WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Salient points-At a glance

1. Napoleon Bonaparte is known as one of the greatest generals of the world. He was born in 1769 in Corsica, an island in the Mediterranean Sea, ruled by the French. At the age of 15, he became an officer in the French army.

2. In 1789, a great revolution broke out in France. The King and the queen were executed. Spain and England attacked France to put an end to the French Revolution. Napoleon defeated them.

Read and Learn Also WBBSE Solutions for Class 9 History

3. When Austria attacked France, Napoleon defeated the Austrian army too. Napoleon next started attacking his neighbors. The Czar of Russia, Alexander I, came to an agreement with Napoleon. Only Britain remained outside Napoleon’s influence.

4. Napoleon decided to attack Britain. Nelson, the British admiral, defeated Napoleon in the Battle of the Nile. Napoleon managed to return to Paris and took over the government. He was made the First consul and in 1804, he became the emperor of France.

5. Napoleon introduced a new legal code known as Code Napoleon. He centralized the administration, established a national educational network, reduced the power of the church, and abolished serfdom.

6. Napoleon charmed the people by protecting the valued fruits of the Revolution like equality before the law and gave ability the highest credit for appointment and promotion.

7. As an emperor, Napoleon reshaped Europe. By 1807, Napoleon’s armies had taken over nearly the whole of Europe, Germany, Italy, Holland, Prussia, Switzerland, Spain, Naples, Denmark and Portugal were part of his empire. Except for Britain and Russia, the whole of Europe came under his control.

8. Napoleon adopted the policy of economic blockade against the English which is known as the Continental System. He forbade all his allies from engaging in trade with England.

9. Many sea battles were fought between the English and the French. England attacked France through Spain and Portugal. Next, Napoleon attacked Russia. He lost his grand army in Russia.

10. After this disaster, the rest of Europe joined hands with the English armies which then entered Paris and defeated Napoleon in 1814. He was sent as a prisoner to Elba.

11. A new king, Louis XVIII, was crowned in France. A year later, Napoleon escaped and came to power again, but only for 100 days.

12. Napoleon tried to drive away the foreign allied troops but was defeated in the Battle. of Waterloo in 1815. He was sent to St. Helena. He died there six years later, at the age of 51.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic A Rise of Napoleon Bonaparte, France under the Consulate and His Administrative Reforms Analytical Answer (AA) Type Questions

Question 1. What is known in history as the 18th Brumaire?
Answer:

History As The 18th Brumaire:-

When the popularity of the Directors of France was at its lowest ebb, Napoleon took. advantage of the unpopularity of the Directory administration. He joined hands with a few Directors to overthrow it. It was a bloodless coup d’etat. Napoleon by a military coup seized the administrative power of France on 9-10 November 1799. This incident is known in history as the 18th Brumaire.

The ‘Eighteenth Brumaire’ refers to November 9, 1799, in the French calendar. It was the day when Napoleon Bonaparte had made himself dictator by a coup d’ etat. Napoleon was proclaimed the first Consul. The event is often viewed as the effective end of the French Revolution.

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 2. When and between whom was the treaty of Campo Formio signed? What were the provisions of the treaty? What was the importance of the treaty?
Answer: The Treaty of Campo Formio was signed in 1797 between Napoleon Bonaparte and Count Philip von Cobenzi as representatives of France and Austria respectively. Austria being defeated by France was forced to sign the treaty.

Provisions: The provisions of the treaty were:

[1] Austria gave up the Netherlands and Lombardy to France.
[2] The province of Rhine situated between Austria and Germany was also handed over to France.
[3] Italy accepted the supremacy of France over Lombardy.
[4] In return, France gave Austria most of the old Venetian republic.

Importance:

By this treaty, Napoleon for the first time tried to change the map of European states. Later on this continued till his downfall.

Question 3. Write a note on the Concordat of 1801.
Answer:

Concordat Of 1801:-

Napoleon made a compromise with the Papacy. He entered into an agreement with the Pope in 1801 which is known as the ‘Concordat’ in the history of Europe.

Terms:
The terms of the agreement were-
[1] All the Bishops would be appointed by the pope from a list proposed by the state, and all the officials would receive their salary and take an oath of loyalty to the government.

[2] The Pope agreed to the decision taken during the revolutionary period that the property of the church which was confiscated during the course of the revolution would not be given back.

[3] Toleration was given to the Protestants, Lutherans, and Jews.

