WBBSE Solutions For Class 6 History Chapter 6 Imperial Expansion And Administration Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India

Class 6 History Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Descriptive Questions

Question 1. Write a note on Kushana emperor Kanishka
Answer:

Kushana emperor Kanishka:

Kanishka was the greatest ruler of the Kushana dynasty.

1. Period of rule:

Kanishka became the ruler in 78 AD. He ruled for about 23 years.

2. Extension of empire:

Kanishka’s capital was Purushapura or Peshawar. During his rule, the Kushana empire spread over the vast Gangetic plains. Whole of modern Pakistan was under Kushana rule.

WBBSE Class 6 History Chapter 6 Question Answer

Read and Learn More WBBSE Solutions For Class 6 History

3. Title:

Like other Kushana kings, Kanishka declared himself a ‘devaputra’ and assumed the title of ‘Maharaja Rajadhiraj Devaputra Shahi’.

4. Administrative System:

For administrative convenience, Kanishka divided the empire into different provinces. Governors of those provinces were known as Satrapas’.

Question 2. Write a note on the statue of Kanishka.
Answer:

Statue of Kanishka:

1. Discovery:

In 1911 a headless statue of Kanishka was I discovered from an agricultural field near Mathura. At the base of the statue Brahmi scripts are inscribed which identifies the statue as that of the greatest Kushana emperor, Kanishka I.

 

WBBSE Solutions For Class 6 History Chapter 6 Imperial Expansion And AdministratiKanishka

 

2. Description of the statue:

The head and hands of the statue were broken. He was dressed in a long coat that reached down up to his knees and a pair of boots. He was also found to wear a long cloak that reached up to his ankle.

A belt was tied around his waist. He was found grasping in one hand a sword and in the other a royal scepter. The statue looked like a warrior king.

Question 3. What were the achievements of Gautamiputra Satakarni?
Answer:

The achievements of Gautamiputra Satakarni:

Gautamiputra Satakarni was the greatest of the Satavahana rulers.

WBBSE Class 6 History Chapter 6 Question Answer

His achievements were as follows:

1. Extension of empire:

During the reign of Gautamiputra Satakarni, the Satavahanas recovered their power. He defeated the Shaka-Kshatrapas and brought southern and western Gujarat and Malwa under his control. The whole of Deccan from the west coast to the east coast was under his control.

2. War against the Shakas:

From the Nasik Inscription, it is known that Gautamiputra Satakarni defeated the Shakas and re-established his rule over the Nasik region. He was successful against the Shaka-Kshatrapa Nahapana but was defeated by the Chashtana of the Kardamaka dynasty.

3. Administrative System:

Like the other Satavahana kings, Gautamiputra was at the head of the administration and the army. Bigger regions were divided into smaller provinces and were under the ‘amateurs’.

4. Tax system:

During the rule of Gautamiputra ‘Bhaga’ and ‘Bali’ were collected. One-sixth of the crops produced was collected as ‘Bhaga’. He did not collect any tax from lands donated to religious institutions. But like the other rulers of the Satavahana dynasty, he imposed tax on salt.

Question 4. Write about the achievements of the Gupta rulers.
Answer:

More than fifty years after the decline of the Kushanas, the Gupta dynasty emerged as an important power in north India.

Achievements of the Gupta rulers

1. Achievements of Chandragupta I:

Chandragupta, I became the emperor in 319- 320 AD and the Gupta era began. He assumed the title of Maharajadhiraja. His empire flourished in the Middle Ganga Valley.

2. Achievements of Samudragupta:

During the reign of Samudragupta, the successor of Chandragupta I, the empire attained it greatest extent. Under his kingship, the Gupta empire extended from the Rarh region in eastern India to the upper part of the Gangetic Valley in the west.

Samudragupta defeated twelve kings of southern India but returned their kingdoms. The power of the Guptas spread up to the northeastern part of Tamil Nadu.

3. Achievements of Chandragupta II:

Samudragupta’s son Chandragupta II resisted the Shaka-Kshatrapa rulers from Gujarat and assumed the title of Shakari. He was the first to introduce silver currency.

