WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals Very Short Answer Type Questions

Chapter 10 Biodiversity Environmental Very Short Answer Type Questions

Question 1. What is biodiversity?
Answer:

Biodiversity:-

Biological diversity or biodiversity is a term we use to describe the variety of life on earth from all sources including terrestrial, aquatic, and marine ecosystems and the ecological – complexes of which they are part.

Question 2. What is the conservation of biodiversity? Conservation is the protection, preservation,
Answer:

management or restoration of wildlife and . natural resources such as forests and water.

Question 3. What is a forest?
Answer:

Forest:-

A forest is a large area of land covered with trees or other woody vegetation.

Question 4. What is a tropical rainforest?
Answer:

Tropical Rainforest:-

The tropical rainforest is a hot, moist biome found near Earth’s equator.

Question 5. What are temperate forests?
Answer:

Temperate Forests:-

The term ‘temperate forest’ is very broad. It covers the forests found between the tropical and subtropical regions and the barren, treeless lands of the far north and extreme south.

Read And Learn More WBBSE Solutions For Class 8 School Science Very Short Answer Type Questions

Question 6. What is a conifer?
Answer:

Conifer:-

A tree that bears cones and needle-like or scale-like leaves that is typically evergreen.

Question 7. What is a savanna?
Answer:

Savanna:-

A savanna or savannah is a grassland ecosystem characterized by the trees being sufficiently widely spaced so that the canopy does not close.

Question 8. What is grassland?
Answer:

Grassland:-

Grasslands are characterized as lands dominated by grasses rather than large shrubs or trees.

Question 9. Name the vertical layers of a forest.
Answer:

There are six basic layers namely the Emergent, Canopy, Understory, shrub layer, herb layer and Forest floor.

Question 10. What is a forest canopy?
Answer:

Forest Canopy:-

The canopy is the layer that stops sunlight and rainwater from getting to the layers below it.

Question 11. What is a forest fire?
Answer:

Forest Fire:-

A forest fire is an uncontrolled fire occurring in nature.

Question 12. What is deforestation?
Answer:

Deforestation:-

Deforestation is the permanent destruction of forests in order to make the land available for other uses.

Question 13. Name two ‘Dooars’ forests of North Bengal.
Answer:

Dooars Jungle in North Bengal are-Buxa, Gorumara, Jaldapara, Neora Valley, Bindu, Jaldhaka, Jhalong, Malbazar, Samsing.

Question 14. What is a mangrove?
Answer:

Mangrove:-

A tree or shrub which grows in tidal, chiefly tropical, coastal swamps, having numerous tangled roots that grow above ground and form dense thickets.

Question 15. Name two mangrove plants of Sundarban. Mangrove plants like Sundari, Garan, Geoa, Keora, Hetal, Golpata,
Answer:

Garjan, Dhundul, Champa, etc. are found in Sundarban.

Question 16. Name a mangrove tiger land.
Answer:

Sundarbans is the only mangrove tiger land on the globe.

Question 17. What is an ocean?
Answer:

Ocean:-

An ocean is a body of saline water that composes much of a planet’s hydrosphere.

Question 18. What is bioluminescence?
Answer:

Bioluminescence:-

Bioluminescence is the production and emission of light by a living organism.

Question 19. What are the types of plankton?
Answer:

Types Of Plankton:-

There are two types of plankton: tiny plants- called phytoplankton and weak-swimming animals-called zooplankton.

Question 20. What is plankton?
Answer:

Plankton:-

Plankton is a diverse group of aquatic organisms (both plants and animals) that live in the water column and cannot swim against a current.

Question 21. What are sea anemones and sea pens?
Answer:

Sea Anemones And Sea Pens:-

These are marine invertebrate animals belonging to phylum cnidaria.

Question 22. What are sharks?
Answer:

Sharks:-

Sharks are a group of marine fish characterized by a cartilaginous skeleton.

Question 23. What is pollution?
Answer:

Pollution:-

Pollution is the introduction of harmful contaminants that are outside the norm for a given ecosystem.

Question 24. What is a desert?
Answer:

Desert:-

A desert is a barren area of land where little precipitation occurs and consequently living conditions are hostile for plant and animal life.

Question 25. What are the main types of deserts?
Answer:

Main Types Of Deserts:-

There are two major types of deserts: hot and dry, and cold.