Importance:

Catholicism was declared to be the religion of the great majority of the French but not the official state religion. The Concordat solved the question of conflict between the Pope and the French government.

Question 4. What was Code Napoleon?
Answer:

Code Napoleon:-

The most important of Napoleon’s contributions was the Code Napoleon-the French civil code established by him in the year 1804. France was plagued by numerous conflicting codes of law. These codes obstructed Administrative efficiency as well as national unity. Napoleon, therefore, instituted the codification of the laws of France and gave it a new name-Code Napoleon.

It incorporated the great principles of the French Revolution of 1789-equality before Law, the job in the administration on the basic of merit, freedom of thought and religion, individual liberty, abolition of serfdom, protection of private property, and secularisation of the states.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Code Napoleon

The code had its less liberal side as well. Women were declared to be inferior to men by law. Workers were denied collective bargaining and trade unions were outlawed. The Code was simple in form but was the work of a genius as it touched upon all aspects of French life.

Question 5. Did Code Napoleon aim to protect the basic principles of the French Revolution?
Answer: The Civil Code of Napoleon aimed to protect some of the basic principles of the French Revolution.

It provided:

[1] Legal and social equality, and equal rights of property among the children of a father.
[2] It assured freedom of thought, religion and individual liberty, and freedom of work.
[3] It made laws secular in character.
[4] Everybody was taxed without distinction of caste and creed and equal justice was awarded to all.
[5] All persons were allowed to seek a job in the administration on the basis of merit.

Question 6. What were the defects of Code Napoleon?
Answer: The most important of Napoleon’s contributions was the Code Napoleon.

The defects of Code Napoleon were:

[1] Women. were declared to be inferior to men by law. Complete freedom was not granted to women. They were supposed to be the subordinates of their husbands. Napoleon did not allow women to receive education or to take part in public meetings.

[2] Workers were denied collective bargaining and trade unions were outlawed.

[3] The civil code was incomplete and full of inconsistencies.

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Mark True Or False

Question 1. Religious tolerance was one of the chief features of the Napoleonic empire.
Answer: True

Question 2. Napoleon’s legal code is still the basis of French laws.
Answer: True

Question 3. Code Napoleon guaranteed civil liberties.
Answer: True

Question 4. Napoleon was called the ‘Child of the Revolution’.
Answer: True

Question 5. Napoleon laid great stress on liberty but destroyed equality.
Answer: False

Question 6. Napoleon believed in an absolute monarchy.
Answer: True

Question 7. Napoleon was a supporter of the principles of the French Revolution, viz, liberty, equality, and socialism
Answer: False

Question 8. Napoleon used to live in the Palace of Tuileries like the Bourbon kings.
Answer: True

Question 9. Napoleon became the consul of France in 1798.
Answer: False

Question 10. The Bank of France was established in 1799.
Answer: False

Question 11. Napoleon introduced the Legion of Honour in 1804.
Answer: False

Question 12. Napoleon removed the English from the port of Toulon in 1794.
Answer: False

Question 13. The British admiral Nelson defeated Napoleón.
Answer: True

Question 14. In the Battle of Pyramid France was defeated.
Answer: False

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Fill In The Blanks

1. Napoleon was influenced by contemporary philosophers like Rousseau (Karl Marx/ Rousseau/Thomas Paine).

2. Napoleon denied liberty (fundamental rights/liberty/fraternity) one of the major ideals of the French Revolution.

3. Napoleon(Louis XVI/Louis XVIII/Napoleon/ Pope) introduced the doctrine of career open to talent.

4. The Bank of France was established in 1800(1800/1899/1799).

5. Concordat means agreement, especially between Church (King/Church/Bishop) and state.

6. The Legion of Honour was introduced by Napoleon (Louis XIV/Napoleon/James I).

7. Napoleon provided equality to his people but took away liberty (personality/fraternity/liberty).

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

8. The treaty of Campo Formio was signed in 1797 (1792/1793/1797).

9. Napoleon’s greatest enemy was England (Austria/Germany/England).

10. The Battle of Pyramid was fought in the year 1798 (1793/1798/1799).

11. In 1799 (1799/1796/1899) Napoleon seized the political power of France.

12. In 1799 Napoleon took away the powers of the Directory (National convention/Directory/ States General).

13. By the treaty of Campo Formio Italy accepted the supremacy of France (Germany/Britain/France) over Lombardy.

14. Napoleon was defeated by Nelson in the battle of the Nile (Leipzig/Waterloo/Nile).

15. The Egyptian army was defeated by Napoleon (Louis XVI/Leopold/Napoleon).

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Choose The Best Explanation

Question 1.  Napoleon is called the ‘Destroyer of the Revolution’.
1. He was against individual freedom, rule of law, freedom of speech, and the press.
2. He provided equality to his people by implementing the Code Napoleon.
3. Every individual, however, low born could attain high posts on the basis of merit.

