WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 3 Europe In The 19th Century Multiple Choice Question And Answers

Class 9 History WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic A Conception of Nation State, Vienna Settlement and Metternich System MCQs

Question 1. The Congress of Vienna was held in the year-
1. 1814
2. 1815
3. 1816
4. 1817

Answer: 2. 1815

Question 2. The most important person of the Vienna settlement was-
1. Lafayette
2. Metternich
3. Louis Philippe
4. St. Simon

Answer: 2. Metternich

Question 3. The decision of the leaders of the Vienna Congress was to divide Poland into-
1. One division
2. Three divisions
3. Two divisions
4. Four divisions

Answer: 2. Three divisions

Read and Learn More WBBSE Class 9 History Multiple Choice Questions

Question 4. Nationalism means-
1. Strong love for one’s own country without appreciation for other nations
2. Strong devotion for one’s own country and hatred for others
3. Strong love for all the countries of the world
4. strong devotion for one’s own country and its history and culture.

Answer: 1. Strong love for one’s own country without appreciation for other nations

Class 9 History Book West Bengal Board

Question 5. Liberal nationalism stands for-
1. Freedom of all and equality before law
2. Freedom of only male members of the society
3. Freedom only for senior citizens
4. Freedom of the monarch to rule the people

Answer: 1. Freedom of all and equality before law

Question 6. In Europe and in different parts of the world the concept of nationalism developed in full form in-
1. 16th century
2. 20th century
3. 18th century
4. 19th century

Answer: 4. 19th century

Question 7. Which of the following countries did not attend the Congress of Vienna?
1. Prussia
2. Switzerland
3. Britain
4. Russia

Answer: 2. Switzerland

Question 8. The Carlsbad Decree was declared in the year-
1. 1848
2. 1819
3. 1856
4. 1861

Answer: 2. 1819

Question 9. The Carlsbad Decree was declared in-
1. Germany
2. Russia
3. France
4. Italy

Answer: 1. Germany

Class 9 History Book West Bengal Board

Question 10. The Carlsbad Decree was declared by-
1. Talleyrand
2. Louis VII
3. Metternich
4. Charles X

Answer: 3. Metternich

Question 11. In 1815 the Prime Minister of Austria was-
1. Alexander I
2. Louis XV
3. Metternich
4. Castlereagh

Answer: 3. Metternich

Question 12. Metternich was the Chancellor of-
1. Austria
2. Russia
3. Italy
4. Britain

Answer: 1. Austria

Question 13. The father of European conservatism was-
1. Alexander I
2. Cavour
3. Metternich
4. Louis XV

Answer: 3. Metternich

Question 14. The period of the Age of Metternich was-
1. 1816-1849
2. 1850-1858
3. 1815-1848
4. 1810-1828

Answer: 3. 1815-1848

Question 15. The ‘Coachman of Europe’ was-
1. Talleyrand
2. Louis XVIII
3. Castlereagh
4. Metternich

Answer: 4. Metternich

Question 16. The representative of defeated France in the Vienna Conference was-
1. Castlereagh
2. Metternich
3. Cavour
4. Talleyrand

Answer: 4. Talleyrand

Class 9 History WBBSE

Question 17. The representatives of the Vienna Congress wanted to reestablish the dynasties which reigned in various states prior to Napoleonic wars according to the Principle of-
1. Compensation
2. Legitimacy
3. Balance of Power
4. Combination

Answer: 2. Legitimacy

Question 18. According to the Carlsbad Decree of 1819 restrictions were imposed on-
1. Social institutions of Germany
2. Business organizations of Germany
3. German universities and other educational institutions
4. Political institutions of Germany

Answer: 3. German universities and other educational institutions

Question 19. Metternich to curb all forms of liberalistic ideas in the German universities imposed the-
1. Carlsbad Decree
2. Milan Decree
3. Pedlar Decree
4. Lyon Decree

Answer: 1. Carlsbad Decree

Question 20. Who said Italy is ‘only a geographical expression’?
1. Cavour
2. Metternich
3. Talleyrand
4. Louis XVIII

