WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals Review Questions

Chapter 10 Biodiversity, Environmental Animals Review Questions MCQs

Question 1. The biodiversity of a place does not include its

  1. Animals
  2. Minerals
  3. Plants
  4. Ecosystem

Answer: 2. Minerals

Question 2. The total number of species on earth ranges roughly from-

  1. 5 To 10 million
  2. 1.7-2 million
  3. More than 50 million
  4. Not known

Answer: 1. 5 To 10 million

Question 3. Boreal forests occupy the

  1. Subarctic zone
  2. Temperate zone
  3. Tropical zone
  4. Mediterranean zone

Answer: 1. Subarctic zone

Question 4. Broadleaf evergreen forests are found in

  1. Arctic zone
  2. Equatorial zone
  3. Temperate zone
  4. Subarctic zone

Answer: 3. Temperate zone

Question 5. Not found in coniferous forest

  1. Cedar
  2. Pine
  3. Palms
  4. Redwood

Answer: 3. Palms

Read And Learn More WBBSE Solutions For Class 8 School Science Review Questions

Question 6. Mangrove forest is found in

  1. Pond margins
  2. Brackish water area
  3. Hilly regions
  4. Upper Gangetic plain

Answer: 2. Brackish water area

Question 7. The forest floor is the

  1. Ground level
  2. Canopy
  3. Underground layer
  4. Shrub layer

Answer: 1. Ground level

Question 8. Forests do not provide

  1. Timber
  2. Cane
  3. Essential oil
  4. Sand

Answer: 4. Sand

Question 9. Forest fires may be

  1. Caused by animals
  2. Due to the curse of god
  3. Anthropogenic
  4. Due to mudslide

Answer: 3. Anthropogenic

Question 10. Deforestation is

  1. Degradation of forest
  2. Destruction of forest
  3. Improper use of forest
  4. Joint forest management

Answer: 2. Destruction of forest

Question 11. Which of the following is not a function of the forests?

  1. Maintenance of the water cycle
  2. Causing soil erosion
  3. Bringing sufficient rain
  4. Preventing flash flood north Bengal

Answer: 2. Causing soil erosion

Question 12. Forests contain

  1. Whales
  2. Horned toad
  3. Rhinoceros dalma hills is in
  4. Asiatic lion

Answer: 3. Rhinoceros Dalma hills is in

Question 13. Dalma hills are in

  1. West Bengal
  2. Gujarat
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh

Answer: 3. Jharkhand

Question 14. Mangrove forests are found in

  1. Jaldapara
  2. Sundarban
  3. Glr
  4. Bethuadahari

Answer: 2. Sundarban

Question 15. Which of the following will help in the conservation of forests?

  1. Recycling of paper bags
  2. Recycling of jute bags
  3. Recycling of cotton bags
  4. Recycling of plastic bags

Answer: 1. Recycling of paper bags

Question 16. Oceans do not contain

  1. Photic zone
  2. Aphotic zone
  3. Dephotic zone
  4. Hadal zone

Answer: 3. Dephotic zone

Question 17. A biome characterized by hot summer, warm winter, and treeless vegetation is

  1. Temperate desert
  2. Steppe grassland
  3. Savannah grassland
  4. Tropical desert

Answer: 1. Temperate desert

Question 18. The principal chemical reaction in bioluminescence involves the light-emitting pigment

  1. Luciferin
  2. Luciferase
  3. Rhabdome
  4. Hirudin

Answer: 1. Luciferin

Question 19. Which of the following does not live in polar regions?