Answer: 1. He was against individual freedom, rule of law, freedom of speech, and the press.

Question 2.  Napoleon introduced the Civil code in 1804.
1. To punish the French.
2. To prove his worth as an emperor.
3. To establish equality before law in France.

Answer: 3. To establish equality before law in France.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic B Emperor Napoleon and the European Powers (1804-1807), Treaty of Tilsit Analytical Answer (AA) Type Questions

Question 1. Write a note on the Battle of Trafalgar (1805).
Answer:

Battle Of Trafalgar (1805):-

Napoleon chalked out a plan to attack England and mustered a large army. Het gathered a large army at Boulogne. Villeneuve, the French naval commander, proceeded to Spain. The Spanish fleet tried to join Villeneuve, but could not unite with them due to the presence of the British fleet under the command of Admiral Nelson.

A fierce naval battle was fought by both commanders in the island of Trafalgar (1805). The French and Spanish fleets were completely destroyed. The supremacy of the English naval fleet was established.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Battle Of Trafalgar

After this fateful battle, Napoleon realized that England could not be defeated in a direct war and abandoned the idea of defeating England on the sea.

Question 2. What were the terms of the Treaty of Tilsit? Or, The Treaty of Tilsit marked the highest watermark of Napoleon’s glory-explain.
Answer:

Terms Of The Treaty Of Tilsit:-

The terms of the Treaty of Tilsit (1807) signed between Czar Alexander of Russia and Napoleon Bonaparte were as follows:

[1] Czar Alexander of Russia recognized the Napoleonic settlement in Germany, Italy, and Poland.
[2] Napoleon and Alexander were free to interfere according to their will in western and eastern Europe.
[3] A new state named Westphalia was created by taking the provinces of Rhine from Prussia.
[4] Russia was to act as a mediator between England and France.

It was decided that England should give up its rights on the sea. If England did not agree to it, Russia and France would jointly declare war against England. Thus, the Treaty of Tilsit marked the highest watermark of Napoleon’s glory.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Treaty Of Tilsit

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Mark True Or False

Question 1. After the Treaty of Campo, Formio Napoleon dropped his plan of invasion of England.
Answer: False

Question 2. In 1804 a royalist insurrection broke out in France and Napoleon declared himself as the ‘Emperor of France’.
Answer: True

Question 3. The supremacy of the English naval fleet was established after the Battle of Trafalgar.
Answer: True

Question 4. After the Battle of Trafalgar Napoleon realized that England could not be defeated in direct war and abandoned the idea of defeating England on the sea.
Answer: True

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 5. Napoleon routed the English navy in the – historic Battle of Trafalgar.
Answer: False

Question 6. Nelson forced Austria to sign the Treaty of Pressburg.
Answer: False

Question 7. According to the Treaty of Tilsit Napoleon recognized the Russian settlement in Germany, Italy, and Poland.
Answer: False

Question 8. According to the terms of the Treaty of Tilsit a new state named Westphalia was created.
Answer: True

Question 9. After the Treaty of Tilsit Napoleon was virtually the lord of Europe.
Answer: True

Question 10. The Third Coalition was formed by England, Austria, and Britain against France.
Answer: False

Question 11. Alexander, I was the ruler of Russia.
Answer: True

Question 12. Napoleon appointed his stepson Prince Engine as the governor of North Italy.
Answer: True

Question 13. Napoleon appointed his brother Leopold III as the king of Naples.
Answer: False

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Fill In The Blanks

1. Napoleon became the emperor of France in 1804 (1803/1804/1805).

2. The Battle of Trafalgar was fought in the year 1805 (1804/1805/1806).

3. The naval chief of England in the Battle of Trafalgar was Nelson (Talleyrand/Metternich/ Nelson).

4. The Treaty of Pressburg was signed after the Battle of Austerlitz (Ulm/Waterloo/Austerlitz).

5. In the Battle of Austerlitz the joint army of Austria and Russia was defeated (Italy/Germany/Russia).

6. In the Battle of Jena was defeated Prussia (Russia/Prussia/England)

7. The Treaty of Tilsit was signed in 1807 (1806/1807/1804).

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Choose The Best Explanation

Question 1.  Austria signed the Treaty of Pressburg in 1805.
1. Austria was defeated by the French in the Battle of Austerlitz.
2. Austria was defeated in the Battle of Jena by France.
3. Austria was defeated in the Battle of Trafalgar.