4. Achievements of Kumargupta I:

During the rule of the next emperor Kumar Gupta I, the extent of the Gupta empire remained unaltered. He established the Mahavihara of Nalanda.

WBBSE Class 6 History Chapter 6 Question Answer

5. Achievements of Skandagupta:

The next ruler Skandagupta successfully resisted the attack of the Hunas. He was the last powerful Gupta emperor.

Question 5. Give an account of the conquests of Samudragupta.
Answer:

Samudragupta (335-375 AD) was the greatest of the Gupta rulers. During his rule, the Gupta empire attained its greatest extent.

Conquests of Samudragupta

1. North India:

Samudragupta defeated nine kings of north India or Aryavarta. The ‘Atavika Rajyas’ or forest regions also came under his control. As a result, the Gupta empire extended from the Rarh region in western India to the Gangetic Valley in the west.

2. South India:

In south India, Samudragupta fought against twelve kings and defeated them. The Gupta empire spread to north-eastern Tamil Nadu. However, Samudragupta returned the kingdom of twelve defeated kings after receiving tributes from them.

These kingdoms were known as tributary states. He followed this policy because it was not possible for him to control the far south from north India.

Question 6. Make a comparative study of the Gupta and Vakataka administrative systems. Or, What are the similarities and dissimilarities between the Gupta and Vakataka administrative systems?

Answer: There are some similarities and dissimilarities between the Gupta and Vakataka administrative systems.

Similarities

  1. Both the Gupta and Vakataka administrative systems were divided into a number of tiers-provinces, districts, and villages.
  2. In both the Gupta and Vakataka administrative systems royal officers assisted the emperor in administrative work.
  3. In both the Gupta and Vakataka administrative systems peoples’ representatives played important roles in district and village administration.

Dissimilarities

  1. The Gupta empire was divided into a number of provinces. These provinces were known as ‘Bhukti’ or ‘Desha’. Under Vakataka rule provinces were known as ‘Rajya’.
  2. Districts were known as Vishaya under the Guptas but under the rule of the Vakatakas districts were known as Patta or Aahaar.
  3. Gupta princes were responsible for the administration of the provinces. But in the Vakataka kingdom provincial rulers, known as Senapati were responsible for the administration of the provinces.

WBBSE Class 6 History Chapter 6 Question Answer

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Analytical Questions

Question 1. What is the importance of Hastigumpha Inscription?
Answer:

The importance of Hastigumpha Inscription:

Hastigumpha Inscription is an important source of study about Kharvela, the first powerful king of the Chedi dynasty who ruled around the 1st century AD.

In this inscription, the word ‘Bharatvarsha’ was used which implied a part of the Ganga valley. From this inscription, it is also known that the Chedis lost their power around the 2nd century AD.

Question 2. Who was Vima Kadphises? What was the title he assumed?
Answer:

Víma Kadphises was the son of Kujala Kadphises, the first Kushana emperor. Vima’s territory extended over a large area around the Indus Valley.

Gold currency was introduced by him for the first time in the Indian subcontinent. He assumed the title of ‘Damarta’ or ‘Lord of the Universe’.

Question 3. What is the importance of Nasik Inscription?
Answer:

The importance of Nasik Inscription:

The inscriptions of Gautamiputra Satakarni found in the Nasik district of Maharashtra is known as the Nasik Inscription. Two inscriptions have been found here.

One was inscribed in the 18th year of Gautamiputra Satakarni’s rule and the other was inscribed in the 24th year of his reign. Gautamiputra restored the lost glory of the Satavahanas by defeating the Shakas and re-established his control over Nashik.

His achievements have been inscribed in the Nasik Inscription.

Question 4. Why was there a rift between the Shakas and the Satavahanas?
Answer:

Economic and political causes were responsible for the rift between the Shakas and the Satavahanas.

  1. Both the Shakas and the Satavahanas wanted to establish control over eastern and western Malwa.
  2. Both powers wanted to control the diamond mine of the Kosha region of eastern Malwa.
  3. Both the powers were interested in maritime trade through western Malwa and the Indo-Roman trade of the western coast of India.

