WBBSE Solutions For Class 6 History Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Descriptive Questions

Question 1. What was the chief item of commerce along land routes? Write the importance of silk route in ancient India of silk route in ancient India.
Answer:

The chief item of commerce along land routes:

The chief item of commerce along land routes was silk.

Importance of silk route

  1. Link with South Asia: Some parts of the silk route was under the control of the Kushanas. So one branch of the silk route became linked with South Asia.
  2. Collection of revenue: The Kushana rulers earned revenue from the silk trade.
  3. Settlement of the people: People of different regions engaged in silk trade used to assemble in the north and north-western frontiers of the Indian subcontinent and many of them settled there.

Read and Learn More WBBSE Solutions For Class 6 History

Question 2. What is the importance of the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’?
Answer:

The importance of the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’:

According to the ancient Greek and Roman texts on geography, the Red sea, the Indian Ocean and the Persian gulf together was known as the Erythraean Sea. A book was written about communication, trade and commerce on those waters. This was known as ‘The Periplus of the Erythrean Sea.

History Class 6 Chapter 8 Question Answer WBBSE

Importance of ‘Periplus of the Erythrean Sea

1. Author:

The name of the author of the book is unknown. Probably the author was a Greek who used to live in Egypt.

2. Period of composition:

The book was possibly written in the mid-1st century AD.

3. Importance:

  1. From the book, we come to know about communication and trade, and commerce on the Indian Ocean, the Red sea, and the Persian Gulf.
  2. The book contains a detailed account of the ports of the Erythraean Sea and different aspects of trade and commerce.
  3. The book describes the people, society, and flora, and fauna of different regions.
  4. This book serves as an important source of knowledge for knowing the economic history of the 1st century AD.
  5. Some information about the monsoons or seasonal winds of southwest and northeast can be collected from the book.
  6. As the wind system came to be known, traveling and commercial activities on the Erythraean Sea became easier.

Question 3. Describe the Gandhara art in the Indian subcontinent.
Answer:

The Gandhara art in the Indian subcontinent:

The Gandhara art developed in the Gandhara province of the Indian subcontinent. It evolved around Buddhism.

1. Gandhara art style:

The theme of Gandhara art was essentially Indian. But there was the impact of Iranian and Central Asian art styles. There was also a Graeco-Roman influence on the Gandhara school of art.

 

WBBSE Solutions For Class 6 History Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Gandhara Art

 

2. Features:

The artists of Gandhara began to sculpt new kinds of Buddha images. The features of the images were half-closed eyes, an aquiline nose, and long drawn eyebrows. The shoes of Buddha resembled Roman sandals. Golden color was used in the statues.

Question 4. Buddhism was another vehicle through which people of the Indian subcontinent connected with the outside world-examine the statement.
Answer:

Buddhism was another vehicle through which people of the Indian subcontinent connected with the outside world:

Buddhism was an important vehicle through which people of the Indian subcontinent was connected with the outside world. Different countries were visited by scholars of the subcontinent to impart education.

On the other hand, students came from abroad to study Buddhism. Buddhayasha, a renowned Kashmiri Buddhist scholar went to Kashgar in Central Asia. Paramartha, another scholar went to China and practised Buddhist religion and philosophy.

Kumarajiva went to Kashmir and studied Buddhism. A Chinese scholar named Tao ngan encouraged Buddhist scholars from China to visit India. Faxian and Xuanzang came to India and studied the Buddhist religion.

History Class 6 Chapter 8 Question Answer WBBSE

Question 5. What do you know about Kumarajiva?
Answer:

Kumarajiva:

Kumarajiva was the son of Kumarayana, the royal guru of the king of Kuchi. His mother’s name was Jiva.

  1. Education: At the age of nine Kumarajiva went to Kashmir. There, under the guidance of Bandhudutta he studied Buddhism and literature.
  2. Visit to China: In 401 AD he visited the capital of China and stayed there for eleven years.
  3. Achievements: He was an expert in both Sanskrit and Chinese languages. He played an important part in the spread of Buddhist religion and philosophy in China.

 

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Analytical Questions

Question 1. Write a note on silk route.
Answer:

Silk route:

From the 6th century BC there was the commercial relationship between the Indian subcontinent and the outside world through land routes. Silk was the main item of commerce. Avoiding the Taklamakan desert Chinese silk were passed along two routes.

These two routes met at Kashgarh. From there, the silk travelled via a number of roads and reached the eastern Mediterranean region. The term silk route was not used at that time. In the 19th century AD, it came to be known as the silk route.

Question 2. Who was Azez I? What do you know- about him?
Answer:

Azez I was a Shaka ruler.

He ruled between Kandahar and the northwestern frontier. Gradually the rule of the Shakas spread over North India and the Ganga Valley. He introduced the Vikrama Era (Vikramabda).