Answer: 1. Austria was defeated by the French in the Battle of Austerlitz.

Question 2.  The Battle of Trafalgar is noteworthy.
1.  It indirectly paved the way for the downfall of Napoleon.
2. Napoleon devised a scheme to disrupt the commercial connections of the English.
3. After the battle a royalist insurrection broke out in France.

Answer: 1.  It indirectly paved the way for the downfall of Napoleon.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Analytical Answer (AA) Type Questions

Answer in 7 to 8 sentences

Question 1. Why did Napoleon invade Russia?
Answer: Napoleon and the Czar of Russia became allies after the Treaty of Tilsit (1807) but this relationship did not last long.

Very soon, differences arose between the two due to the following reasons:

[1] Napoleon was annoyed with the Czar because he felt that the Czar had not helped him in the battle of 1809 between Austria and France.

[2] Napoleon turned against the Czar as he was not following the Continental System rigidly.

[3] The Czar had a fear that Napoleon would help and instigate the Poles against him.

[4] The Czar doubted that Napoleon wanted to establish his sway over the whole of Europe including Russia. So he became suspicious of Napoleon.

Thus the Russian Czar became an unreliable ally and so Napoleon decided to attack Russia.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Czar Alexander Of Russia

Question 2. What are the Decrees through which Napoleon declared the Continental System?
Answer: Napoleon, the ruler of France, issued several decrees which taken together formed the so-called Continental System.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Napoleon Declared The Continental System

[1] In 1806 the Berlin Decree was issued by Napoleon which declared naval blockade against England i.e., the countries allied to Napoleon would have to stop trade with England.

[2] The Milan Decree issued by Napoleon in 1807 was that any ship of any country trying to reach England would by caught and confiscated.

[3] The Warsaw and Fontainebleau Decree issued by Napoleon was that all goods seized from England or neutral vessels would be treated as enemy goods and were to be burnt. England and her allies and colonial ports were henceforth under French blockade.

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 3. What do you mean by ‘Orders in Council’?
Answer: In 1807 Napoleon issued the Milan Decree by which the whole of the British Isles and her colonies were put under blockades.

Neutral countries were warned not to enter any British or her colonial or allied port. All goods seized from England or neutral vessels were to be treated as enemy goods and were to be burnt. England strongly reacted and in 1870 issued the Orders in Council by which it was said:

[1] The French and her allies and colonial ports were henceforth under British blockade.

[2] No country not even neutral countries could import goods from France or her colonies or any allied port. Violation of this order would be punished by seizure and confiscation.

[3] Any neutral country willing to send goods to France, must visit at first any British port and take a license for going to France or to any allied port of France by payment of heavy fees.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Orders In Council

Question 4. What were the causes of Napoleon’s defeat in Russia?
Answer: Napoleon made the most daring adventure in his life by launching the invasion of Russia in 1812 with 600,000 French soldiers.

The causes of his defeat were as follows:

[1] As a General and Commander Napoleon committed certain mistakes which resulted in his defeat.

[2] Napoleon had not made proper arrange- ments to fight against Russia. Disaster hit the French army in the form of severe cold; a lack of food, clothing, and war materials.

[3] The French army was shattered due to the guerrilla tactics of the Russian soldiers.

[4] The superior military tactics of the Russian commanders made Napoleon’s defeat inevitable.

[5] The Russians followed the ‘scorched earth policy’. Napoleon’s road to return was destroyed by the Russians. Bridges were demolished, food supplies were cut off and towns were destroyed by the ‘scorched earth policy’. His grand army was decimated due to starvation.

Question 5. What were the consequences of Napoleon’s defeat in Russia?
Answer: Napoleon made the most daring adventure in his life by launching the invasion of Russia in 1812. His invasion of Russia not only failed but proved contrary to his expectations.

[1] His Russian campaign destroyed his military strength.