  1. Reindeers
  2. Toucans
  3. Penguins
  4. Seals

Answer: 2. Toucans

Question 20. Planktons may be

  1. Phytoplankton and plankton
  2. Phytoplankton and zooplankton
  3. Nekton and benthos
  4. Hydrophytes and halophytes

Answer: 2. Phytoplankton and zooplankton

Question 21. Diatoms are the most common type of

  1. Phytoplankton
  2. Zooplankton
  3. Plants
  4. Akaryota

Answer: 1. Phytoplankton

Question 22. Dinoflagellates may cause

  1. High tide
  2. Low tide
  3. Red tide
  4. Brown tide

Answer: 3. Red tide

Question 23. Kelp is a type of

  1. Brown algae
  2. Blue-green algae
  3. Zooplankton
  4. Red algae

Answer: 1. Brown algae

Question 24. Zooplanktons are

  1. Movable planktons
  2. Euglenoids
  3. Planktons found in zoo gardens
  4. Animal planktons

Answer: 4. Animal plankton

Question 25. Which of the following is not a function of the crowns of forest trees during the daytime?

  1. Absorb oxygen from the air
  2. Form a green cover
  3. Carryout photosynthesis
  4. Absorb solar energy

Answer: 1. Carryout photosynthesis

Question 26. Sea pens are

  1. Plants
  2. Molluscs
  3. Cnidarians
  4. Arthropods

Answer: 3. Cnidarians

Question 27. San bushmen are the people living in

  1. Namib desert
  2. Kalahari Desert
  3. Thar desert
  4. Sahara Desert

Answer: 2. Kalahari desert

Question 28. Corals are

  1. Animals
  2. Plants
  3. Minerals
  4. Soil

Answer: 1. Animals

Question 29. The illegitimate behavior (s) of humans threatening wildlife is/are:

  1. Deforestation
  2. Habitat destruction,
  3. Overhunting
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 30. An example of a cephalopod mollusk is

  1. Jellyfish
  2. Octopus
  3. Starfish
  4. Corals

Answer: 2. Octopus

Question 31. The animal which is not endangered among the following is

  1. Asiatic lion
  2. Indian elephant
  3. One horned rhinoceros
  4. Snow leopard

Answer: 2. Indian elephant

Question 32. Starfishes perform locomotion by

  1. Tube foot
  2. Muscular foot
  3. Fins
  4. Shells

Answer: 1. Tube foot

Question 33. The skeleton of a shark is

  1. Calcareous
  2. Bony
  3. Cartilaginous
  4. Muscular

Answer: 3. Cartilaginous

Question 34. Characteristic of the mangroves of Sunderbans is

  1. Pneumatophores
  2. Vivipary
  3. Prop roots
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 35. The outer dorsal shell of a turtle is known as

  1. Carapace
  2. Plastron
  3. Shield
  4. Dermal denticle

Answer: 1. Carapace

Question 36. Whales are

  1. Mammals
  2. Fishes
  3. Sharks
  4. Amphibians

Answer: 1. Mammals

Question 37. Algal bloom is

  1. The lack of algae in the lake
  2. The enormous growth of phytoplankton on the ocean surface
  3. Abundant oxygen in water’s surface
  4. Abundant oil on the ocean surface

Answer: 2. Enormous growth of phytoplankton on the ocean surface

Question 38. Identify the animal which is seen at the south pole but not in the north pole and that one which is at the north pole but not at the south pole.

  1. Seals and whales
  2. Penguins and polar bears
  3. Whales and dolphins
  4. Seals and dolphins

Answer: 2. Penguins and polar bears

Question 39. The existence of Gangetic dolphins is endangered due to

  1. Entrapment in fishing nets
  2. Decreasing the depth of water
  3. The emergence of sand bars
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 40. Most oases are supplied by

  1. Underground water
  2. Sufficient rainfall
  3. Sea water
  4. None

Answer: 1. Underground water

Question 41. The state animal of west Bengal is

  1. Royal Bengal tiger
  2. Fishing cat
  3. Gangetic dolphin
  4. Estuarian crocodile

Answer: 2. Royal Bengal tiger

Question 42. Fruit of which plant in the desert looks like a watermelon?

