WBBSE Class 9 Life Science And Environment Chapter 2 Multiple Choice Questions

Chapter 2 Levels Of Organization Of Life Plant Tissue And Its Distribution Multiple Choice Questions

Question 1. Which of the following does not have a tissue system?

  1. Amoeba
  2. Volvox
  3. Sponges
  4. All of these

Answer:  4. All of these

Question 2. An organism possesses different types of tissues and organs due to

  1. Organogenesis
  2. Differentiation
  3. Cell division
  4. None of these

Answer: 2. Differentiation

Question 3. Cells of tissue always have

  1. The similarity in size and shape
  2. Same life span
  3. Same function
  4. Different origin

Answer: 3. Same function

Question 4. Cells of meristematic tissues are

  1. Of the same size and shape
  2. Capable of division
  3. Undifferentiated
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 5. Meristematic tissues are seen in

  1. Green leaves
  2. Matured fruit
  3. Root tip
  4. Shoot

Answer: 3. Root tip

Question 6. Stems of trees become thick by the activity of

  1. Lateral meristem
  2. Intercalary meristem
  3. Primary meristem
  4. Apical meristem

Answer: 1. Lateral meristem

Question 7 Intercalary meristem is found in

  1. Root apex
  2. Stem apex
  3. Nodes
  4. Internodes

Answer: 4. Internodes

Question 8. A tissue has cells with no intercellular space and a vacuole in the cytoplasm. This tissue is a

  1. Xylem tissue
  2. Parenchyma tissue
  3. Meristematic tissue
  4. Collenchyma tissue

Answer: 3. Meristematic tissue

Question 9. Cells of a tissue having a large and prominent nucleus and are capable of undergoing division can be identified as a

  1. Meristem
  2. Parenchyma
  3. Collenchyma
  4. Sclerenchyma

Answer: 1. Meristem

WBBSE Class 9 Life Science And Environment Chapter 2 Levels Of Organization Of Life Plant Tissue And Its Distribution Multiple Choice Questions

Question 10. Cells of this tissue are thin-walled, densely packed, capable of undergoing division and are located at the tip of roots. This is

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Intercalary meristem
  4. Apical meristem

Answer: 4. Apical meristem

Question 11. Intercalary meristem remains

  1. At the apex of shoots and roots
  2. In vascular bundle
  3. In between two permanent tissue layers
  4. On the surface of the plant body

Answer: 3. In between two permanent tissue layers

Question 12. Rapid elongation of a bamboo stem occurs due to the activity of

  1. Lateral meristem
  2. Intercalary meristem
  3. Apical meristem
  4. Cambium

Answer: 2. Intercalary meristem

Question 13. Formation of bark involves

  1. Apical meristem
  2. Intercalary meristem
  3. Vascular cambium
  4. Cork cambium

Answer: 4. Cork cambium

Question14. Permanent tissues are composed of

  1. Undifferentiated cells
  2. Identical cells
  3. Growing cells
  4. Matured cells

Answer: 4. Matured cells

Question 15. Cells of permanent tissue are

  1. Thin-walled and full of cytoplasm
  2. Without vacuoles
  3. Unable to divide
  4. Capable of cell division

Answer: 3. Unable to divide

Question 16. Which simple permanent tissue is composed of non-living cells?

  1. Xylem
  2. phloem
  3. Sclerenchyma
  4. Collenchyma

Answer: 3. Sclerenchyma

Question 17. Parenchyma cells containing orgastic materials are called

  1. Aerenchyma
  2. Parenchyma
  3. Idioblasts.
  4. Collenchyma

Answer: 3. Idioblasts.

Question 18. The tissue taking part in photosynthesis belongs to

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Meristematic tissue

Answer: 1. Parenchyma

Question 19. Which tissue takes part in storing food in the plant body?