[2] The enemies of Napoleon, being inspired by his defeats, raised their heads against him. The countries of central Europe were inspired and tried to achieve their independence. They united themselves for the war of liberation.

[3] The joint army of Prussia and Russia began a war of independence against France and created havoc in the French army. It adversely affected the power and glory of Napoleon.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Grand Army Of Napoleon

Question 6. Write a note on the Battle of Waterloo.
Answer: In 1815 Napoleon came to France from Elba and his faithful soldiers and officers joined him. The allies forgot all their differences and prepared themselves to crush him. They accused Napoleon of disturbing the peace of Europe.

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism Bottle Of Waterloo

Napoleon had a firm faith that he would defeat the joint army of the allies. The allies also organized two armies under the Chief Commander Duke of Wellington and Marshall Blucher. Blucher was defeated at Ligny. The Duke of Wellington gathered a huge army on the plains of Waterloo. In June 1815 a fierce battle was fought for seven hours on the plains of Waterloo. Napoleon and his soldiers fought gallantly but were defeated in the Battle of Waterloo (1815). This battle sealed the fate of Napoleon forever.

Question 7. “The French blockade was a paper blockade”-Explain.
Answer: Napoleon Bonaparte, the Emperor of France, made several attempts to defeat England in direct wars, but he was unsuccessful due to a lack of naval force. So, Napoleon introduced the Continental System in order to defeat England in an indirect war. By this system of economic warfare, he wanted to destroy the trade and commerce of England.

The Continental System introduced by Napoleon failed. British goods were smuggled to different parts of Europe and Napoleon could not check it due to his weak navy. It was impossible for France to control the vast sea without a powerful fleet. So it has been remarked, “the French blockade was a paper blockade.”

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 8. Why did Napoleon Bonaparte introduce the Continental system?
Answer: Napoleon Bonaparte introduced the Continental System in 1806 which was an economic strategy in Europe intended to cripple Great Britain.

The reasons for the introduction of the Continental System were:

[1] If England’s trade and commerce were destroyed it would ruin her economically.

[2] If the British-made goods were not exported, she would become bankrupt and she could neither wage war nor help her allies.

[3] If the manufactured goods were not exported, the factories of England would be ruined. The businessmen and capitalists would suffer.

[4] The condition of England deteriorate and thus England would have to sue for a treaty.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Mark True or False

Question 1. The Berlin Decree was issued by Napoleon in 1806.
Answer: True

Question 2. The Milan Decree was issued by Napoleon in 1808.
Answer: False

Question 3. The Continental System was introduced by Napoleon in 1806.
Answer: True

Question 4. The Continental System was declared by Napoleon against Prussia.
Answer: False

Question 5. Napoleon introduced the Continental System in order to defeat Austria in an indirect war.
Answer: False

Question 6. France did not have the naval power required to successfully enforce the Continental System.
Answer: True

Question 7. The ‘Spanish Ulcer’ ruined Napoleon.
Answer: True

Question 8. Napoleon was defeated in the ‘Battle of Nations’.
Answer: True

Question 9. Napoleon won the Battle of Waterloo.
Answer: False

Question 10. Louis XVI ascended the throne of France after Napoleon’s departure to Elba.
Answer: False

Question 11. The Italian provinces rose in revolt against Napoleon.
Answer: True

Question 12. Napoleon ruled in France for only 200 days
Answer: False

Question 13. Russia was invaded by France in 1815.
Answer: False

Question 14. The Russians smarting from their humiliation of Tilsit decided to withdraw from the Continental System.
Answer: True

Question 15. The Kingdom of Westphalia was carved out of Russian territory and entrusted to Napoleon’s brother Jerome.
Answer: True

Question 16. Napoleon won the Battle of Waterloo in 1815.
Answer: False

Question 17. Napoleon died in 1840.
Answer: False

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Fill In The Blanks

1. England (Germany/Russia/England) declared a counter-blockade against the Berlin Decree known as Orders-in-Council.

2. The ‘Spanish Ulcer’ ruined Napoleon (Arthur Wellesley/Napoleon/Duke of Wellington).

3. The Moscow Expedition of the French (British/Italian/French) soldiers failed.

4. Charles IV was the ruler of Spain (Italy/ Germany/Spain).

5. Arthur Wellesley was the army general of Britain (Russia/Britain/France)

6. Spain and Portugal jointly declared war against Napoleon which is known as the Peninsular (Peninsular/Cold/Cudgel) war.