It was over all these issues that there was a rift between the Shakas and the Satavahanas.

Class 6 History Chapter 6 WBBSE

Question 5. What is the importance of the Allahabad Pillar Inscription?
Answer:

The importance of the Allahabad Pillar Inscription:

The Allahabad Pillar Inscription was composed by Harisena, the court poet of Samudragupta. The wars, conquests and victories of Samudragupta are recorded here. Different qualities of Samudragupta are also known from this inscription.

Though only the achievements of Samudragupta are recorded, it is regarded as an important source of the history of the Gupta empire.

Class 6 History Chapter 6 WBBSE

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Short Answer Type Questions

Question 1. What was Gangaridai or Gangarid?
Answer:

Gangaridai:

In Greek and Roman literature there is a mention of a powerful kingdom that was located to the east of Magadha. The name of this powerful kingdom was Gangaridai or Gangarid.

Question 2. Where was Gangaridai or Gangarid kingdom located?
Answer:

The Gangaridai or Gangarid kingdom was located to the east of Magadha. According to Ptolemy Gangaridai kingdom covered the whole area around the five mouths of the river Ganga.

Question 3. Who were known as the Kushanas in the history of India?
Answer:

Yueh-Chi tribe was the most prominent tribe of all the nomadic tribes which came to India from central Asia. Ku ei Shuang was a branch of the Yueh Chi tribe. This Ku ei Shuang tribe is known in the history of India as the Kushanas.

Question 4. Who was the greatest of the Kushana kings? When did he ascend the throne?
Answer:

  1. The greatest of the Kushana kings was Kanishka I.
  2. He ascended the throne in 78 AD.

Question 5. Why did the Kushana rulers declare themselves as devaputra?
Answer:

The Kushanas had originally come from China. The ancient Chinese emperors used to consider themselves as ‘sons of gods’. Perhaps for that reason, the Kushana rulers, like the Chinese emperors also declared themselves as ‘devaputra’.

Question 6. Mention two important features of the Kushana administration.
Answer:

Two important features of the Kushana administration were

  1. The Kushana rulers, like the Chinese emperors, declared themselves as ‘sons of gods’.
  2. An important aspect of the Kushana administration was dual kingship.

Question 7. Who were known as the ‘Satrapas’?
Answer:

For administrative convenience, the whole of the Kushana empire was divided into a number of provinces. Each province had a governor known as Satrapa.

Question 8. What do we come to know from Nasik Inscription and Karle Inscription?
Answer:

From the Nasik Inscription and Karle Inscription we come to know about the extension of Gautamiputra Satakarni’s empire. He defeated the Shakas and extended his empire.

Question 9. Mention two features of the Satavahana administration.
Answer:

Two features of the Satavahana administration were

  1. The king was at the head of the administration. He was also the head of the army.
  2. The Satavahana rulers collected taxes from merchants and craftsmen. But they did not impose taxes on lands donated to religious institutions.

Class 6 History Chapter 6 WBBSE

Question 10. Who was known as ‘Shakari’ and why?
Answer:

Gupta king Chandragupta II was known as ‘Shakari’. The name was given because he evicted Shaka-Kshatrapa rulers from Gujarat. ‘Shakari’ means ‘enemy of the Shaka’.

Question 11. What policy did Samudragupta follow in South India?
Answer:

Samudragupta defeated twelve kings of South India. These kings offered submission to him by paying tributes. So Samudragupta returned the twelve kingdoms to their rulers.

Question 12. In which language is Allahabad Prashasti composed? Where was this Prashasti found?
Answer:

The Allahabad Prashasti was composed in the Sanskrit language Brahmi script. The Prashasti was found in the Kaushambi village of Allahabad.

Question 13. What is the importance of the rule of Skandagupta?
Answer:

The importance of the rule of Skandagupta:

Skandagupta became the Gupta emperor after Kumar Gupta I. During Skandagupta’s reign, the Hunas invaded the northwest frontier of India. Skandagupta successfully resisted the attack of the Hunas. He ruled over a vast territory.