  1. Saguaro cactus
  2. Ordinary cactus
  3. Mesquite plant
  4. Esturian crocodile

Answer: 1. Saguaro cactus

Question 43. Desert plants are called

  1. Bryophytes
  2. Mesophytes
  3. Xerophytes
  4. Halophytes

Answer: 3. Xerophytes

Question 44. Cacti are

  1. Xerophytes
  2. Halophtes
  3. Epiphytes
  4. Hydrophytes

Answer: 1. Xerophytes

Question 45. Asian camels have

  1. Two humps
  2. One hump
  3. No hump
  4. Three hump

Answer: 1. Two humps

Question 46. Horned lizards have

  1. Hydrophobic skin
  2. Hygroscopic skin
  3. Horny skin
  4. Cornifed skin

Answer: 2. Hygroscopic skin

Question 47. The following adaptive feature which is not found in xerophytes is

  1. They have thorns instead of leaves
  2. A limited number of stomata
  3. Broad lamina for effective photosynthesis
  4. The dead body of starfish

Answer: 3. Broad lamina for effective photosynthesis

Question 51. The death of the last individual of a species is called

  1. Endemism
  2. Extinction
  3. Bloom
  4. Species diversity

Answer: 2. Extinction

Question 52. A deep sleep that animals take during cold months is known as

  1. Aestivation
  2. Hibernation
  3. Resting sleep
  4. Burrowing sleep

Answer: 2. Hibernation

Question 53. Polar bears have

  1. A thick layer of fat under the skin
  2. White body color
  3. A thick coat of insulated fur
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 54. Penguins are found in

  1. Arctic regions
  2. Antarctic regions
  3. Himalayan regions
  4. Siberian regions

Answer: 2. Antarctic regions

Question 55. Ozone layer depletion is

  1. Due to pollution
  2. A natural phenomenon
  3. Due to excessive warming
  4. Due to volcanism

Answer: 1. Due to pollution

Question 56. Which of the following adaptations is not found in desert animals?

  1. Some animals are nocturnal
  2. Deep sleep or aestivation
  3. Presence of operculum
  4. Presence of very long legs

Answer: 3. Presence of operculum

Question 57. Literally ‘Eskimo’ means

  1. Banjara
  2. People who build igloos
  3. People who eat raw meat
  4. Warriors

Answer: 3. People who eat raw meat

Question 58. The red list is published by

  1. Red Cross
  2. Wwf
  3. Who
  4. Iucn

Answer: 4. Iucn

Question 59. Which is not a process of biodiversity conservation?

  1. In-vitro
  2. In-situ
  3. Ex-situ
  4. Tissue culture

Answer: 1. In-vitro

Question 60. An example of in-situ conservation is

  1. Seed bank
  2. Gene bank
  3. Botanical garden
  4. National park

Answer: 4. National park

Question 61. Wildlife is destroyed mostly when

  1. There is a lack of proper care
  2. Mass-scale hunting for trade
  3. Its natural habitat is destroyed
  4. Natural calamity occurs

Answer: 3. Its natural habitat is destroyed

Question 62. The lion-tailed macaque is endemic to

  1. Sikkim
  2. West Bengal
  3. Western ghats of south India
  4. Nepal

Answer: 3. Western ghats of south India

Question 63. Diclofenac is very harmful for

  1. Cattles
  2. Vultures
  3. Human
  4. Migratory birds

Answer: 2. Vultures

Question 64. Dolphins are

  1. Mammals
  2. Fishes
  3. Birds
  4. Lizards

Answer: 2. Fishes

Question 65. Indian rhinoceros is endemic to

  1. Assam, west bengal
  2. Bihar, Jharkhand
  3. Gujarat, Maharashtra
  4. Sikkim, Arunachal Pradesh

Answer: 1. Assam, west bengal

 

Chapter 10 Biodiversity Environmental Animals Fill In The Blanks

Question 1. Biodiversity is a term we use to describe the variety of life on____________.
Answer: Earth

Question 2. A____________is a large area of land covered 19- with trees or other woody vegetation.
Answer: Forest

Question 3. ____________forests occupy the subarctic zone and are generally evergreen and coniferous.
Answer: Boreal

Question 4. Tropical are ____________ found near the equator.Answer:
Answer: Rainforests