  1. Parenchyma
  2. Sclerenchyma
  3. Phloem
  4. Xylem

Answer: 1. Parenchyma

Question 20 Epidermis and ground tissue of a plant body are typically made up of

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma.
  3. Sclerenchyma
  4. Aerenchyma

Answer: 1. Parenchyma

Question 21 Buoyancy of aquatic plants is maintained by—

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Aerenchyma

Answer: 4. Aerenchyma

Question 22. Ray cells are the kind of—

  1. Parenchyma
  2. Companion cell
  3. Sieve tube
  4. Trachea

Answer: 1. Parenchyma

Question 23. The flexibility in plants is due to a tissue called—

  1. Chlorenchyma
  2. Parenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Collenchyma

Answer: 4. Collenchyma

Question 24. Cells of this tissue have typical angular thickening; this simple permanent tissue is called

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Xylem

Answer: 2. Collenchyma

Question 25. Cells with thick and highly lignified cell wall are seen in

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Aerenchyma

Answer: 3. Sclerenchyma

Question 26. The crispy nature of pears and apples is due to

  1. Parenchyma
  2. Xylem
  3. Sclerenchyma
  4. Collenchyma

Answer: 3. Sclerenchyma

Question 27. A stone cell is a modification of

  1. Parenchyma
  2. Collenchyma
  3. Sclerenchyma
  4. Aerenchyma

Answer: 3. Sclerenchyma

Question 28. Cells of sclerenchyma tissue have

  1. Evenly thick cell wall with a hollow lumen
  2. Cell wall with angular thickening and no intercellular space
  3. Thin cell-walled living cells
  4. Large intercellular spaces

Answer: 1. Evenly thick cell wall with a hollow lumen

Question 29. The husk of the coconut is made up of

  1. Collenchyma
  2. Sclerenchyma
  3. Apical meristem
  4. Intercalary meristem

Answer: 2. Sclerenchyma

Question 30. The cells of cork are dead and have a chemical in their walls that makes them impervious to gases and water. The chemical is—

  1. Lignin
  2. Suberin
  3. Cutin
  4. Wax

Answer: 1. Lignin

Question 31. Which are complex permanent tissues?

  1. Parenchyma and collenchyma
  2. Collenchyma and sclerenchyma
  3. Sclerenchyma and xylem
  4. Xylem and phloem

Answer: 4. Xylem and phloem

Question 32. The gymnosperm where the trachea is found, is

  1. Pinus sp.
  2. Gnetum sp.
  3. Cycas sp.
  4. Ginkgo sp.

Answer: 2. Gnetum sp.

Question 33. The Tracheae of the xylem are

  1. Elongated cells with pointed ends and pits on the cell wall
  2. Elongated hollow tubular cells
  3. Thin elongated fibre-like cells
  4. Elongated living cells

Answer: 2. Elongated hollow tubular cells

Question 34. Strong, tough woods are rich in

  1. Xylem parenchyma
  2. Trachea
  3. Xylem fibre
  4. Tracheid

Answer: 3. Xylem fibre

Question 35 The cells involved in water transportation in plants are

  1. Tracheids
  2. Trachea
  3. Xylem fibres
  4. Both 1 and 2

Answer: 4. Both 1 and 2

36 Mechanical strength of a plant is provided by-

  1. A Sieve tubes 
  2. Companion cells
  3. Parenchyma
  4. Phloem fibres

Answer: 4. Phloem fibres

37 What are the main components of the vascular bundle?

  1. Parenchyma
  2. Sclerenchyma
  3. Xylem
  4. Xylem and Phloem

Answer: 4. Xylem and Phloem

 

Chapter 2 Levels Of Organization Of Life Plant Tissue And Its Distribution  Multiple Choice Questions

