WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism MCQs

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Class 9 History WBBSE Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic A Rise of Napoleon Bonaparte, France under the Consulate and His Administrative Reforms

Question 1. The ‘Child of the French Revolution was-
1. Charles IV
2. Arthur Wellesley
3. Napoleon
4. Louis XVI

Answer: 3. Napoleon

Question 2. Napoleon invaded Milan in-
1. 1795
2. 1796
3. 1797
4. 1798

Answer: 2. 1796

Question 3. The currency system in France was reformed by-
1. Louis XVI
2. Napoleon
3. Calonne
4. Louis XVIII

Answer: 2. Napoleon

Read and Learn More WBBSE Class 9 History Multiple Choice Questions

Question 4. Conferring of the Legion of Honour on men of eminence was an important reform introduced by-
1. Montesquieu
2. Napoleon
3. Voltaire
4. Charles II

Answer: 2. Napoleon

WBBSE Solutions For Class 9 History Chapter 2 Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire And Nationalism MCQs

Question 5. The number of departments into which Napoleon divided France-
1. 80
2. 82
3. 83
4. 93

Answer: 3. 83

Class 9 History WBBSE

Question 6. Napoleon by the Concordat of 1801 solved the question of conflict between-
1. The First Estate and the Third Estate
2. The French government and the army
3. The French government and the clergy
4. The French government and the Pope

Answer: 4. The French government and the Pope

Question 7. The greatest achievement of Napoleon’s financial system was the foundation of the-
1. Heavy industries
2. Rationing system
3. Bank of France
4. Employment exchange

Answer: 3. Bank of France

Question 8. Napoleon was born in-
1. Elba island
2. Spain
3. Britain
4. Corsica island

Answer: 4. Corsica island

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 9. After the Reign of Terror in France, a new government known as the Directory came into power in-
1. 1795
2. 1792
3. 1789
4. 1804

Answer: 1. 1795

Question 10. Napoleon overthrew the Directory and assumed supreme power as the First consul in-
1. 1795
2. 1796
3. 1799
4. 1800

Answer: 3. 1799

Class 9 History WBBSE

Question 11. The University of France was established by-
1. Metternich
2. Louis X
3. Napoleon
4. Guizot

Answer: 3. Napoleon

Question 12. The French Art Gallery was established by-
1. Leopold
2. Talleyrand
3. Louis XVI
4. Napoleon

Answer: 4. Napoleon

Class 9 History Chapter 2 West Bengal Board Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic B Emperor Napoleon and the European Powers (1804-1807), Treaty of Tilsit Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 1. Napoleon was totally defeated in the Battle of Trafalgar by the naval chief of-
1. Russia
2. England
3. Prussia
4. Italy

Answer: 2. England

Class 9 History WBBSE

Question 2. In the Battle of Austerlitz Napoleon defeated the joint army of –
1. Austria and Russia
2. Austria and Spain
3. Austria and Prussia
4. Spain and Russia

Answer: 1. Austria and Russia

Question 3. The Confederation of the Rhine was created in the year-
1. 1807
2. 1806
3. 1802
4. 1808

Answer: 2. 1806

Question 4. The kingdom of Westphalia was created in-
1. 1802
2. 1805
3. 1807
4. 1811

Answer: 3. 1807

Question 5. The treaty by which Russia promised to help France against England was the-
1. Treaty of Pressburg
2. Treaty of Portsmouth
3. Treaty of Tilsit
4. Treaty of Paris

Answer: 3. Treaty of Tilsit

Class 9 History Chapter 1 West Bengal Board

Question 6. The kingdom of Westphalia was carved out of the territory of-
1. Prussia
2. Russia
3. Austria
4. Spain

Answer: 2. Russia

Question 7. The kingdom of Westphalia was entrusted to Napoleon’s brother-
1. Jerome
2. Francis Ferdinand
3. Louis XIV
4. Charles IV

Answer: 1. Jerome

Class 9 History Chapter 2 WBBSE Revolutionary Ideals, Napoleonic Empire, And Nationalism Topic C Continental System and the Downfall of Napoleon

Question 1. Napoleon was a supporter of-
1. Liberty
2. Colonialism
3. Democracy
4. Slavery

Answer: 1. Liberty

Question 2. Who is called the ‘Destroyer of the Revolution’?
1. Alexander II
2. Napoleon
3. Nelson
4. Charles II

Answer: 2. Napoleon

Question 3. The French blockade was a paper blockade because France did not have adequate-
1. Arms
2. Navy
3. Cavalry
4. Soldiers

Answer: 2. Navy

Revolutionary Ideals Napoleonic Empire And The Idea Of Nationalism

Question 4. The Pope was imprisoned for his refusal to accept the Continental System by –
1. Michel Ney
2. Gabriel
3. Napoleon
4. Nicholas

Answer: 3. Napoleon

Question 5. Napoleon made the most daring adventure in his life by launching the invasion of-
1. Spain
2. China
3. Germany
4. Russia

Answer: 4. Russia

Question 6. The ‘Scorched Earth Policy’ was followed by –
1. England
2. Russia
3. Spain
4. Portugal

Answer: 2. Russia

Question 7. After the Battle of Waterloo, Napoleon was sent to-
1. Elba
2. Sporta
3. St. Helena
4. Corsica

Answer: 3. St. Helena

Question 8. In the Battle of Waterloo, Napoléon was defeated by-
1. Nelson
2. Alexander II
3. Talleyrand
4. Duke of Wellington

Answer: 4. Duke of Wellington

Question 9. The fate of Napoleon was sealed forever in the fierce battle of-
1. Trafalgar
2. Leipzig
3. Austerlitz
4. Waterloo

Answer: 4. Waterloo

Question 10. Napoleon issued the Milan Decree in-
1. 1807
2. 1808
3. 1809
4. 1810

Answer: 1. 1807

 

Leave a Comment