Question 3. Write a short note on Tamralipta.
Answer:

Tamralipta:

Tamralipta was an important port city of ancient India. Tamralipta has been referred to as ‘Tamalites’ by Greek travelers. This seaport functioned till the 7th-8th centuries AD. Xuanzang writes that Tamralipta was located on a sea tributary.

Waterways and land routes converged there. This was possibly in present-day East Midnapore around Tamluk. Tamralipta was also an important center of education. Due to silting of the river, this port city declined. It lost its importance as an urban center.

History Class 6 Chapter 8 Question Answer WBBSE

Question 4. What were the great advances in war- horsemanship made by Shaka- Pahlavas?
Answer:

The great advances in war- horsemanship made by Shaka- Pahlavas:

Great advances in war horsemanship were made by the Shaka-Pahlavas

  1. The Shaka- Pahlavas introduced the use of bridles and reins in the Indian subcontinent.
  2. The tactics of turning around and shooting an arrow while sitting on the back of a running horse was introduced by the Pahlavas.

Question 5. What was “Yavanajataka’ and ‘Panchasiddhantika’?
Answer:

“Yavanajataka’ and ‘Panchasiddhantika’:

‘Yavanajataka’ was a famous book of Astrology. It was originally written in the Greek language. It was translated into Sanskrit in about 150 AD. This book shows that there was an interrelation between Indian and Greek sciences.

‘Panchasiddhantika’ was written by Varahamihira. In the book he has discussed five ‘siddhanta’ or theories of Astronomy, two of them are Poulish and Romak Siddhanta.

WBBSE Class 6 History Question Answer

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Short Answer Type Questions

Question 1. Who was the author of the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’ (or Travels on the Erythraean Sea)? In what language was the book written?
Answer:

The name of the author of the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’ is not known. It seems that the author of the book is a Greek who used to live in Egypt. The book was written in the Greek language.

Question 2. By what other names Tamralipta port- city was known as?
Answer:

Tamralipta, the port city, was also known as Tamralipti, Damalipta, etc. In the writings of Greek travelers, Tamralipta was referred to as Tamalites.

Question 3. Which language and script were used in the regions under the suzerainty of the Persian kings? Which script was derived from that script?
Answer:

  1. Aramaic language and Aramaic script were used in the regions under the suzerainty of the Persian kings.
  2. From the Aramaic script possibly the Kharoshthi script was derived.

Question 4. Who destroyed the Persian city of Persepolis? What was its impact?
Answer:

Alexander destroyed the Persian city of Persepolis.

Due to the destruction of the Persian city of Persepolis, many Persian craftsmen came into the Indian subcontinent. As a result, these Persian craftsmen began to influence the styles of Indigenous artisans and craftsmen.

Question 5. The Kushanas and the Shakas introduced different styles of Garments in the subcontinent-what were these garments?
Answer:

The Kushanas and the Shakas introduced different styles of garments in the Indian subcontinent. These were coats, long coats, pajamas, belts, shoes, etc.

WBBSE Class 6 History Question Answer

Question 6. What is ‘Yavanikaa’? Who first introduced the custom of dropping ‘Yavanikaa’ in a play?
Answer:

  1. The custom of dropping the curtain in a play is known as ‘Yavanikaa’.
  2. The Greeks first introduced the custom of dropping ‘Yavanikaa’ or curtain in a play.

Question 7. Who was Buddhayasha? Where did he visit after completing his education?
Answer:

Buddhayasha was a well-known Kashmiri Buddhist scholar who had ties with Kumarajiva. After completing his education, he visited Kashgar in Central Asia.

Question 8. Why and when Kumarajiva went to China?
Answer:

Kumarajiva, at the request of the Chinese emperor went to the Chinese capital in 401 AD. He remained in the capital of China for 11 years and played an important part in the spread of Buddhist religion and philosophy.

 

WBBSE Solutions For Class 6 History Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Kumarajiva

 

Question 9. Which Chinese scholar encouraged the Buddhist scholars to visit India? Who responded to that encouragement and visited India?
Answer:

  1. A Chinese scholar named Tao ngan encouraged Buddhist scholars to visit India.
  2. Faxian responded to Tao ngan and visited India in 399 AD with five other monks.

Question 10. What lessons did the Chinese scholars take from Nalanda University?
Answer:

The Chinese scholars took lessons in Buddhist literature and religion. They also took lessons in Brahmanical religion. Medicine and science was also a part of their education.