Question 1. Protection is the main function of

  1. Epithelial tissue
  2. Muscular tissue
  3. Nervous tissue
  4. None of these

Answer: 1. Epithelial tissue

Question 2. Histology is the study of—

  1. Cells
  2. Bones and muscles
  3. Blood
  4. Tissues

Answer: 4. Tissues

Question 3. Rapid healing of wounds is found in

  1. Epithelial tissue
  2. Muscular tissue
  3. Connective tissue
  4. Nervous tissue

Answer: 1. Epithelial tissue

Question 4. The adjacent epithelial cells are held together by means of

  1. Microsomes
  2. Liposomes
  3. Glyoxysomes
  4. Desmosomes

Answer: 2. Desmosomes

Question 5. The inner lining of blood vessels are made up of—

  1. Muscular tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Connective tissue
  4. None of these

Answer: 4. None of these

Question 6. The similarity between areolar and adipose tissue is—

  1. Both provide protection
  2. Both are connective tissues
  3. Both help in the coordination
  4. All of these

Answer: 2. Both are connective tissues

Question 7. The animal tissue which stores fat is—

  1. Blood
  2. Areolar tissue
  3. Muscle tissue
  4. Adipose tissue

Answer: 4. Adipose tissue

Question 8 Camel’s hump is made up of—

  1. Skeletal tissue
  2. Muscular tissue
  3. Cartilage
  4. Adipose tissue

Answer: 4. Adipose tissue
WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 9. Animal body is structurally much more complex compared to that of plants, because

  1. Animals can move
  2. Animals can feed on others
  3. Animals have well-differentiated organs and organ systems
  4. Animals can survive in air, earth and water

Answer: 3. Animals have well-differentiated organs and organ systems

Question 10. Embryonic connective tissue is derived from—

  1. Ectoderm
  2. Endoderm
  3. Mesenchyma
  4. Mesoglea

Answer: 3. Mesenchyma

Question 11. Which tissue is called the coordinating tissue?

  1. Epithelial tissue
  2. Muscle tissue
  3. Nervous tissue
  4. Blood

Answer: 3. Nervous tissue

Question 12. Which of the following is a conducting tissue?

  1. Muscle tissue
  2. Bone tissue
  3. Adipose tissue
  4. Blood

Answer: 4. Blood

Question 13. Which of the following tissues has no role in the protection of the animal body?

  1. Blood
  2. Epithelial tissue
  3. Nerve tissue
  4. All of these

Answer: 3. Nerve tissue

Question 14. The walls of thick blood vessels are made up of—

  1. Epithelial tissue and muscular tissue
  2. Nervous tissue and epithelial tissue
  3. Only muscular tissue
  4. All of these

Answer: 1. Epithelial tissue and muscular tissue

Question 15. Which tissue acts as the shock absorber in our body?

  1. Epithelial tissues
  2. Bones
  3. Muscles
  4. Adipose tissues

Answer: 4. Adipose tissues

Question 16. Epithelium of which region is involved in gaseous exchange?

  1. Trachea
  2. Bronchus
  3. Bronchiole
  4. Alveolus

Answer: 4. Alveolus

Question 17. The tissue, which does not have direct blood supply is—

  1. Epithelial tissue
  2. Nervous tissue
  3. Muscular tissue
  4. All of these

Answer: 1. Epithelial tissue

Question 18. Which tissue takes part in the production of digestive enzymes?

  1. Muscle tissue
  2. Nervous tissue
  3. Squamous epithelium
  4. Glandular epithelium

Answer: 4. Glandular epithelium

Question 19. Which of the following tissues may have a ciliated lining?

  1. Muscular tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Connective tissue
  4. Nervous tissue

Answer: 2. Epithelial tissue

Question 20. Which of the following has the slowest growth rate?

  1. Connective tissue
  2. Epithelial tissue
  3. Nervous tissue
  4. None of these

Answer: 3. Nervous tissue

Question 21. Which type of tissue forms glands?

  1. Epithelial
  2. Muscular
  3. Nervous
  4. Connective

Answer: 1. Epithelial

Question 22. The inner lining of our mouth is made up of

  1. Blood and muscle
  2. Epithelial tissue
  3. Blood cells
  4. All of these

Answer: Epithelial tissue

Question 23. Which part of body’s weight is formed by connective tissue?

  1. 40%
  2. 30%
  3. 20%
  4. 60%

Answer: 2. 30%

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 24. The only connective tissue without fibroblasts is

  1. Areolar connective tissue
  2. Bone
  3. Cartilage
  4. Blood

Answer: 4. Blood

Question 25. Which of the following cells of connective tissue secret antibodies?