7. Napoleon (Pope/Calonne/Napoleon) lost his Grand army in Russia.

8. Napoleon was defeated in the battle of Waterloo by the Duke of Wellington (Duke of Wellington/ Arthur Wellesley/Kutuzov).

9. Through the Milan Decree, Napoleon proclaimed that any ship of any country trying to reach England (Spain/Portugal/England) would be confiscated.

10. Napoleon drove out the Spanish king Ferdinand and appointed his brother Joseph (Nelson/Kutuzov/Joseph) as the king of Spain.

11. The Fontainebleau Decree was issued by Napoleon in 1810 (1807/1810/1812).

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Choose The Best Explanation

Question 1.  The Continental System was imposed by Napoleon.
1. To bring Russia under control.
2. To bring Austria under control.
3. To bring England under control.

Answer: 3. To bring England under control.

Question 2. Statement: Napoleon’s Moscow expedition failed.
1.  It was because of natural features and climatic conditions.
2. It was because of a shortage of arms and weapons.
3. It was because of the revolt by Napoleon’s soldiers.

Answer: 1.  It was because of natural features and climatic conditions.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic D Miscellaneous

Explanatory Answer (EA) Type Questions Answer in 12 to 15 sentences Marks 8

Question 1. What were the noble ideas which spread national interests? The deep sense of nationalism
through the Napoleonic Empire?
Answer: Different noble ideas spread to different -parts of Europe through the Napoleonic empire. These were nationalism, religious toleration, and secularism.

[1] Ideas of nationalism and patriotism spread to Europe through the Napoleonic empire. Before the outbreak of the French Revolution people of Europe were loyal to monarchy. But the French Revolution taught the people to give top most priority to the spread to different parts of Europe through the Napoleonic empire.

The concept of a national flag, national song, and national school inspired the people and spread throughout the Napoleonic empire.

[2] Napoleon showed religious tolerance to the Jews. This put to shame many European countries even in the nineteenth and twentieth centuries. The idea of religious toleration was adopted by almost all modern states.

[3] Through the Napoleonic empire secularism i.e., the idea that religion was separate from politics came to be established in Europe. Henceforth, in any matter of the state, the church was not involved.

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Very Short Answer (VSA) Type Questions

Match the columns

1.       Column 1 Column 2
1.  Napoleon (A) Czar of Russia
2.  Alexander (B) Concordat of 1801
3.  Milan Decree (C)  Napoleon
4.  One Hundred Days Rule (D)  1806

Answer: 1.-B, 2.-A, 3.-D, 4.-C

2.   Column 1 Column 2
1.  Louvre Museum (A)  Naval Chief of England
2. Rule of Consulate (B)  Ruler of France
3.  Nelson (C) 1799-1804
4.  Louis XVIII (D) Napoleon

Answer: 1.-D, 2.-C, 3.-A, 4.-B

3.     Column 1 Column 2
1.  Nation of Shopkeepers (A)  1808
2.  University of France (B)  Mother of Napoleon
3.  Letizia Remolinio (C)  Toulon
4.  Napoleon attacked (D) Britain

Answer: 1.-D, 2.-A, 3.-B, 4.-C

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

4.        Column 1 Column 2
1.  Battle of Trafalgar (A)  1807
2.  Battle of Jena (B)  1805
3.  Battle of Nations (C)  1815
4.  Battle of Waterloo (D) 1813

Answer: 1.-B, 2.-A, 3.-D, 4.-C

5.    Column 1  Column 2
1.  1807 (A) Treaty of Pressburg
2.  1805 (B) 1806
3.  Milan Decree (C) Treaty of Tilsit
4.  Napoleon died (D) 1821

Answer: 1.-C, 2.-A, 3.-B, 4.-D

Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Reforms of Napoleon Bonaparte

1. Divided France into 83 Departments, Officers of each department were called Prefect, Sub-Prefect, Judge, Mayor, etc.
2. Established Bank of France (1800)
3. Introduced Code Napoleon (1804)
4. Established University of France (1808)
5. Conferring Legion of Honour
6. Solved the problem of conflict between the French government and the Pope by the Concordat of 1801
7. Established the famous Louvre Museum
8. Established high schools, grammar schools, and vocational schools
9. Conversion of Hotel Soubise into the ‘Archives Nationales’
10. Established Lyces or residential semi-military schools
11. Opened institute of France for research and higher studies
12. Built 229 military roads and two Alpine roads

Leave a Comment