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Objective Type Questions

State whether the following statements are true or false

Question 1. The main credit of establishing the Kushana empire in India goes to Kujula Kadphises.
Answer: True

Question 2. The first ruler of the Satavahana dynasty was Gautamiputra Satakarni.
Answer: False

Question 3. Silver coins first came into use during Chandragupta II’s reign.
Answer: True

Question 4. The provinces of the Gupta empire were known as Bhukti.
Answer: True

Question 5. During the reign of the Vakatakas, the provinces were known as Rajyas or kingdoms.
Answer: True

Question 6. In Tamralipta, Chandraketugarh, Deganga, etc. several artifacts have been found by archaeologists.
Answer: True

Class 6 History Chapter 6 WBBSE

Question 7. During Alexander’s invasion, the army of Gangaridai helped the Magadh army.
Answer: True

Question 8. Almost the whole of modern-day Pakistan. was under the rule of the Satavahanas.
Answer: False

Question 9. Vashiska and Huvishka were Kanva rulers.
Answer: False

Question 10. Kharavela was the most powerful king of the Chedi dynasty.
Answer: True

Question 11. Nahapana was a Shaka ruler.
Answer: True

Question 12. The Indo-Roman trade of the western coast attracted Shakas and the Kushanas.
Answer: False

Question 13. The Satavahanas collected two types of taxes-Bhaga and Bali.
Answer: True

Question 14. Rudrasena belonged to the Gupta dynasty.
Answer: False

Question 15. In the Gupta administrative system districts which were smaller than the provinces were known as Vishaya.
Answer: True

History Class 6 Chapter 6 Question Answer WBBSE

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Fill In The Blanks

By selecting the appropriate expression from the brackets

Question 1. After the Shungas, the Kanvas became the rulers of _________ (Sanchi/Magadha / Kashi).
Answer: Magadha

Question 2. In the Indian subcontinent, the first gold coin was introduced by _________ (Bima Kadphises / Kanishka / Vashiska).
Answer: Kanishka

Question 3. The Kushana empire was founded by _________ (Kanishka / Kujula Kadphises / Vashiska).
Answer: Kujula Kadphises

Question 4. The principal seat of Kushana power was at _________ (Kathiawad / Bactria / Chandraketugarh).
Answer: Bactria

Question 5. From the Junagarh inscription we come to know about the exploits of _________ (Kanishka / Rudradamana / Vima Kadphises).
Answer: Rudradamana

Question 6. The first ruler of the Satavahana dynasty was _________ (Simuka / Chashtana / Huvishka).
Answer: Simuka

Question 7. Under the Satavahana rule the royal officer in charge of provincial administration was known as _________ (Satrapas/ Maharaja / Amatya).
Answer: Amatya

Question 8. The Mahavihara of Nalanda was established during the reign of _________ (Chandragupta II / Kumaragupta I/ Samudragupta).
Answer: Kumaragupta I

Question 9. The Hunas invaded the north-western frontier of India around _________ (457 AD/ 458 AD/460 AD).
Answer: 458 AD

Question 10. Silver currency was introduced to commemorate the victory of _________ (Chandragupta / Chandragupta II / Samudragupta) over the Shakas.
Answer: Chandragupta II

Question 11. Under the Vakataka rule provincial rulers were known as _________ (Senapati / Devaputra Shahi/Amatyas).
Answer: Senapati

Question 12. _________ (Vima Kadphises/Kujula Khadphises /Huvishka) was the first to introduce gold currency in the Indian subcontinent.
Answer: Vima Kadphises

History Class 6 Chapter 6 Question Answer WBBSE

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Answer In A Complete Sentence

Question 1. Who was the last Mauryan emperor?
Answer: The last Mauryan emperor was Brihadratha.

Question 2. Who replaced the last Mauryan emperor Brihadratha and when?
Answer: Pushyamitra Shunga replaced the last Mauryan emperor around 187 BC.

