WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 9 Endocrine System and Adolescence Review Questions

Chapter 9 Endocrine System And Adolescence Review Questions MCQs

Question 1. Along with the nervous system, the system coordinates the various activities of body parts.

  1. Digestive
  2. Endocrine
  3. Circulatory
  4. Excretory

Answer: 2. Digestive

Question 2. These are chemical messengers that are produced in one body region but affect a different body region.

  1. Hormones
  2. Enzymes
  3. Endocrines
  4. Vitamines

Answer: 1. Hormones

Question 3. Hormones are substances that fall into two basic categories.

  1. Proteins and sugars
  2. Male hormones and female hormones
  3. Non-steroid and steroid hormones.
  4. Organic and inorganic

Answer: 3. Non-steroid and steroid hormones.

Question 4. The hypothalamus regulates

  1. Heart rate
  2. Body temperature
  3. Both 1 and 2 correct
  4. None of 1 and 2 are correct

Answer: 3. Both 1 and 2 correct

Read And Learn More WBBSE Solutions For Class 8 School Science Review Questions

Question 5. The posterior pituitary secretes

  1. Adh and oxytocin
  2. Estrogen and testosterone
  3. Adrenalin and insulin
  4. Epinephrine and norepinephrine

Answer: 1. Estrogen and testosterone

Question 6. The function(s) of oxytocin is/are to

  1. Cause the uterus to contract
  2. Induce labor
  3. Both and correct
  4. None of and are correct

Answer: 3. Induce labor

Question 7. Hypothalamic releasing and release-inhibiting hormones are transported from the hypothalamus to the anterior pituitary by the way of

  1. The general bloodstream
  2. A portal system of blood vessels directly connecting the two organs
  3. Direct contact between the two organs
  4. Nervous system

Answer: 2. A portal system of blood vessels directly connecting the two organs

Question 8. Hormones produced by the anterior pituitary that have a direct effect on the body, rather than trigger another gland, are

  1. Tsh, acth, and gonadotropic hormones
  2. Gh, prolactin and msh
  3. Testosterone and estrogen
  4. Sth and lh

Answer: 2. Gh, prolactin and msh

Question 9. Gh does not promote.

  1. Fatigue
  2. Cell division
  3. Protein synthesis
  4. Lipid metabolism

Answer: 1. Fatigue

Question 10. Which hormone dramatically affects physical appearance?

  1. Gonadotropin-releasing hormone
  2. Growth
  3. Steroid
  4. None of these

Answer: 2. Growth

Question 11. In humans, msh (melanocyte-stimulating hormone).

  1. Regulates primary skin color
  2. Causes the thyroid to produce thyroxin
  3. Concentration is very low
  4. Is not found

Answer: 2. Causes the thyroid to produce thyroxin

Question 12. An overproduction in adults causes a condition called.

  1. Hyperthyroidism
  2. Acromegaly
  3. A pituitary giant
  4. Diabetes

Answer: 3. A pituitary giant

Question 13. The parathyroid glands are located

  1. Below the thyroid, hence the name “para”
  2. Above the thyroid, hence the name “para”
  3. Embedded in the posterior surface of the thyroid gland
  4. Infront of thyroid

Answer: 3. Embedded in the posterior surface of the thyroid gland

Question 14. It is lacking in the diet, and the thyroid gland enlarges, producing goiter.

  1. Thyroxin
  2. Iodine
  3. Iron
  4. Vitamin c

Answer: 2. Iodine

Question 15. If the thyroid fails to develop properly from childhood, a condition called results.

  1. Goiter
  2. Poly dips
  3. Acromegaly
  4. Cretinism

Answer: 4. Cretinism

Question 16. Hypothyroidism in adults produces a condition called.

