of the French Revolution.

Question 6. What was the objective of the Principle of Balance of Power of the Vienna Congress?
Answer: The objective of the Principle of Balance of Power of the Vienna Congress was to reconstitute the map of Europe in such a way that one state could not beat another in the race for power.

Class 9 History WBBSE

Question 7. What was the objective of the Principle of Compensation of the Vienna Congress?
Answer: The objective of the Principle of Compensation of the Vienna Congress was to reward those powers which played an important part in the defeat of Napoleon with the possession of different territories.

Question 8. Name the countries which were benefitted by the Principle of Compensation.
Answer: The countries which were benefitted by the Principle of Compensation were
[1] Austria.
[2] Russia.
[3] Prussia and
[4] England.

Question 9. What is ‘Concert of Europe’?
Answer: The Big Four-Austria, Prussia, England, and Russia devised a system, known as the ‘Concert of Europe’ to maintain the political arrangement made in the Vienna Congress and to ensure peace in Europe.

Question 10. Who were the Big Four at the Congress of Vienna?
Answer: The Big Four at the Congress of Vienna were Austria, Russia, Prussia, and England.

Question 11. What was the period of Metternich’s Prime Ministership?
Answer: The period of Metternich’s Prime Ministership was long 40 years from 1809-1848.

Question 12. Which leader called the Congress of Vienna which tried to restore Europe to the way it was before Napoleon?
Answer: Metternich, the prince of Austria called the Congress of Vienna which tried to restore Europe to the way it was before Napoleon.

Question 13. Where was the Vienna Congress held?
Answer: The Vienna Congress was held in Vienna, the capital of Austria.

Question 14. When did the Metternich system end?
Answer: The Metternich system ended in 1848 as a result of the February Revolution.

Question 15. Who was Metternich?
Answer: Metternich was the Prime Minister of Austria (1809-48) and the President of the Vienna Congress (1815).

Class 9 History WBBSE

Question 16. Who was Castlereagh?
Answer: Castlereagh was the British Foreign Minister who represented England in the Vienna Congress.

Question 17. What was the capital of Austria?
Answer: The capital of Austria was Vienna.

Question 18. Who was the most influential leader at the Congress of Vienna?
Answer: The most influential leader at the Congress of Vienna was prince Metternich.

Question 19. When did Metternich become the Prime Minister of Austria?
Answer: Metternich became the Prime Minister of Austria in 1809.

Question 20. Who represented France in the Vienna Congress?
Answer: Talleyrand represented France in the Vienna Congress.

Question 21. When was the Congress of Troppau held?
Answer: The Congress of Troppau was held in 1820.

Class 9 History WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic B July Revolution of 1830 Very Short Answer (VSA) Type Questions

 Question 1. When did the July Revolution break out in France?
Answer: The July Revolution broke out in France in 1830.

Question 2. What was the period of the ‘July Monarchy’?
Answer: The period of the July Monarchy was from 1830-1848.

Question 3. Name the countries where the impact of the July Revolution was felt.
Answer: The impact of the July Revolution was felt in Germany, Belgium, Poland, Spain, Portugal, and England.

Question 4. Name two leaders of the July Revolution.
Answer: Two leaders of the July Revolution were Thiers and Lafayette.

Question 5. Name the countries which were inspired by the success of the July Revolution.
Answer: The countries which were inspired by the success of the July Revolution were Belgium, Poland, Portugal, Spain, England, Italy, and Germany.

Question 6. Who issued the ‘July Ordinance’ and when?
Answer: The July Ordinance was issued by The French emperor Charles X in 1830 (25 July).

Class 9 History WBBSE

Question 7. Name the Bourbon king who was overthrown by the July Revolution in France.
Answer: The Bourbon king who was overthrown by the July Revolution in France was Charles X.

Question 8. Who was Polignac?
Answer: Polignac was the minister of the French King Charles X, who issued arbitrary ordinances like restricting the freedom of the press, diminishing the number of electors, and curbing the voting rights of the people.

Question 9. Who ascended the throne of France after the death of Napoleon?
Answer: After the death of Napoleon, Louis XVIII, the brother of Louis XVI of the Bourbon dynasty ascended the throne of France.

Question 10. Who was the ruler of France when the July Revolution broke out?
Answer: Charles X was the ruler of France when the. July Revolution broke out.

Question 11. Who was the Prime Minister of the French king Charles X?
Answer: Polignac was the Prime Minister of the French king Charles X.

Question 12. King of which dynasty was set up in France after the July Revolution?
Answer: After the July Revolution Louis Philippe of the Orleans dynasty was set up in France.

Question 13. To which dynasty did Louis Philippe belong?
Answer: Louis Philippe belonged to the Orleans dynasty.

History Class 9 WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic C February Revolution of 1848 Very Short Answer (VSA) Type Questions

 Question 1. Which year is known as the ‘Year Revolution’ and why?
Answer: The year 1848 is known as the ‘Year of Revolution’ because the revolution which broke out in 1848 in France expedited national movements in 15 European countries.

