WBBSE Class 9 Life Science Chapter 4 Microbes In Human Welfare Multiple Choice Questions

WBBSE Class 9 Life Science Chapter 4 Biology And Human Welfare Microbes In Human Welfare Multiple Choice Questions

Question 1. Microbes are—

  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Protozoa
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 2. The term ‘microbe’ was coined by—

  1. Robert Hook
  2. Sedillot
  3. Robert Brown
  4. Leeuwenhoek

Answer: 2. Sedillot

Question 3. Azolla maintains a symbiotic association with

  1. Azotobacter
  2. Clostridium
  3. Nostoc
  4. Anabaena

Answer: 4. Anabaena

Read and Learn More WBBSE Class 9 Life Science MCQs

Question 4. Which is not a bio-fertilizer?

  1. Rhizobium
  2. Azolla
  3. Agaricus
  4. Azotobacter

Answer: 3. Agaricus

Question 5. Some cyanobacteria are used as bio-fertilizer because—

  1. They are capable of trapping free O2 more than other plants
  2. They can solubilize phosphorus
  3. They can trap atmospheric nitrogen
  4. They help the soil to retain more water

Answer: 3. They can trap atmospheric nitrogen

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 6. Bf for Bt-cotton stands for—

  1. Biologically transformed
  2. Biotechnology
  3. Bacillus thuringiensis
  4. None of these

Answer: 3. Bacillus thuringiensis

Question 7. Mycorrhiza is an—

  1. Association of fungi and algae
  2. Association of fungi and flowering plants
  3. Association of fungi and bacteria
  4. Association of algae and vascular plants

Answer: 2. Association of fungi and flowering plants

WBBSE Class 9 Life Science Chapter 4 Microbes In Human Welfare Multiple Choice Questions

Question 8. Cyanobacteria are—

  1. Chemosynthetic bacteria
  2. Photosynthetic prokaryotic microorganisms
  3. Non-photosynthetic nitrogen-fixing prokaryotic microorganisms
  4. Nitrogen-fixing protozoa

Answer: 2. Photosynthetic prokaryotic microorganisms

Question 9. A soil-dwelling nitrogen-fixing bacterium is—

  1. Anabaena
  2. Salmonella
  3. Clostridium
  4. Lactobacillus

Answer: 3. Clostridium

Question 10. Which of the following microorganisms can kill insect pests?

  1. Bacillus thuringiensis
  2. Leptomonas
  3. Nosema locustae
  4. All of these

Answer: 4. All of these

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 11. The virus used in the bio-control of insect pests is—

  1. Phage virus
  2. Rubella virus
  3. Nuclear Polyhedrosis Virus
  4. Lipovirus

Answer: 3. Nuclear Polyhedrosis Virus

Question 12. An anaerobic nitrogen-fixing non-symbiotic bacterium—

  1. Azotobacter
  2. Clostridium
  3. Rhizobium
  4. Azospirillum

Answer: 2. Clostridium

Question 13. VAM is a/an—

  1. Ectomycorrhiza
  2. Ectendomycorrhiza
  3. Endomycorrhiza
  4. Cyanobacterium

Answer: 3. Endomycorrhiza

Question 14. Granulosis virus and NPV are similar as both act as—

  1. Antibacterial substance
  2. Bio-control agents
  3. Biofertilizers
  4. Disease-causing agent for human

Answer: 2. Bio-control agents

Question 15. Bacteria used for controlling Japanese beetle—

  1. Bacillus thuringiensis
  2. Bacillus popular
  3. Bacillus subtilis
  4. Rhizobium fasciola

Answer: 2. Bacillus popular

Question 16. Spodopterin, a bio-control agent for insect pests is composed of—

  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Protozoa
  4. Fungus

Answer: 4. Fungus

Question 17. An example of cyanobacteria is—

  1. Anabaena
  2. Gleocapsa
  3. Oscillatoria
  4. All of these

Answer: 4. All of these

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 18. Mycorrhizae fungi association with—

  1. The root system of pine
  2. Leaf of fern
  3. Green algae
  4. None of these

Answer: 1. The root system of pine

Question 19. Application of Azolla in paddy fields is popularly practiced in—

  1. European countries
  2. South American states
  3. Southeast Asian countries
  4. All of these

Answer: 3. Southeast Asian countries

Question 20. Mycorrhiza is used as a bio-fertilizer because it—

  1. Can remove harmful heavy metals from the soil
  2. Can absorb water
  3. Can help in mineral absorption
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 21. An antibiotic-producing fungus is—

  1. Aspergillus
  2. Agaricus
  3. Penicillium
  4. Saccharomyces

Answer: 3. Penicillium

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 22. Nitrifying bacteria are—

  1. Parasitic bacteria
  2. Chemosynthetic bacteria
  3. Autotrophic bacteria
  4. None of these

Answer: 2. Chemosynthetic bacteria

Question 23. Bacteria that are capable of trapping atmospheric nitrogen are—

  1. Putrefying bacteria
  2. Nitrogen-fixing bacteria
  3. Denitrifying bacteria
  4. Nitrifying bacteria

Answer: 2. Nitrogen-fixing bacteria

Question 24. The bacterium, mostly used in the experiments of biotechnology is—

  1. Rhizobium
  2. Streptomyces
  3. Salmonella
  4. E.coli

Answer: 4. E.coli

Question 25. Rhizobium is a—

  1. Free-living, nitrogen-fixing bacteria
  2. Symbiotic, nitrogen-fixing bacteria
  3. Cyanobacteria
  4. Denitrifying bacteria

Answer: 2. Symbiotic, nitrogen-fixing bacteria

WBBSE Class 9 Life Science Question And Answer

Question 26. Application of Azolla in paddy field increases .in soil.

  1. Phosphorus
  2. Nitrogen
  3. Sulphur
  4. Potassium

Answer: 2. Nitrogen

Question 27. Nostoc is a—

  1. Nitrogen-fixing protozoa
  2. Nitrogen-fixing cyanobacteria
  3. Symbiotic fungus
  4. Green algae

Answer: 2. Nitrogen-fixing cyanobacteria

Question 28. Which of the following organisms is not used as a bio-fertilizer?

  1. Rhizobium
  2. Lichen
  3. Azotobacter
  4. Azollci

Answer: 2. Lichen

Question 29. Insoluble phosphate of soil is transformed into soluble phosphate by—

  1. Azolla
  2. Nos toe
  3. Rhizobium
  4. Pseudomonas putida

Answer: 4. Pseudomonas putida

Question 30. Sweet pea plants can grow in infertile land because of—

  1. Azotobacter
  2. Clostridium
  3. Rhizobium
  4. Anabaena

Answer: 3. Rhizobium

Question 31. The microbe which does not have any role as a bio-fertilizer is—

  1. Bacteria
  2. Cyanobacteria
  3. Fungus.
  4. Protozoa

Answer: 4. Protozoa

Question 32. Cyanobacterial colony is formed in—

  1. Equisitum
  2. Cycas
  3. Psilotum
  4. Pinus

Answer: 2. Cycas

WBBSE Class Nine Life Science

Question 33. A fungal bio-control agent is—

  1. Nosema
  2. Beauveria bassiana
  3. Popillajaponica
  4. Mattesia grandis

Answer: 2. Beauveria bassiana

Leave a Comment