Question 5. Animals living in temperate deciduous forests must be adapted to cold ____________.
Answer: Winters

Question 6. ____________ forests inhabit the cold, windy regions around the poles.
Answer: Coniferous

Question 7. Grasslands are characterized as lands dominated by ____________ rather than large shrubs or trees.
Answer: Grasses

Question 8. ____________is grassland with scattered individual trees.
Answer: Savanna

Question 9. ____________forest is found in silt-rich, saline (brackish water) habitats worldwide.
Answer: Mangrove

Question 10. The forest floor is the level of the ____________structure.
Answer: Ground

Question 11. Plantation ____________ provides humans with timber and wood.
Answer: Forests

Question 12. For the rural population,____________ is an important source of energy for cooking and heating.
Answer: Wood

Question 13. Forest____________ causes imbalances in nature and endangers biodiversity by reducing faunal and floral wealth.
Answer: Fire

Question 14. ____________is the permanent destruction of forests in order to make the land available for other uses.
Answer: Deforestation

Question 15. In the ____________ delta, Sundri trees are found, which provide durable hard timber.
Answer: Ganga- Brahmaputra

Question 16. protect coastal areas from tiger land on ____________ the globe.
Answer: Mangroves

Question 17. erosion,____________stormis thesurgeonly mangroveand tsunamis.
Answer: Sundarbans

Question 18. An is a body of saline water that co poses much of a planet’s ____________ hydrosphere.
Answer: Ocean

Question 19. The open water of the ocean is known as the ____________ or pelagic zone.
Answer: Limnetic

Question 20. The littoral region consists of three subzones called the zone, the intertidal zone, and the sublittoral zone.
Answer: Supralittoral

Question 21. ____________is the production and emission of light by a living organism.
Answer: Bioluminescence

Question 22. The word ____________ comes from the Greek word “plankton” which means drifting.
Answer: Plankton

Question 23. There are two types of plankton- phytoplankton and are like both plants and animals.
Answer: Zooplankton

Question 24. ____________are like both plants and animals.
Answer: Dinoflagellates

Question 25. Kelp, also known as ____________ is an herb that comes from deep under the sea.
Answer: Brown algae

Question 26. Although Sea Anemones look like flowers, they are predatory ____________.
Answer: Animals

Question 27. The ____________was named after the quill pen which it looks like.
Answer: Sea pen

Question 28. They are typified as free-swimming marine animals consisting of gelatinous umbrella-shaped bells and trailing tentacles.
Answer: Jellyfish

Question 29. Generally,____________ cuttlefish are a group of marine animals and represent a part of that group.
Answer: Squids

Question 30. Starfish usually have ____________ arms.
Answer: 5

Question 31. Sharks are a group of ____________ fish characterized by a skeleton.
Answer: Sperm

Question 32. Unlike other turtles, ____________ retract their legs and head into their shells.
Answer: Pollution

Question 33. The smallest whale is the dwarf whale which as an adult is only 8.5 feet (2.6 m) long.
Answer: Deserts

Question 34. is the introduction of harmful contaminants that are outside the norm for a given ecosystem.
Answer: Pollution

Question 35. cover about one-fifth of the Earth’s surface and occur where rainfall is less than 50 cm/year.
Answer: Desert

Question 36. There are two major types of deserts:____________ and ____________
Answer: Hot, cold

Question 37. An ____________ is a desert area made fertile by a source of fresh water in an otherwise dry and arid region.
Answer: Oasis

Question 38.____________ takes advantage of the lightest rainfall by having roots close to the soil surface.
Answer: Cactus

Question 39. Lack of water creates a survival problem for all ____________ organisms, animals and plants alike.
Answer: Desert

Question 40. Contrary to popular misconception, camels do not store water in their ____________.
Answer: Humps

Question 41. All horned lizards are members of the genus ____________
Answer: Phyrynosoma

Question 42. The gerbil ____________is a small rodent, similar in many ways to the mouse and the hamster.
Answer: Kangaroo rat

Question 43. People in the desert travel on carts pulled by ____________
Answer: Camels