  1. Myxedema
  2. Goiter
  3. Acromegaly
  4. Cretinism

Answer: 1. Myxedema

Question 17. In addition to thyroxine and triiodothyronine, the thyroid gland produces

  1. Tsh
  2. Acth
  3. Calcitonin
  4. Gluco corticoid

Answer: 3. Calcitonin

Question 18. If the insufficient path is produced, the blood calcium level drops, resulting in

  1. Reduced growth in childhood or parathyroid dwarfism
  2. Tetany, where the body shakes from continuous muscle contraction
  3. Exophthalmic goiter
  4. Virilism

Answer: 2. Tetany, where the body shakes from continuous muscle contraction

Question 19. The adrenal glands consist of

  1. The inner and outer layers of the kidney
  2. The inner cortex and the outer medulla
  3. Lower adrenal and upper pararenal sections
  4. The inner medulla and the outer cortex

Answer: 4. The inner medulla and the outer cortex

Question 20. The adrenal medulla secretes under conditions of stress.

  1. Norepinephrine
  2. Epinephrine
  3. Norepinephrine and epinephrine
  4. Aldosterone

Answer: 3. Norepinephrine and epinephrine

Question 21. Which one of the following is an endocrine gland?

  1. Salivary
  2. Sweat
  3. Mammary
  4. Parathyroid

Answer: 4. Parathyroid

Question 22. Acth controls the secretion of

  1. Cortisol
  2. Aldosterone
  3. Epinephrine
  4. Oxytocin

Answer: 1. Cortisol

Question 23. Low levels of adrenal cortex hormones result in

  1. Addison disease
  2. Cushing syndrome
  3. Diabetes
  4. Virilism

Answer: 1. Addison’s disease

Question 24. A person with Addison’s disease

  1. Is unable to replenish blood glucose levels under stressful conditions
  2. Develops dramatically more male features
  3. Develops a rounded face and edema
  4. Develops lethargy and coma

Answer: 1. Is unable to replenish blood glucose levels under stressful conditions

Question 25. In the blood, hormones are present in the form of

  1. Polymer
  2. Dimer
  3. Monomer
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 26. The pancreatic islets produce

  1. Insulin and glucagon
  2. Pancreatin
  3. Acth and aldosterone
  4. Adh and lh

Answer: 1. Insulin and glucagon

Question 27. Insulin functions too.

  1. Promote the storage of nutrients
  2. Lower the blood glucose level by stimulating liver, fat, and muscle cells to metabolize glucose
  3. Stimulate uptake of glucose by cells
  4. Promote the transformation of liver glycogen into glucose

Answer: 3. Stimulate uptake of glucose by cells

Question 28. In diabetes, the pancreas is not producing insulin.

  1. Type I
  2. Type ii
  3. Type iii
  4. None of these

Answer: 1. Type I

Question 29. These are the male sex hormones.

  1. Progesterone
  2. Estrogens
  3. Aldosterones
  4. Androgens

Answer: 4. Androgens

Question 30. Hormones are released by

  1. Endocrine glands
  2. Heterocrine glands
  3. Apocrine glands
  4. Both 1 and 2

Answer: 4. Both 1 and 2

Question 31. The produces the hormone melatonin.

  1. Pituitary gland
  2. Pineal gland
  3. Thyroid gland
  4. Parathyroid gland

Answer: 2. Pineal gland

Question 32. When a hormone name ends in “tropic,” what does this mean?

  1. The hormone stimulates the metabolism of the cell it contacts
  2. It means the hormone affects another “target” endocrine gland
  3. It means it is a posterior pituitary hormone
  4. The hormone is self-destructive in nature

Answer: 2. It means the hormone affects another “target” endocrine gland

Question 33. Which endocrine glands are stimulated?