Question 3. To which dynasty did Pushyamitra belong?
Answer: Pushyamitra belonged to the Shunga dynasty.

Question 4. Name two rulers of the Shunga dynasty.
Answer: Two rulers of Shunga dynasty were Pushyamitra and Agnimitra.

Question 5. Which dynasty ruled in Magadha after the Shunga dynasty?
Answer: After the Shunga dynasty, the Kanva dynasty ruled in Magadha.

Question 6. What was the capital of Gangaridai or Gangarid?
Answer: The capital of Gangaridai or Gangarid was Ganga or the port city of Gange.

Question 7. Who was Diodorus?
Answer: Diodorus was a Greek author who wrote about India.

Question 8. Where was the original homeland of the Kushanas?
Answer: The original homeland of the Kushanas was central Asia.

Question 9. To which tribe did the Kushanas belong?
Answer: The Kushanas belonged to the Yueh-Chi tribe.

Question 10. Who laid the foundation of the Kushana empire?
Answer: Kujula Kadphises laid the foundation of the Kushana empire.

Question 11. Who introduced the Saka era?
Answer: Kanishka introduced the Saka era.

Question 12. When did the Saka era begin?
Answer: The Saka era began in 78 AD.

Question 13. Where was the capital of Kanishka?
Answer: The capital of Kanishka was at Purushapura or modern-day Peshawar.

Question 14. Name two Kushana emperors after Kanishka.
Answer: Two Kushana emperors after Kanishka were Vashiska and Huvishka.

Question 15. Who was the first powerful king of the Chedi dynasty?
Answer: The first powerful king of the Chedi dynasty was Kharavela.

Question 16. About which king we come to know from Hastigumpha Inscription?
Answer: From the Hastigumpha Inscription we come to know about King Kharvela of Kalinga.

Question 17. Mention an important aspect of Kushana administration.
Answer: An important aspect of Kushana administration was dual kingship.

History Class 6 Chapter 6 Question Answer WBBSE

Question 18. In which inscription the word ‘Bharatvarsha’ was used?
Answer: In Hastigumpha Inscription the word ‘Bharatvarsha’ was used.

Question 19. Who was the first ruler of Satavahana dynasty?
Answer: Simuka was the first ruler of Satavahana dynasty.

Question 20. Who was the greatest ruler of Satavahana dynasty?
Answer: The greatest ruler of the Satavahana dynasty was Gautamiputra Satakarni.

Question 21. Who was the third king of the Satavahana dynasty?
Answer: The third king of the Satavahana dynasty was Satakarni I.

Question 22. During whose reign the Satavahanas regained power.
Answer: During the reign of Gautamiputra Satakarni the Satavahanas regained power.

Question 23. From which inscriptions do we come to know about Gautamiputra Satakarni?
Answer: We come to know about Gautamiputra Satakarni from the Nashik Inscription and Karle Inscription.

Question 24. Who assumed the title ‘Mahakshatrapa’?
Answer: The Saka ruler Rudradamana assumed the title of ‘Mahakshatrapa’.

Question 25. Who was the notable ruler of Shaka- Kshatrapa group?
Answer: Rudradamana was a notable ruler of Shaka-Kshatrapa group.

Question 26. Who inscribed the Junagarh Rock Inscription?
Answer: The Junagarh Rock Inscription was inscribed by the Shaka-Kshatrapa Rudradamana.

Question 27. Which Shaka king defeated Gautamiputra Satakarni?
Answer: Gautamiputra Satakarni was defeated by Shaka king Chashtana of the Kardamaka dynasty.

Question 28. What was the title Kanishka assumed?
Answer: Kanishka assumed the title of Maharaja Rajadhiraja, Devaputra Shahi.

Question 29. What was Devakula?
Answer: Devakula was a place of worship where statues of Kushana emperors were placed.

Question 30. Who were called the Satrapas?
Answer: In the Kushana administration the governors of provinces were known as Satrapas.

