WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 5 Analysis Of Natural Phenomena Very Short Answer Type Questions

Chapter 5 Analysis Of Natural Phenomena VSAQs

Question 1. What should one do when he or she is forced to remain in the open field, during lightning?
Answer:

If one is forced to remain in an open field, one should squat low on the ground.

Question 2. What should one do when he or she is travelling by motor car during a thunderstorm?
Answer:

If one is travelling by motor car during a thunderstorm, the first thing one should try is to take shelter inside a house. If it is not possible to take shelter inside a house, the next best thing would be to remain inside the car with its windows and doors properly shut.

Question 3. Name an airborne epidemic disease.
Answer:

Influenza is an airborne epidemic disease.

Question 4. Name an epidemic disease transmitted by insects.
Answer:

Malaria is an epidemic disease transmitted by insects.

Question 5. Name two non-communicable epidemic diseases.
Answer:

Hypertension, heart diseases, diabetes, etc. are examples of non-communicable epidemic diseases.

Question 6. Name the protozoan parasite that causes malaria.
Answer:

Plasmodium vivax causes malaria.

Question 7. What is dengue hemorrhagic fever?
Answer:

Severe dengue is known as dengue hemorrhagic fever.

Read And Learn More WBBSE Solutions For Class 8 School Science Very Short Answer Type Questions

Question 8. Name the bacteria that cause plague.
Answer:

Plague is a bacterial disease, caused by Yersinia pestis.

Question 9. Which epidemic is the second largest parasitic killer in the world?
Answer:

Kala-azar is the second largest parasitic killer in the world.

Question 10. What is the cause of influenza?
Answer:

Cause of influenza:

Influenza is a viral infection.

Question 11. Name the three epidemics earmarked by the World Health Organisation.
Answer:

Plague, Cholera and Yellow Fever.

Question 12. Name a few instances where you have seen a generation of sparks in your daily life.
Answer:

Sparks in daily life:

  1. while taking off woollen garments during winter
  2. while two live wires touch each other during high wind
  3. while the pantograph of the EMU (electric train) gets disconnected from the overhead line
  4. If two terminals of a secondary cell are quickly touched and then separated.

Question 13. What is the full form of SARS?
Answer:

Full form of SARS:

Severe Acute Respiratory Syndrome

Question 14. The disease is characterised by fever, cough, chest pain, loss of weight, blood-laden sputum etc. Name the disease.
Answer:

The disease is characterised by fever, cough, chest pain, loss of weight, blood-laden sputum etc:

Tuberculosis.

Question 15. Name two diseases caused by house flies.
Answer:

Two diseases caused by house flies:

Cholera, Dysentery.

Question 16. Why should a person not stand under a tree during a thunderstorm?
Answer:

When in open space, a person should never stand under a tree to take shelter during a thunderstorm because there is a danger of lightning striking the tree and burning it up. This lightning can also pass through the body of the person standing under the tree and kill him.

 

 

Leave a Comment