WBBSE Class 6 History Question Answer

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Objective Type Questions

State whether the following statements are true or false

Question 1. The word ‘Periplus’ means the description of travel on water.
Answer: True

Question 2. The author of Periplus of the Erythraean Sea used to live in Syria.
Answer: False

Question 3. The ports of the Malabar coast traded in Chinese silk.
Answer: False

Question 4. Tamralipta was also known as Damalipta.
Answer: True

Question 5. Alexander established some cities in the Indian subcontinent.
Answer: True

Question 6. The Shaka-Pahlavas made great advances in astronomy.
Answer: False

Question 7. Faxian entered the Indian continent through Kashmir.
Answer: True

Question 8. The scholar Paramartha reached China in 548 AD.
Answer: False

Question 9. The memoirs of Faxian is known as Fo- Khyo-Ki.
Answer: True

History Class 6 Chapter 9 WBBSE

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Fill in the blanks

By selecting the appropriate expression from the brackets

Question 1. A lot of revenue was earned by the Kushana rulers from the trade of ________ (cotton/silk/muslin).
Answer: Silk

Question 2. Periplus of the Erythraean Sea is an important source for the study of the economic history of ________ century AD (1st/2nd/3rd).
Answer: 1st

Question 3. Bhrigukachha was located on the confluence of river Narmada and the ________ (Arabian sea/Kaveri/Ganga).
Answer: Arabian sea

Question 4. The whole of the eastern coast of the Indian subcontinent was important for communication with ________ (South-Western Asia/South-Eastern Asia/Europe).
Answer: South-Eastern Asia

Question 5. Gandhara art evolved a round ________ (Jainism/Hinduism/Buddhism).
Answer: Buddhism

History Class 6 Chapter 9 WBBSE

Question 6. The art of making clay pottery came from ________ (East Asia/West Asia/Central Asia).
Answer: Central Asia

Question 7. A kind of red earthenware pottery was manufactured in the ________ period (Mauryan/Gupta/Kushana).
Answer: Kushana

Question 8. A famous book on Astrology was ________ (Si-Yu- Ki/Meghadutam/Yavanajataka).
Answer: Yavanajataka

Question 9. Faxian stayed at ________ and studied the Buddhist religion (Kanauj/Pataliputra/ Kashmir).
Answer: Pataliputra

 

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Answer In A Complete Sentence

Question 1. What were referred to as the Erythraean Sea in the ancient Greek and Roman texts on geography?
Answer: In the ancient Roman and Greek texts on geography, the Red Sea, the Persian Gulf, and the Indian Ocean is referred to as the Erythraean Sea.

Question 2. When was the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’ written?
Answer: The book ‘Periplus of the Erythraean Sea’ was written possibly in the mid-1st century AD.

Question 3. Mention one important source for knowing the economic history of the 1st century AD.
Answer: One important source for knowing the economic history of the 1st century AD. is the book ‘Periplus of the Erythraean Sea’.

Question 4. Which was the greatest port of the western coast of India?
Answer: Bhrigukachha on the confluence of river Narmada and the Arabian sea was the greatest port of the western coast of India.

History Class 6 Chapter 9 WBBSE

Question 5. Which port was besieged by the Shaka ruler Nahapana?
Answer: The Shaka ruler Nahapana besieged the port of Kalyan on the Konkan coastline.

Question 6. Name one port in the Kaveri delta region.
Answer: Kaveripattinam was a famous port of the Kaveri delta region.

Question 7. Name one well-known port city of ancient India.
Answer: Tamralipta was a well-known port city of ancient India.

Question 8. From which script Kharoshthi script was derived.
Answer: Kharoshthi script was derived from the Aramaic script.

Question 9. Who destroyed the Persian city of Persepolis?
Answer: Alexander destroyed the Persian city of Persepolis.

Question 10. Which religion the Greeks embraced?
Answer: The Greeks embraced Buddhism.

Question 11. What was the best example of Greek influence on Indian painting and sculpture?
Answer: The best example of Greek influence on Indian painting and sculpture was the Gandhara School of Art.

Question 12. Which Saka ruler used the title Rajatiraj on his coins?
Answer: The Shaka ruler Moga used the title Rajatiraj on his coins.

History Class 6 Chapter 9 WBBSE

Question 13. In which language was the Junagarh Prashasti inscribed?
Answer: The Junagarh Prashasti was inscribed in the Sanskrit language.

Question 14. Who started the use of bridles and reins in the Indian subcontinent?
Answer: The Shaka-Pahlavas introduced the use of bridles and reins in the Indian subcontinent.

Question 15. Whom did the Kushanas worship?
Answer: The Kushanas worshipped Shiva, Vishnu, and Buddha.

Question 16. Who were the father and mother of Kumarjiva?
Answer: Kumarayana, the royal guru of the king of Kuchi was the father of Kumarajiva. His mother was Jiva.

Question 17. Who was Buddhayasha?
Answer: Buddhayasha was a renowned Kashmiri Buddhist scholar.

Question 18. From which century there was a rise in the spread of Buddhism in China?
Answer: There was a rise in the spread of Buddhism in China from the 4th century AD onwards.