  1. Thyroid
  2. Testes/ovaries
  3. Adrenal medulla
  4. Pituitary

Answer: 2. Testes/ovaries

Question 34. Exophthalmos of the eyes is a characteristic sign of

  1. Myxedema
  2. Cretinism
  3. Graves’ disease
  4. Dwarfism

Answer: 3. Graves’ disease

Question 35. A “moon face,” and heavy fat deposition over the scapula, “buffalo hump” suggests that a person has chronically high levels of

  1. Insulin
  2. Gh
  3. Cortisol
  4. Epinephrine

Answer: 3. Cortisol

Question 36. The development of primary sex characteristics is evidenced by

  1. A rapid change in height and weight
  2. Growth and development of the ovaries
  3. Growth and development of the breasts
  4. Modulation of voice

Answer: 3. Growth and development of the breasts

Question 37. As opposed to primary sexual characteristics, changes in secondary sexual characteristics are mostly evident changes in

  1. Reproductive capacity
  2. The skeletal system
  3. External appearance
  4. Endocrine system

Answer: 3. External appearance

Question 38. If an adolescent was exposed to an external stimulus that artificially raised the level of sex hormones in the body, how would the hypothalamus likely to respond?

  1. By changing the instructions it sends to the pituitary gland
  2. By altering the instructions it sends to the gonads
  3. By ignoring the artificial levels of sex hormones in the body
  4. Becoming dormant

Answer: 1. By changing the instructions it sends to the pituitary gland

Question 39. When an adolescent’s facial hair starts growing, or acne develops, or breasts start to grow, or the genitals start to change, which organ in the body are these changes directly caused by?

  1. The hypothalamus
  2. The adrenal glands
  3. The brain
  4. The ovaries or testicles

Answer: 4. The ovaries or testicles

Question 40. A man suddenly sees a tiger. His heart beat goes up, his blood pressure increases, etc. Which hormone is released at this time in the body?

  1. Corticoid
  2. Parathormone
  3. Adrenaline
  4. Thyroxine

Answer: 2. Parathormone

Question 41. Muscle growth during puberty occurs

  1. Only in males
  2. Only in females
  3. In both genders
  4. In none of the genders

Answer: 1. Only in males

Question 42. A late development in the pubertal sequence of females is

  1. Breast development
  2. Growth of pubic hair
  3. Menarche
  4. Oogenesis

Answer: 3. Menarche

Question 43. The possible causes of eating disorders among adolescents include all of the following except

  1. Lack of control over attractions to certain food
  2. Genetic predispositions
  3. Family dysfunction
  4. All of these

Answer: 1. Lack of control over attractions to certain food

Question 44. Which of the following endocrine glands does 49? Not occur as a pair in the human body?

  1. Adrenal
  2. Pituitary
  3. Testis
  4. Ovary

Answer: 2. Pituitary

Question 45. While adolescence is naturally a very healthy 50. Period of life, many adolescents experience health problems due to

  1. Genetic defects
  2. Hormonal dysfunction
  3. Lifestyle choices
  4. Immature brain development

Answer: 3. Lifestyle choices

Question 46. Which group of adolescents evidence the highest rates of drug and alcohol use in early adolescence?

  1. Late maturing males
  2. Average maturing males
  3. Early maturing males
  4. None of these

Answer: 3. Early-maturing males

Question 47. Which one is a mixed gland?

  1. Kidney
  2. Thyroid
  3. Sweat
  4. Pancreas

Answer: 4. Pancreas

Question 48. Which hormone(s) is/are known as the fright and flight hormone?

  1. Adrenaline and nor-adrenaline
  2. Oxytocin and vasopressin
  3. Tsh and acth
  4. Insulin and glucagon

Answer: 1. Adrenaline and nor-adrenaline

Question 49. The chemical structure of a hormone enables it to combine with a receptor in the cells of its

  1. Target
  2. Gland
  3. Organ
  4. All of these

Answer: 1. Target

Question 50. Life skill education is needed for

  1. Early identification and intervention of problem
  2. Development of psycho-social capacity
  3. Building self-image
  4. All of these

Answer: 4. All of these

 

Chapter 9 Endocrine System And Adolescence Fill In The Blanks

Question 1. Acromegaly and gigantism are the results of _________ of growth hormone.
Answer: Hypersecretion

Question 2. The largest pure endocrine gland in the body is the _________.
Answer: Thyroid

Question 3. Alpha islet cells of the pancreas produce _________, an extremely potent hyperglycemic hormone.
Answer: Glucagon

Question 4. The _________ gland may influence our day/ night cycles and even regulate the onset of sexual maturity.
Answer: Pineal