Answer: 2. Metternich

Class 9 History WBBSE Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic B July Revolution of 1830 Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. The July Revolution broke out in-
1. 1820
2. 1840
3. 1830
4. 1850

Answer: 3. 1830

Question 2. The king of France during the July Revolution was-
1. Napoleon
2. Louis XVI
3. Charles X
4. Louis Philippe

Answer: 3. Charles X

Question 3. Polignac was appointed minister by-
1. Charles X
2. Louis Philippe
3. Napoleon
4. Francis II

Answer: 1. Charles X

Question 4. The leadership in July Revolution was provided by-
1. Thiers
2. Simon Bolivar
3. Polignac
4. Metternich

Answer: 1. Thiers

Question 5. The task of the French Revolution of 1789 which remained completed by the-
1. French Revolution
2. February Revolution
3. July Revolution
4. Industrial Revolution

Answer: 3. July Revolution

Class 9 History WBBSE

Question 6. July Revolution broke out in-
1. Italy
2. France
3. Germany
4. Britain

Answer: 2. France

Question 7. The July Revolution of 1830 sparked off on-
1. 29 July
2. 21 July
3. 30 July
4. 27 July

Answer: 4. 27 July

Question 8. July monarchy was established in France in-
1. 1815
2. 1848
3. 1828
4. 1830

Answer: 4. 1830

Question 9. July monarchy was established in France by-
1. Louis Philippe
2. Louis XVIII
3. Francis Ferdinand
4. Charles X

Answer: 1. Louis Philippe

Class 9 History WBBSE

Question 10. After the July Revolution the ruler who sat on the throne of France was-
1. Louis XVIII
2. Cavour
3. Leopold
4. Louis Philippe

Answer: 4. Louis Philippe

Question 11. The ruler of France who was dethroned after the July Revolution was-
1. Louis Philippe
2. Louis XVIII
3. Charles X
4. Metternich

Answer: 3. Charles X

Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic C February Revolution of 1848

Question 1. The February Revolution broke out in France against the autocracy of-
1. Metternich
2. Napoleon
3. Napoleon III
4. Louis Philippe

Answer: 4. Louis Philippe

Question 2. The king of France during the February Revolution was-
1. Charles X
2. Louis Napoleon
3. Louis XVI
4. Louis Philippe

Answer: 4. Louis Philippe

Question 3. The third French Republic was established in-
1. 1792
2. 1830
3. 1848
4. 1870

Answer: 4. 1870

Question 4. The most influential Prime Minister of Louis Philippe was-
1. Guizot
2. Turgo
3. Von Bulow
4. Count Caprivi

Answer: 1. Guizot

Question 5. “When France sneezes, the rest of Europe catches cold”-who said this?
1. Napoleon III
2. Bismarck
3. Metternich
4. Cavour

Answer: 3. Metternich

Question 6. The socialists in France were eager to end the French Monarchy under the leadership of-
1. Karl Marx
2. Robert Owen
3. Louis Blanc
4. Charles Fourier

Answer: 3. Louis Blanc

Question 7. A movement demanding the enlargement of franchise started in France under the leadership of-
1. Louis Blanc
2. Cavour
3. Guizot
4. Thiers

Answer: 4. Thiers

History Ch 3 Class 9 WBBSE

Question 8. After having declared his grandson heir to the throne, Louis Philippe sought asylum in-
1. Austria
2. Russia
3. Prussia
4. England

Answer: 4. England

Question 9. Louis Napoleon in 1852 declared himself as the ‘Emperor’ with the title of-
1. Charles X
2. Napoleon
3. Napoleon I
4. Napoleon III

Answer: 4. Napoleon III

Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas Topic D Unification of Italy Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Garibaldi’s men were called-
1. Red Shirts
2. Brown Shirts
3. Black Shirts
4. Blue Shirts

Answer: 1. Red Shirts

Question 2. Napoleon III was the ruler of-
1. Piedmont-Sardinia
2. France
3. Germany
4. Austria.