Question 2. Who was Louis Philippe?
Answer: Louis Philippe of the Orleans dynasty was the ruler of France.

Question 3. Who was Guizot?
Answer: Guizot was the adviser and Prime Minister of Louis Philippe, the monarch of France.

Question 4. Name the countries which were influenced by the February Revolution.
Answer: The countries which were influenced by the February Revolution were Germany, Italy, Austria, Hungary, Denmark, Netherlands, etc.

Question 5. In which year did Louis Napoleon declare himself the ‘Emperor of France’?
Answer: On 1852 Louis Napoleon declared himself the Emperor of France.

Question 6. When was Second Republic established in France?
Answer: Second Republic was established in France in 1848.

Question 7. Which revolution influenced the establishment of Second French Republic in France?
Answer: The February Revolution of 1848 influenced the establishment of Second French Republic in France.

Question 8. When was the Second Empire established in France?
Answer: The French emperor Louis Napoleon (or Napoleon III) in 1852 put an end to the second French Republic and established the Second French Empire.

Question 9. Who was Louis Kossuth?
Answer: Louis Kossuth was the nationalist leader of Hungary during the February Revolution.

History Class 9 WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic D Unification of Italy Very Short Answer (VSA) Type Questions

 Question 1. Which country stood in the way of unity and democracy in Italy?
Answer: Austria stood in the way of unity and democracy in Italy.

Question 2. Name the leaders who played the most important part in the unification of Italy.
Answer: The leaders who played the most important part in the unification of Italy were Mazzini, Cavour, and Garibaldi.

Question 3. Which treaty ended the Battle of Sadowa?
Answer: The Battle of Sadowa ended with the treaty of Prague.

Question 4. In which year and between whom was the Battle of Sedan fought?
Answer: The Battle of Sedan was fought in 1870 between Prussia and France.

Question 5. In which year and between whom was the Battle of Sadowa fought?
Answer: The Battle of Sadowa was fought in 1866 between Prussia and Austria.

Question 6. In which year and between whom was the treaty of Villafranca signed?
Answer: The treaty of Villafranca was signed in 1859 between Austria and France.

Question 7. Name the only state which was independent before unification of Italy.
Answer: The only state which was independent before the unification of Italy was Piedmont- Sardinia.

Question 8. Name one secret society established during the Italian unification movement.
Answer: Carbonari was a secret society established during the Italian unification movement.

Question 9. Who established Young Italy?
Answer: Young Italy was established by Mazzini.

Class 9 History Solutions WBBSE

Question 10. What is Carbonari?
Answer: Carbonari was a secret society of Italy that aimed to unite Italy into a single state, to achieve liberty, and drive the Austrians out of Italy.

Question 11. When was the Italian unification complete?
Answer: The Italian unification was complete in 1870.

Question 12. Who were called the ‘Red Shirts’?
Answer: Garibaldi’s followers were called the Red Shirts.

Question 13. Who was the general of the Red Shirt volunteer force?
Answer: The general of the Red Shirt volunteer force was Garibaldi.

Question 14. What is the meaning of Risorgimento?
Answer: The meaning of Risorgimento is ‘rising again’.

Question 15. Who said, “Italy is a mere geographical expression”?
Answer: Metternich, the Austrian Chancellor said, “Italy is a mere geographical expression”.

Question 16. In which year was ‘Young Italy’ established by Mazzini?
Answer: ‘Young Italy’ was established by Mazzini in 1832.

Question 17. With which secret society was Mazzini associated?
Answer: Mazzini was associated with ‘Carbonari’, a secret society of Italy.

Question 18. Who was the arch priest of Italian nationalism?
Answer: Joseph Mazzini was the arch priest of Italian nationalism.

Question 19. What was the journal published by Count Cavour?
Answer: The name of the journal published by Count Cavour was Risorgimento.

Class 9 History Solutions WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas TOPIC E Unification of Germany Very Short Answer (VSA) Type Questions

 Question 1. In which year was the treaty of Frankfurt signed?
Answer: The treaty of Frankfurt was signed in 1871.

Question 2. After which battle Germany became united?
Answer: Germany became united after the Battle of Sedan in 1870 fought between France and Prussia.

Question 3. What is Pan-Germanism?
Answer: Pan-Germanis means the des sentiment of a united German people which developed in Germany under the influence of poets, philosophers, and historians like Bohmer, Fichte, Hegel, Hausser, etc.

Question 4. Who was the rael architect of the unification of Germany?
Answer: The real architect of the unification of Germany was Bismarck.

Question 5. Who became the emperor or ‘Kaiser’ after German unification?
Answer: The Prussian king William I became the emperor or Kaiser after German Unification.

Question 6. Between whom was the treaty of Frankfurt signed?
Answer: The treaty of Frankfurt was signed between Prussia and France.