Question 44. In the south, the polar region is the continent of ____________.
Answer: Antarctica

Question 45. ____________ is a deep sleep that animals take during cold months.
Answer: Hibernation

Question 46. Polar ____________ roam the Arctic ice sheets and swim in that region’s coastal waters.
Answer: Bears

Question 47. In the water, ____________ typically feeds on krill and fish.
Answer: Penguins

Question 48. The hole above Antarctica covers 27 million km[ Biodiversity refers to the wide variety of ecosystems, living organisms, and their 3. environment.] [Conservation is the protection, preservation, 4. management, or restoration of wildlife and].
Answer: Ozone

Question 49. Wildlife traditionally refers to ____________ animal species.
Answer: Non- Domesticated

Question 50. The International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) is an international organization working in the field of nature conservation and sustainable use of ____________.
Answer: Natural resources

Question 51. Conservation can broadly be divided into two types: conservation ____________ and conservation.
Answer: In-situ, Ex-Situ

Question 52. ____________conservation is the preservation of components of biological diversity outside their natural habitats.
Answer: Ex-situ

Question 53. The Bengal ____________is the national animal of India.
Answer: Tiger

Question 54. ____________causes kidney failure in several species of vultures.
Answer: Diclofenac

Question 55. Ganges River dolphins are found exclusively in ____________ habitat.
Answer: Freshwater

Question 56. India has declared Ganga Dolphin as the National ____________ Animal of India.
Answer: Aquatic

Question 57. The Indian ____________ has thick grey-brown skin with pinkish skin folds and a black horn.
Answer: Rhinoceros

 

Chapter 10 Biodiversity, Environmental Animals Identify As ‘True’ Or ‘False’

Question 1. Biodiversity refers to the wide variety of ecosystems, living organisms, and their environment.
Answer: True

Question 2. Conservation is the protection, preservation, management, or restoration Of wildlife and natural resources such Question as forests and water.
Answer: True

Question 3. A forest Is a large area of land covered with trees or other woody vegetation.
Answer: True

Question 4. Forests account for 75% of the gross Primary productivity of the earth’s biosphere.
Answer: True

Question 5. Boreal forests occupy the tropical zone and are generally evergreen and coniferous.
Answer: False

Question 6. Coniferous forests inhabit the cold, windy regions around the poles.
Answer: True

Question 7. Montane forests are also known as rainforests.
Answer: False

Question 8. Grasslands are characterized as lands dominated by large shrubs or trees.
Answer: False

Question 9. Savanna is grassland with scattered individual trees.
Answer: True

Question 10. Trees and large shrubs are present in temperate grasslands.
Answer: False

Question 11. Mangrove forest is found in silt-rich, saline (brackish water) habitats worldwide.
Answer: True

Question 12. There are six basic layers of forest- namely the emergent, canopy, understory, shrub layer, herb layer and forest floor.
Answer: True

Question 13. The forest floor is the underground level.
Answer: False

Question 14. Forests serve as a home (habitat) to millions of animals.
Answer: True

Question 15. For the rural population, wood is an important source of food.
Answer: False

Question 16. Fodder from the forest forms an important source for plants.
Answer: False

Question 17. Tree roots bind the soil and prevent erosion caused by wind or water.
Answer: True

Question 18. Forest fire causes imbalances in nature and endangers biodiversity by reducing faunal and floral wealth.
Answer: False

Question 19. Fires are not a cause of forest degradation.
Answer: True

Question 20. Reforestation is the permanent destruction of forests in order to make the land available for other uses.
Answer: False

Question 21. The main problem caused by deforestation is the impact on the global nitrogen cycle.
Answer: False

Question 22. Northern West Bengal is one important tiger habitat.
Answer: False

Question 23. The Terai is a belt of marshy grasslands, savannas, and forests at the base of the Himalayas range in India.
Answer: True

Question 24. Dooars Jungle in North Bengal are-Buxa, Gorumara, Jaldapara, etc.
Answer: True