Question 31. From the time of which Gupta emperor, Gupta kings are found to assume the title of Maharajadhiraja?
Answer: From the time of the Gupta emperor Chandragupta Gupta kings are found to assume the title of Maharajadhiraja.

Question 32. When did Chandragupta I become the dynasty?
Answer: Chandragupta I became the emperor in 319-320 AD.

Question 33. When did the Gupta era begin?
Answer: The Gupta era began when Chandragupta I became the emperor of India in 319-320 AD.

History Class 6 Chapter 6 Question Answer WBBSE

Question 34. Name the Gupta ruler during whose reign the Gupta empire attained its greatest extent.
Answer: The Gupta empire attained its greatest extent during the reign of Samudragupta.

Question 35. Which Gupta king defeated nine rulers of north India (Aryavarta)?
Answer: The Gupta king Samudragupta defeated nine rulers of North India (Aryavarta).

Question 36. Which rulers first introduced the spy system?
Answer: The Gupta rulers first introduced the spy system.

Question 37. Who was the greatest of the Gupta rulers?
Answer: Samudragupta was the greatest of the Gupta rulers.

Question 38. What was the name of Samudragupta’s son?
Answer: The name of Samudragupta’s son was Chandragupta II.

Question 39. When did Chandragupta II become the emperor?
Answer: Chandragupta II became the emperor in 376 AD (56 Gupta era).

Question 40. Who was known as ‘Shakari’?
Answer: Chandragupta II was known as ‘Shakari’.

Question 41. Who composed the Allahabad Prashasti?
Answer: The Allahabad Prashasti was composed by Harisena, the court poet of Samudragupta.

Question 42. Who was the last notable Gupta ruler?
Answer: The last notable Gupta ruler was Skandagupta.

Question 43. Which Gupta emperor successfully resisted the attack of the Hunas?
Answer: The Gupta emperor Skandagupta successfully resisted the attack of the Hunas.

Question 44. Who was Prabhavati Gupta?
Answer: Prabhavati Gupta was the daughter of Chandragupta II.

Question 45. Where is the iron pillar of King Chandra?
Answer: The iron pillar of King Chandra is near the Qutb Minar in Delhi.

Question 46. Why did the Gupta emperors assume magnificent titles?
Answer: The Gupta emperors assumed magnificent titles to indicate their strength.

Question 47. What were the provinces of the Gupta empire known as?
Answer: The provinces of the Gupta empire was known as ‘Bhukti’.

Question 48. What do you mean by ‘Aahaar’?
Answer: Under Vakataka rule districts were known as ‘Aahaar’ or ‘Patta’.

Question 49. What was engraved on Kushana coins?
Answer: A divine halo or light encircling the head of the emperors was engraved on Kushana coins.

History Class 6 Chapter 6 Question Answer WBBSE

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Select The Most Appropriate Option For The Following Statement

Question 1. Chandragupta I was called Shakari.
1. He occupied the settlement area of the Shakas.
2. He uprooted the Shaka- Kshatrapa rulers from Gujarat.
3. He became the ruler of the Shakas.

Answer: 2. He uprooted the Shaka- Kshatrapa rulers from Gujarat.

Question 2. There was a rift between the Shakas and the Satavahanas.
1. Both the power wished to control over Magadha.
2. Both powers wished to control over eastern and western Malwa.
3. Both powers wished to control over Kanauj.

Answer: 2. Both powers wished to control over eastern and western Malwa.

WBBSE Class 6 History Question Answer

Chapter 6 Topic B Closing Years Of Maurya Rule The Kushanas And Satavahanas Gupta Empire Vakataka Rule In Southern India Multiple Choice Questions

Question 1. Pushyamitra Shunga emerged as the new king by replacing Brihadratha around

  1. 186 BC
  2. 187 BC
  3. 188 BC
  4. 189 BC

Answer: 2. 187 BC

Question 2. Who ruled Magadha after the Mauryas?