Question 26. What is an oasis?
Answer:

Oasis:-

An oasis is an area made fertile by a source of fresh water in an otherwise dry and arid region.

Question 27. Name a desert bird.
Answer:

Ostrich is a desert bird.

Question 28. Name an animal with hygroscopic skin.
Answer:

The numerous species of horned lizards, all members of the genus Phrynosoma, have hygroscopic skin.

Question 29. What do you mean by nomads?
Answer:

Nomads:-

Some people travel from one place to another in search of food for themselves and their animals. Such people are called banjaras or nomads.

Question 30. What are Polar Regions?
Answer:

Polar Regions:-

The polar regions of Earth are the regions of Earth surrounding its geographical poles (the North and South Poles).

Question 31. What are the Arctic and Antarctica?
Answer:

Arctic And Antarctica:-

The northern polar region is called the Arctic, and in the south, the polar region is the continent of Antarctica.

Question 32. What is hibernation?
Answer:

Hibernation:-

A deep sleep that animals take during cold months.

Question 33. What is Tundra?
Answer:

Tundra:-

A region without any trees, and where the subsoil is always frozen (the soil below topsoil).

Question 34. What is wildlife?
Answer:

Wildlife:-

Wildlife traditionally refers to non-domesticated animal species, but has come to include all plants, fungi and other organisms which grow or live wild in an area without being introduced by humans.

Question 35. Write the full form of IUCN.
Answer:

IUCN:-

International Union for Conservation of Nature and Natural Resources.

Question 36. What are the principal types of biodiversity conservation?
Answer:

Conservation can broadly be divided into two types: In-situ conservation and Ex-situ conservation.

Question 37. Name the national animal of India.
Answer:

The Bengal Tiger is the national animal of India.

Question 38. Where in India, the Asian lion is found?
Answer:

Gir Forest National Park, Gujarat.

Question 39. What is NSAID?
Answer:

NSAID:-

Non-steroidal anti-inflammatory drug, e.g.Diclofenac.

Question 40. Why diclofenac is harmful to vultures?
Answer:

Diclofenac causes kidney failure in several species of vultures.

Question 41. Write the scientific of Gangetic Dolphin.
Answer:

The scientific name is – Platanista gangetica.

Question 42. Name two national parks of West Bengal, where rhinoceros are conserved.
Answer:

Jaldapara National Park and Gorumara National Park.

Question 43. Name the locomotory organ of starfish.
Answer:

Tube feet.

Question 44. What is the rhinoceros horn made up of?
Answer:

Keratin, a kind of protein.

Question 45. What is the house of Red Indians of American deserts known as?
Answer:

The stone-made houses are called Pueblo.

Question 46. Name the National Aquatic animal of India.
Answer:

The Gangetic Dolphin.

Question 47. Name a mammal of the Arctic region that undergoes migration.
Answer:

Reindeer.

Question 48. What is an algal bloom?
Answer:

Algal Bloom:-

When the nutrients present in chemical fertilizers and sewage mix with ocean water, the number of phytoplanktons increases enormously covering the ocean surface. This situation is termed an algal bloom which decreases the transparency of seawater.

Question 49. Which is the most noticeable animal of the Thar desert?
Answer:

Blackbuck.

Question 50. What type of animal is Arctic Tern?
Answer:

A type of bird.

Question 51. How do dolphins come to know about their surroundings?
Answer:

Dolphins throw a type of sound with the help of an organ called the dorsal bursa present in the nasal cavity. When that sound returns after getting obstructed by any object, the dolphins understand what lies ahead and how far it is by hearing the echo. This process is termed echolocation.

Question 52. Why do birds migrate?
Answer:

Birds Migrate Because

The purpose of migration is to escape the extremely cold winter climate and survive in warmer regions where there is plenty of food.

Question 53. How do squids get rid of their enemy?
Answer:

When attacked, the squids flee by making fool of their enemies by spraying a brownish fluid and thus making the water turbid.

Question 54. Mention one importance of kelp
Answer:

Importance Of Kelp:-

Kelp is the most important herb to supplement iodine.

Question 55. Name two natural environmental circumstances in which deep sea creatures are to adapt.
Answer:

Intense pressure and darkness.

 

 

Leave a Comment