Question 19. Who was appointed the Royal Guru by the king of Kuchi?
Answer: Kumarayana, the father of Kumarajiva, was appointed the Royal Guru by the king of Kuchi.

Question 20. Who was Tao ngan?
Answer: Tao ngan was a Chinese scholar who encouraged Chinese Buddhist scholars to visit India.

Question 21. Who was Faxian?
Answer: Faxian was a Chinese monk who lived in Pataliputra and wrote his experience in his memoir-Fo-Khyo-Ki.

Question 22. When did Xuanzang come to India from China?
Answer: Xuanzang came to India from China in the first half of the 7th century AD.

Question 23. Who was the ruler of Kanauj when Xuanzang visited India?
Answer: Harshavardhana was the ruler of Kanauj when Xuanzang visited India.

Question 24. Who was Shilabhadra?
Answer: Shilabhadra was a scholar at Nalanda Mahavihara who imparted education to Xuanzang.

WBBSE Class 6 History Chapter 9 Questions And Answers

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Select The Most Appropriate Option For The Following Statement

Question 1. Cultural diversity grew up in the Indian subcontinent.
1. Separate cultures had grown up in different parts of the Indian subcontinent.
2. The atmosphere of different languages and religions prevailed in the Indian subcontinent.
3. A cultural contact developed in the Indian subcontinent through the intermingling of various races and tribes.

Answer: 3. A cultural contact developed in the Indian subcontinent through the intermingling of various races and tribes.

Question 2. Many Persian artists were compelled to come over to the Indian sub-continent.
1. Artists were not respected in the Persian empire.
2. Alexander destroyed the city of Persepolis in the Persian empire.
3. The Persian emperors did not patronize the artists.

Answer: 2. Alexander destroyed the city of Persepolis in the Persian empire.

Question 3. Xuanzang came to India from China.
1. To wander about different parts of India.
2. To write about the administrative system of Harshavardhana.
3. To learn more about Buddhism.

Answer: 3. To learn more about Buddhism.

WBBSE Class 6 History Chapter 9 Questions And Answers

Chapter 9 India And The Contemporary World Topic B Mode Of Economic And Cultural Contact Multiple Choice Questions

Question 1. There was a demand of goods from India and China in the

  1. Roman Empire
  2. Persian empire
  3. Chinese empire
  4. Greek Empire

Answer: 1. Roman empire

Question 2. Some parts of the silk route was once under the control of the

  1. Syrians
  2. Greeks
  3. Parthians
  4. Egyptians

Answer: 3. Parthians

Question 3. Nahapana was a ruler of the

  1. Syrians
  2. Shakas
  3. Bactrians
  4. Pahlavas

Answer: 2. Shakas

Question 4. Ports of the western coast had trade relationships with

  1. Egypt
  2. Greece
  3. Persia
  4. Rome

Answer: 4. Rome

Question 5. Tamluk is at present in

  1. West Midnapore
  2. Tamralipta
  3. East Midnapore
  4. East Bardhaman

Answer: 3. East Midnapore

WBBSE Class 6 History Chapter 9 Questions And Answers

Question 6. The Arabic language prevailed in the regions under the control of

  1. Persian
  2. Greeks
  3. Syrians
  4. Roman

Answer: 1. Persian

Question 7. A well-known port city of ancient India was

  1. Tamralipta
  2. Gandhara
  3. Persepolis
  4. Kanauj

Answer: 1. Tamralipta

Question 8. The Junagarh Prashasti tells us about

  1. Ashoka
  2. Harshavardhan
  3. Rudradaman
  4. Moga

Answer: 3. Rudradaman

Question 9. The Saka rulers introduced a number of currencies which were made of

  1. Copper
  2. Bronze
  3. Gold
  4. Silver

Answer: 2. Bronze

Question 10. The tactics of turning around and shooting an arrow while sitting on the back of a galloping horse was introduced by the

  1. Parthians
  2. Shakas
  3. Pahlavas
  4. Mauryas

Answer: 4. Mauryas

WBBSE Class 6 History Chapter 9 Questions And Answers

Question 11. The Kushanas worshipped

  1. Buddha
  2. Apollo
  3. Mahavira
  4. Saraswati

Answer: 1. Buddha

Question 12. The Kushana coins bear images of different gods and goddesses of

  1. Scythians
  2. Parthians
  3. Greeks
  4. Pahlanas

Answer: 3. Greeks

Question 13. The Buddhist religion was practiced and taught in

  1. Persia
  2. Kashmir
  3. Tamralipta
  4. Rome

Answer: 2. Kashmir

Question 14. A famous Kashmiri Buddhist scholar was

  1. Buddhayasha
  2. Nahapana
  3. Paramartha
  4. Ashoka

Answer: 1. Buddhayasha

Leave a Comment