Answer: 2. France

Question 3. Carbonari was a secret society of-
1. Italy
2. Russia
3. France
4. Austria

Answer: 1. Italy

Question 4. Garibaldi, a great patriot of Italy occupied-
1. Sicily and Naples
2. Venetia
3. Rome
4. Austria

Answer: 1. Sicily and Naples

Question 5. Before unification, Central Italy was ruled by-
1. Austria
2. Poland
3. Pope
4. France

Answer: 3. Pope

Question 6. In 1860, the Red Shirts under the leadership of Garibaldi went to-
1. Sicily
2. Tuscany
3. Lombardy
4. Modena

Answer: 1. Sicily

Question 7. The ‘Young Italy’ organization was established by-
1. Mazzini
2. Garibaldi
3. Cavour
4. Napoleon III

Answer: 1. Mazzini

Question 8. The Journal ‘Risorgimento’ was edited by-
1. Mazzini
2. Garibaldi
3. Cavour
4. Leopold

Answer: 3. Cavour

Question 9. The greatest impediment to Italian unification was-
1. Russia
2. Spain
3. Germany
4. Austria

Answer: 4. Austria

History Ch 3 Class 9 WBBSE

Question 10. The first king of united Italy was-
1. Cavour
2. Napoleon III
3. Victor Emmanuel II
4. Garibaldi

Answer: 3. Victor Emmanuel II

Question 11. The brain of unification of Italy was-
1. Garibaldi
2. Mazzini
3. Cavour
4. Bismarck

Answer: 3. Cavour

Question 12. The leadership in the Italian unification movement was given by-
1. Venice
2. Lombardy
3. Piedmont-Sardinia
4. Rome

Answer: 3. Piedmont-Sardinia

Question 13. The leadership in Naples and Sicily was given by-
1. Mazzini
2. Garibaldi
3. Cavour
4. Louis XVI

Answer: 2. Garibaldi

Question 14. The main center of Carbonari was-
1. Naples
2. Lombardy
3. Piedmont
4. Genoa

Answer: 1. Naples

Question 15. Count Cavour was appointed as the Prime Minister of-
1. Perma Modena
2. Rome
3. Tuscany
4. Piedmont-Sardinia

Answer: 4. Piedmont-Sardinia

Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas TOPIC E Unification of Germany Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. How many wars did Bismarck fight to unify 10 The Frankfurt Parliament was convened in Germany.
1. Three
2. Four
3. Five
4. Six

Answer: 1. Three

Question 2. Bismarck successfully waged war against Denmark in-
1. 1862
2. 1861
3. 1864
4. 1868

Answer: 3. 1864

Question 3. The main function of Frankfurt Parliament was to frame a constitution for-
1. Italy
2. France
3. Germany
4. Russia

Answer: 3. Germany

Question 4. According to the decisions of Frankfurt Parliament, the crown of a united Germany was offered to-
1. Alexander I
2. Frederick William
3. Francis II
4. Louis Philippe

Answer: 2. Frederick William

Question 5. The leader of movement was-
1. Hitler
2. Mazzini
3. Mussolini
4. Bismarck

Answer: 4. Bismarck

Question 6. Germany defeated France in the battle of-
1. Sadowa
2. Jena
3. Sedan
4. Trafalgar

Answer: 3. Sedan

History Ch 3 Class 9 WBBSE

Question 7. The Battle of Sadowa was fought between-
1. Denmark and Russia
2. France and Russia
3. Austria and Prussia
4. Prussia and Russia

Answer: 3. Austria and Prussia

Question 8. Which treaty ended the Battle of Sadowa?
1. Treaty of Plombieres
2. Treaty of London
3. Treaty of Prague
4. Treaty of Villafranca

Answer: 3. Treaty of Prague

Question 9. The Frankfurt Parliament was convened in-
1. Russia
2. Italy
3. Germany
4. England

Answer: 3. Germany

Question 10. The Frankfurt Parliament was convened in the year-
1. 1830
2. 1848
3. 1861
4. 1862

Answer: 2. 1848

Question 11. A master of political and diplomatic juggling-
1. Bismarck
2. Napoleon III
3. Cavour
4. William I

Answer: 1. Bismarck

Question 12. The Zollverein was formed under the leadership of-
1. Austria
2. Savoy
3. Italy
4. Prussia