  1. Shungas
  2. Kushanas
  3. Kanvas
  4. Guptas

Answer: 1. Shungas

Question 3. The rule of the Kanvas came to an end around

  1. 2nd century BC
  2. 1st century BC
  3. 3rd century BC
  4. 4th century BC

Answer: 2. 1st century BC

Question 4. The author of Periplus referred to the kingdom of Gangaridai as

  1. Deganga
  2. Gange
  3. Gangadesha
  4. Gangetic

Answer: 3. Gangadesha

WBBSE Class 6 History Question Answer

Question 5. Both Magadha and Gangaridai used the two ports of

  1. Tamralipta and Deganga
  2. Tamluk and Kalinga
  3. Tamralipta and Gange
  4. Kalinga and Deganga

Answer: 3. Tamralipta and Gange

Question 6. A branch of the Yueh-Chi tribe was Kuei Shuang who are known in the history of India as the

  1. Kushanas
  2. Kanvas
  3. Pahlavas
  4. Pallavas

Answer: Kushanas

Question 7. Kashmir and Kabul were under the control of

  1. Vima Kadphises
  2. Kanishka I
  3. Kujala Kadphises
  4. Vashishka

Answer: 3. Kujala Kadphises

Question 8. The dynasty which ruled Kalinga after the fall of the Mauryas was

  1. Vakataka
  2. Kanva
  3. Chedi
  4. Shunga

Answer: 3. Chedi

Question 9. The Chedis lost their power around

  1. 1st century AD
  2. 3rd century AD
  3. 2nd century AD
  4. 4th century AD

Answer: 3. 2nd century AD

Question 10. The Satavahana rule started over the Deccan and South India after the

  1. Mauryas
  2. Shakas
  3. Kanvas
  4. Guptas

Answer: 1. Mauryas

Question 11. The Satavahana ruler who established control over Pratisthan and Naneghat regions was

  1. Satakarni I
  2. Simuka
  3. Gautamiputra
  4. Rudradamana

Answer: 2. Simuka

WBBSE Class 6 History Question Answer

Question 12. The Shaka ruler Nahapana fought against the

  1. Mauryas
  2. Satavahanas
  3. Pahlavas
  4. Shungas

Answer: 2. Satavahanas

Question 13. Like the Maurya rulers, the rulers of the Kushana and Satavahana dynasties imposed tax on

  1. Wheat
  2. Paddy
  3. Salt
  4. Rice

Answer: 3. Salt

Question 14. Chandragupta, I became the emperor in

  1. 319-20 AD
  2. 320-321 AD
  3. 318-319 AD
  4. 322-323 AD

Answer: 1. 319-20 AD

Question 15. The Gupta ruler who came to the throne after Chandragupta I was

  1. Skandagupta
  2. Chandragupta II
  3. Samudragupta
  4. Kumaragupta

Answer: 3. Samudragupta

Question 16. The last great Gupta emperor was

  1. Skandagupta
  2. Samudragupta
  3. Kumaragupta
  4. Kumaragupta I

Answer: 1. Skandagupta

Question 17. Rudrasena Il belonged to the dynasty of

  1. Vakataka
  2. Pahlavas
  3. Kushana
  4. Gupta

Answer: 1. Vakataka

WBBSE Class 6 History Question Answer

Question 18. Around the 7th century AD, the principal powers in south India were

  1. Pahlavas and Parthians
  2. Pallavas and Chalukyas
  3. Guptas and Chalukyas
  4. Parthians and Chalukyas

Answer: 2. Pallavas and Chalukyas

Question 19. In the first half of the 4th century AD in the Vaishali region, the prominent power was the

  1. Vakatakas
  2. Lichhavis
  3. Parthians
  4. Guptas

Answer: 2. Lichhavis

Question 20. Aryavarta means

  1. North India
  2. East India
  3. South India
  4. West India

Answer: 1. North India

Question 21. Chandragupta II was a devotee of

  1. Shiva
  2. Brahma
  3. Vishnu
  4. Ganesha

Answer: 3. Vishnu

Question 22. The Gupta empire was divided into a number of provinces known as

  1. Aahaar
  2. Patta
  3. Bhukti
  4. Rajya

Answer: 3. Bhukti

Leave a Comment