WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 2 Element Compound And Chemical Reaction Nature Of Matter Very Short Answer Questions

Chapter 2 Element Compound And Chemical Reaction Nature Of Matter VSAQs

Question 1. Name two compounds which sublime.
Answer:

The two compounds are iodine and camphor.

Question 2. Name one substance which is attracted by a magnet.
Answer:

Iron is a magnetic substance, attracted by a magnet.

Question 3. What is the melting point of ice and boiling point of water at1 atmospheric pressure?
Answer:

The melting point of ice qt 1 atmospheric pressure is 0°C and the boiling point of water at atmospheric pressure is 100’C.

Question 4 Name one substance which is one of the hardest known materials known to us.
Answer:

Diamond is a substance which is one of the hardest known materials known to us.

Question 5. Name one metal and a non-metal which are liquid at room temperature.
Answer:

Mercury (metal) and bromine (non-metal)

Question 6. Name one solvent in which sulphur is soluble
Answer:

Sulphur is soluble in carbon disulphide (CSJ.

Question 7. Name one non-metal which is a good conductor of heat and electricity.
Answer:

Graphite is a good conductor of heat and electricity.

Question 8. Name one non-metal which is a good conductor of heat but a bad conductor of electricity.
Answer:

Diamond is a good conductor of heat but a bad conductor of electricity.

Question 9. Name two metals (excluding mercury) which are liquid at 30°C and1 atmospheric pressure.
Answer:

Gallium (melting point = 29.8’C) and caesium (melting point = 28.4°C) are two metals which are liquid at 30°C and1 atmospheric pressure.

Read And Learn More WBBSE Solutions For Class 8 School Science Very Short Answer Type Questions

Question 10. Name two metals which can be cut by a sharp knife
Answer:

Lithium and sodium are two metals which can v be cut by a sharp knife.

Question 11. Give two examples of amphoteric oxide.
Answer:

Examples of amphoteric oxide:

Aluminium oxide (Al203) and zinc oxide (ZnO) are amphoteric oxides.

Question 12. Which gas smells like a rotten egg?
Answer:

Hydrogen sulphide (H2S) gas smells like a rotten egg.

Question 13. What is the lightest metal on earth?
Answer:

Lightest metal on earth:

Lithium is the lightest metal on earth.

Question 14. Name one metal which catches flame when comes in contact with water.
Answer:

Sodium catches fire when comes in contact with water.

Question 15. Which ion helps in the clotting of blood?
Answer:

Co2+ ion helps in the clotting of blood.

Question 16. Which gas is produced when a piece of zinc is immersed in dilute sulphuric acid?
Answer:

Hydrogen (H2) gas is produced when a piece of zinc is immersed in dilute sulphuric acid.

Question 17. Name two metals which neither react with steam nor with water.
Answer:

Lead and gold.

Question 18. Name two proteins which play a crucial role in the contraction of the muscle.
Answer:

Actin and myosin are the two proteins which play a crucial role in the contraction of the muscle.

Question 19. Lack of secretion of which hormone causes type-1 diabetes in human beings?
Answer:

Insulin is the hormone’s lack of secretion which causes type-1 diabetes in human beings.

Question 20. Which protein is responsible for the transport of oxygen within muscle tissues?
Answer:

Myoglobin is the protein which is responsible for the transport of oxygen within muscle tissues.

Question 21. Which non-metal plays an important role in the synthesis of thyroxin?
Answer:

Iodine is a non-metal which plays an important role in the synthesis of thyroxin.

Question 22. Which ion helps in the transport of nerve impulse v across nerve cells?
Answer:

Ca2+ ion helps in the transport of nerve impulses across nerve cells.

Question 23. Name two metals which are chemically very inert.
Answer:

Gold and platinum are the two metals which are chemically very inert.

Question 24. Name one protein present in the human body whose main constituent element is iron.
Answer:

Hemoglobin is the protein present in the human body whose main constituent element is iron.

Question 25. Name a metal and a non-metal which are required for the formation of teeth and bone.
Answer:

Calcium and phosphorous.

Question 26. Iron, sodium, copper- which metal among these three is not sonorous?
Answer:

Sodium.

Question 27. Two gas jars contain ammonia and hydrogen sulphide. How would you detect them using a physical property?
Answer:

The two gases can be distinguished by their characteristic odour. Ammonia has a pungent smell while Hydrogen sulphide has the smell of a rotten egg.

Question 28. I am an odourless, non-volatile, inorganic hydrated crystalline solid with having deep blue colour-who am I?
Answer:

Copper sulphate pentahydrate (Cu S0A.5H20).

Question 29. Name two metals that may not be found in the same physical state in the months of May and December.
Answer:

Gallium (Ga) and Caesium (Cs) since their melting points are 29.78°C and 28.4°C respectively.

Question 30. Which property of copper and aluminium makes them suitable for making wires?
Answer:

Ductility

Question 31. Name the metal which has been placed just below copper in the reactivity series.
Answer:

Mercury (Hg).

Question 32. X, Y, and Z represent three metals in the decreasing order of their reactivity. Which one of them is most likely to occur in a free state in nature?
Answer:

Metal Z since it is the least reactive and hence there is the least possibility of formation of any compound.

 

 

Leave a Comment