Answer: 4. Prussia

Question 13. Who was the first emperor of unified Germany?
1. Napoleon III
2. Bismarck
3. William I
4. Cavour

Answer: 3. William I

Question 14. The first stage in the unification of Germany was the creation of-
1. Zollverein
2. Confederation of the Rhine
3. Frankfurt Parliament
4. Bundestag

Answer: 1. Zollverein

Question 15. Who took the first step to unify Germany?
1. Bismarck
2. Napoleon Bonaparte
3. Count Cavour
4. Hitler

Answer: 2. Napoleon Bonaparte

Question 16. Ems Telegram was published on-
1. 13th July 1870
2. 19th July 1870
3. 10th July 1870
4. 17th July 1870

Answer: 1. 13th July 1870

Question 17. According to Bismarck the greatest obstacle to German unity was-
1. Austria
2. Russia
3. Poland
4. France

Answer: 1. Austria

Chapter 3 Europe In The 19th Century: Conflict Of Monarchical And Nationalist Ideas TOPIC F Ottoman Empire and Balkan Nationalism; Abolition of Serfdom in Russia Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1. Philke Hetaira was a secret society of-
1. Germany
2. Turkey
3. Italy
4. Greece

Answer: 4. Greece

Question 2. Nicholas, I was the ruler of-
1. Austria
2. Russia
3. Italy
4. Prussia

Answer: 2. Russia

Question 3. Moldavia and Wallachia was invaded by-
1. Britain
2. Russia
3. Italy
4. Germany

Answer: 2. Russia

Question 4. Greece was under the subjugation of-
1. Turkey
2. Germany
3. Russia
4. Italy

Answer: 1. Turkey

Question 5 The ‘Sick Man of Europe’ was-
1. France
2. Italy
3. Greece
4. Turkey

Answer: 4. Turkey

Question 6. In the famous Vienna, Note Russia was asked to withdraw her claims in-
1. Egypt
2. Italy
3. Turkey
4. France

Answer: 3. Turkey

Question 7. The secret society associated with the Greek War of Independence was-
1. Hetaira Philka
2. Carbonari
3. Young Italy
4. Zollverein

Answer: 1. Hetaira Philka

Question 8. The Crimean War ended with-
1. Treaty of Pressburg
2. Treaty of Paris
3. Treaty of Prague
4. Treaty of Gastein

Answer: 2. Treaty of Paris

Question 9.”The Crimean War was the only perfectly useless war that has been waged” was said by-
1. Adam Smith
2. Vincent Smith
3. EH Carr
4. Sir Robert Morier

Answer: 4. Sir Robert Morier

Question 10. The Kulaks were-
1. Serfs
2. Factory owners
3. Well-to-do peasants
4. Mahajans

Answer: 3. Well-to-do peasants

Question 11. Who adopted the Czar title first?
1. Alexander II
2. Nicholas I
3. Ivan IV
4. Bakunin

Answer: 3. Ivan IV

Question 12. The organ of rural self-government in Russia-
1. Duma
2. Parliament
3. Zemstvo
4. Reichstag

Answer: 3. Zemstvo

Question 13. The Czar remembered for abolition of serfdom
1. Alexander I
2. Alexander II
3. Alexander III
4. Alexander IV

Answer: 2. Alexander II

Question14. The Czar known as ‘Czar the Liberator’-
1. Alexander II
2. Peter the Great
3. Alexander I
4. Nicholas I

Answer: 1. Alexander II

Question 15. Czar Alexander II died on-
1. 2 January 1890
2. 14 February 1885
3. 14 March 1883
4. 13 March 1881

Answer: 4. 13 March, 1881

Question16. Czar Alexander II was assassinated by-
1. Black Hand
2. General Will
3. People’s Will
4. Carbonari

Answer: 3. People’s Will

Question 17. The First Balkan War was fought in the year-
1. 1911
2. 1913
3. 1912
4. 1914

Answer: 3. 1912

Question 18. Who ascended the throne after Alexander III?
1. Nicholas I
2. Ivan IV
3. Alexander IV
4. Nicholas II

Answer: 4. Nicholas II

Leave a Comment