Class 9 History Solutions WBBSE

Question 7. What is ‘The Confederation of the Rhine?
Answer: Napoleon Bonaparte formed forty-nine states out of the former three hundred states in Germany and inaugurated a federal administrative system in Germany known as the Confederation of the Rhine.

Question 8. Who followed the policy of ‘Blood and Iron’?
Answer: Otto Von Bismarck followed the policy of ‘Blood and Iron’.

Question 9. Who was Count Benedetti?
Answer: Count Benedetti was the ambassador of the French king Napoleon CII to the Prussian emperor William I

Question 10. who was known as the ‘Iron Chancellor’?
Answer: Bismarck, the leader of German unification, was known as the Iron chancellor.

Question 11. Between whom was the Treaty of Vilafranca signed?
Answer: The Treaty of Villafranca was signed between the French emperor Napoleon and Austria

Question 12. In which year Bismarck became the Prime Minister of Prussia?
Answer: Bismarck became the Prime Minister of Prussia in 1862.

Question 13. Where was the Confedration of Rhine formed?
Answer: The Confedration of Rhine formed in Germany.

Question 14. In which year was the Confederation of Rhine formed?
Answer: The Confederation of Rhine was formed in 1806.

Question 15. Who became the Emperor of united Germany?
Answer: Kaiser William I became the Emperor of united Germany.

Question 16. When was the Treaty Of Gastein signed?
Answer: The Treaty Of Gastein was signed in 1865.

Question 17. What were the two Duchius which were divided between Austria and Prussia according to the Treaty of Gastein?
Answer: According to the Treaty of Gastein two Duchius Schleswig and Holstein were divided between Austria and Prussia.

Class 9 History Solutions WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas TOPIC F Ottoman Empire and Balkan Nationalism; Abolition of Serfdom in Russia Very Short Answer (VSA) Type Questions

Question 1. What is the other name of ‘Balkan’ region?
Answer: The other name of Balkan region is Near East.

Question 2. Name some nationalities living in the Balkan region.
Answer: Some nationalities living in the Balkan region were Greek, Serb, Romanian, Albanian, Bulgarian, etc.

Question 3. In which year and between whom was the Treaty of San Stephano signed?
Answer: The Treaty of San Ștephano was signed in 1878 between Russia and Turkey.

Question 4. In which year and by which treaty did Turkey accept the independence of Greece?
Answer: Turkey accepted the independence of Greece by the Treaty of London in 1832.

Question 5. Why was the war between England, France, and Russia in 1854 known as the Crimean War?
Answer: The war between England, France, and Russia in 1854 was known as the Crimean War because it was fought in Crimea, a peninsula in Southern Russia.

Class 9 History Solutions WBBSE

Question 6. When was the Crimean War fought?
Answer: The Crimean War was fought during 1854- 56.

Question 7. Name one Socialist leader of Europe.
Answer: One Socialist leader of Europe was Louis Blanc.

Question 8. Which country is known as the ‘Sick man of Europe’?
Answer: Turkey is known as the ‘Sick man of Europe’.

Question 9. Who was Louis Kossuth?
Answer: Louis Kossuth was a nationalist leader of Hungary during the February Revolution of 1848.

Question 10. Who was known as Czar?
Answer: The emperor or king of Russia was known as Czar.

WBBSE Class 9 History

Question 11. Which treaty ended the Crimean War?
Answer: The Treaty of Paris signed on 30th March, -1856 ended the Crimean War.

Question 12. What is the meaning of the secret society Philke Hetaira?
Answer: The meaning of the secret society Philke Hetaira is friendly brotherhood.

Question 13. Who is known as the ‘Father of Modern Russia’?
Answer: Czar Peter the Great is known as the Father of Modern Russia.

Question 14. When was the Second Balkan War fought?
Answer: The Second Balkan War was fought in 1913.

Question 15. Where was the secret society Hetaira Philke founded?
Answer: The secret society Hetaira Philke was founded in Odesa, Greece (now it is in Ukraine).

Question 16. What is the Russian Parliament known as?
Answer: The Russian parliament is known as the ‘Duma’.

WBBSE Class 9 History

Question 17. What was Zemstvo?
Answer: Zemstvo was the organ of rural self-government in the Russian empire before the Russian revolution.

Question 18. Who were the Kulaks?
Answer: The Kulaks were the well-to-do peasants of after Russia who emerged emancipation of serfs in the 19th century.

Question 19. What was ‘mir’?
Answer: Mir was village commune or village council in Russia.

Question 20. Between whom was the Crimean War fought?
Answer: The Crimean War was fought betwen Ottoman Turkey, England, France and Piedmont on one side and Russia on the other.

Question 21. In how many years instalments the emancipated peasants had to pay off their debts to the Russian government?
Answer: In 49 years instalments the emancipated peasants had to pay off their debts to the Russian Government.

Leave a Comment