Question 5. The _________ gland is especially large in early childhood; then declines in size and function with age.
Answer: Thymus

Question 6. Hypersecretion of growth hormone after epiphyseal plate closure can result in a condition called _________
Answer: Acromegaly

Question 7. As a result of stress the adenohypophysis releases which stimulates the release of hormones from the adrenal _________ cortex that retain sodium and water, increase blood sugar and begin breaking down fats.
Answer: ACTH

Question 8. _________ describes the teenage years between 13 and 19 and can be considered the transitional stage from childhood to adulthood.
Answer: Adolescence

Question 9. The word ‘adolescence’ comes from the Latin word _________ which means ‘to grow’.
Answer: Adolescere

Question 10. _________ is the time in which a child’s sexual and physical characteristics mature.
Answer: Puberty

Question 11. During puberty, various endocrine glands produce _________ that cause body changes
and the development of secondary sex characteristics.
Answer: Hormones

Question 12. Hormones are _________ messengers secreted into the blood.
Answer: Chemical

Question 13. A given hormone usually affects only a _________ limited number of cells, which are called cells.
Answer: Target

Question 14. A target cell responds to a hormone because it bears _________ for the hormone.
Answer: Receptors

Question 15. The endocrine system is composed of _________ glands.
Answer: Ductless

Question 16. Nerve cells in the control the pituitary gland by producing chemicals that either stimulate or suppress hormone secretions from the pituitary.
Answer: Hypothalamus

Question 17. The pituitary is often called the _________ because it makes hormones that control several other endocrine glands.
Answer: Master gland

Question 18. The tiny _________ gland is divided into two parts: the anterior lobe and the posterior lobe.
Answer: Pituitary

Question 19. _________ is referred to as vasopressin, this hormone helps to regulate water balance in the body.
Answer: ADH

Question 20. _________ gland secretes melatonin, a hormone that may help regulate the wake-sleep cycle.
Answer: Pineal

Question 21. The _________ located in the front part of the lower neck, is shaped like a bow tie or butterfly and produces the thyroid hormones thyroxine and triiodothyronine.
Answer: Thyroid

Question 22. The body has two triangular adrenal glands, one on top of each _________.
Answer: Kindly

Question 23. The inner part, the _________ produces catecholamines, such as epinephrine.
Answer: Adrenal medulla

Question 24. The pancreas produces two important hormones, insulin and _________.
Answer: Glucagon

Question 25. The _________ are the main source of sex hormones.
Answer: Gonads

Question 26. The female gonads, _________ are located in the pelvis.
Answer: Ovaries

Question 27. _________ is a disorder in which the anterior pituitary produces too much growth hormone (GH).
Answer: Acromegaly

Question 28. _________ is an autoimmune disorder in which specific antibodies produced by the immune system stimulate the thyroid gland to become overactive.
Answer: Graves’ diseases

Question 29. Diabetes _________ is a disorder in which the body’s cells cannot absorb glucose, either because the pancreas does not produce enough insulin or the cells do not respond to the effects of insulin that are produced.
Answer: Mellitus

Question 30. Excessive amounts of glucocorticoid hormones in the body can lead to _________ syndrome.
Answer: Cushing

Question 31. Who identifies _________ as the period in human growth and development that occurs after childhood and before adulthood, from ages 10 to l9.
Answer: Adolescence

Question 32. Adolescence is a time of rapid change and many challenges as young people transition from childhood to _________.
Answer: Adulthood

Question 33. _________ adolescence extends roughly from 12/13 to 16 / 17 years.
Answer: Early

Question 34. _________ adolescence covers the period from 17 years to 18 / 19 years.
Answer: Late

Chapter 9 Endocrine System And Adolescence Match the Column

 

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 9 Endocrine System and Adolescence match the column
Answer: A-5,B-6,C-4,D-3,E-1,F-2

 

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 9 Endocrine System and Adolescence match the column.2

 

 

 


Answer:
A-4,B-1,C-5,D-3,E-2

Leave a Comment