Question 25. Dalma hills are in Jharkhand.
Answer: True

Question 26. In the Ganga-Bramhaputra delta, mango trees are found, which provide durable hard timber.
Answer: False

Question 27. Mangroves protect coastal areas from erosion, storm surge, and tsunamis.
Answer: True

Question 28. Sundarbans is the only mangrove tiger land on the globe.
Answer: False

Question 29. An ocean is a body of water that composes much of a planet’s hydrosphere.
Answer: True

Question 30. The open water of the ocean is known as the halal zone.
Answer: False

Question 31. The photic zone of the open ocean consists of the epipelagic and mesopelagic zones.
Answer: False

Question 32. Bioluminescence is the production and emission of light by a non-living organism.
Answer: False

Question 33. There are two types of plankton: tiny plants- called phytoplankton, and weak-swimming animals-called zooplankton.
Answer: False

Question 34. Dinoflagellates are like both plants and animals.
Answer: False

Question 35. Kelp, also known as brown algae, is an herb that comes from deep under the sea.
Answer: False

Question 36. Sea Anemones look like flowers and they are small plants.
Answer: False

Question 37. Jellyfish are the major non-polyp form of individuals of the phylum Echinodermata.
Answer: False

Question 38. Lobsters are vertebrates with a hard protective exoskeleton.
Answer: False

Question 39. An octopus is a cephalopod mollusk.
Answer: False

Question 40. Cuttlefish are a group of marine animals and squids represent as a part of that group.
Answer: False

Question 41. Starfish usually have five arms.
Answer: True

Question 42. Sharks are a group of fish characterized by a cartilaginous skeleton.
Answer: True

Question 43. Whales are large, intelligent, aquatic fishes.
Answer: False

Question 44. Oil spills cause huge damage to the marine environment.
Answer: True

Question 45. Deserts cover about one-third of the earth’s surface.
Answer: False

Question 46. There are three major types of deserts: hot, dry, and cold.
Answer: False

Question 47. An oasis is an area made fertile by a source of fresh water in an otherwise dry and arid region.
Answer: True

Question 48. Plants tend to be tough and wiry with small or no leaves, water-resistant cuticles, and often spines to deter herbivory.
Answer: True

Question 49. Many desert animals are nocturnal and stay in the shade or underground during the heat of the day.
Answer: True

Question 50. The edible cactus is also known as a nomad.
Answer: False

Question 51. Camels do not store water in their humps.
Answer: True

Question 52. Rattlesnakes have a rattle made of interlocking rings or segments of keratin.
Answer: True

Question 53. Polar habitats are located in the very east and very west of the globe.
Answer: False

Question 54. Iceberg is a big lump of ice that has broken off from the polar ice cap and floated away.
Answer: True

Question 55. Penguins are well known for their swimming abilities.
Answer: True

Question 56. Many people in the Arctic today live in modern towns and cities.
Answer: True

Question 57. Antarctic ice comprises almost 70% of the earth’s fresh water.
Answer: True

Question 58. IUNC stands for Indian Union for Conservation of Nature and Natural Resources.
Answer: False

Question 59. Species are classified by the IUCN Red List into five groups.
Answer: False

Question 60. In-situ conservation is the preservation of components of biological diversity outside their natural habitats.
Answer: False

Question 61. Vulture is a scavenger, feeding mostly on the carcasses of dead animals.
Answer: True

Question 62. Dolphins are in danger because of less habitat area due to the construction of dams, fishing, and pesticide.
Answer: True

 

Chapter 10 Biodiversity, Environmental Animals Match The Columns

 

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity, Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals match the following
Answer: A-4,B-3,C-1,D-2

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity, Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals match the following 2
Answer: A-4,B-2,C-1,D-3                                                                                                      

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity, Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals match the following 3
Answer: A-3,B-1,C-4,D-2                                   

WBBSE Solutions For Class 8 School Science Chapter 10 Biodiversity, Environmental Crisis and Conservation of Endangered Animals match the following 4
Answer: A-5,B-4,C-2,D-3

Leave a Comment