  1. Mast cells
  2. Reticular cells
  3. Adipose cells
  4. Plasma cells

Answer: 4. Plasma cells

Question 26. The mast cells secrete the following

  1. Heparin
  2. Serotonin
  3. Histamine
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 27 The liquid connective tissue contains no

  1. Fibre
  2. Matrix
  3. Cell
  4. All of these

Answer: 1. Fibre

Question 28 Collagen fibres of connective tissue are

  1. White
  2. Yellow
  3. Colourless
  4. Red

Answer: 1. White

Question 29. The types of fibres found in connective tissues are

  1. White
  2. Elastic fibres
  3. Reticular fibres
  4. All of these

Answer: 4. All of these

Question 30. Collagen is

  1. Lipid
  2. Carbohydrate
  3. Globular protein
  4. Fibrous protein

Answer: 4. Fibrous protein

Question 31. The tissue that supplies food to all other tissues of our body is

  1. Muscles
  2. Nerves
  3. Blood
  4. All of these

Answer: 2. Nerves

Question 32 Blood is a type of

  1. Epithelial tissue
  2. Connective tissue
  3. Muscular tissue
  4. Nervous tissue

Answer: 2. Connective tissue

Question 33 The percentage of plasma in the blood is about

  1. 45%
  2. 49%
  3. 65%
  4. 55%

Answer: 4. 55%

Question 34. Mast cells are linked to

  1. Neural tissue
  2. Areolar connective tissue
  3. Endocrine glands
  4. Exocrine glands

Answer: 2. Areolar connective tissue

Question 35 Bone is a

  1. Specialised connective tissue
  2. Weight-carrying tissue
  3. Very high-density tissue
  4. All of these

Answer: 4. All of these

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 36 Haversian canal is present in

  1. Bones
  2. Blood vessels
  3. Muscles
  4. All of these

Answer: 1. Bones

Question 37. The ends of two bones are connected by

  1. Muscles
  2. Tendons
  3. Ligaments
  4. Cartilage

Answer: 3. Ligaments

Question 38 Which covers cartilage?

  1. Pericardium
  2. Perichondrium
  3. Perineurium
  4. Periosteum

Answer: 2. Perichondrium

Question 39 Cartilage is formed by

  1. Osteoblast
  2. Fibroblast
  3. Chondrocytes
  4. Osteocytes

Answer: 3. Chondrocytes

Question 40 Cartilage is present in

  1. Teeth
  2. Cranium
  3. Nail
  4. Knee

Answer: 4. Knee

Question 41 Tendons and ligaments are made of

  1. Special connective tissue
  2. Epithelial tissues
  3. Dense regular connective tissue
  4. Loose conductive tissue

Answer: 3. Dense regular connective tissue

Question42. A tissue with a higher volume of the intercellular matrix than cells is

  1. Epithelial tissue
  2. Connective tissue
  3. Muscle tissue
  4. Nervous tissue

Answer: 2. Connective tissue

Question 43. Movement of different body parts involves

  1. Muscular tissue
  2. Nerves
  3. Both 1 and 2
  4. None of these

Answer: 3. Both 1 and 2

Question 44. The contractile protein of muscle is

  1. Tubulin
  2. Myosin
  3. Actin
  4. Tropomyosin

Answer: 3. Actin

Question 45. Actin and myosin are components of

  1. Nerve
  2. Blood
  3. Muscle
  4. Bone

Answer: 3. Muscle

Question 46. Contractile proteins are seen in

  1. Only in muscle tissues
  2. Only in connective tissues
  3. All connective tissues and muscle tissues
  4. Only in epithelial tissues

Answer: 1. Only in muscle tissues

Question 47. Smooth muscles are

  1. Involuntary
  2. Voluntary
  3. Striated
  4. None of the above

Answer: 1. Involuntary

Question 48. Involuntary muscles are seen in

  1. Stomach
  2. Urinary bladder
  3. Walls of blood vessels
  4. All of these

Answer: 4. All of these

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 49. Involuntary striated muscles are found in the walls of

  1. Lungs
  2. Heart
  3. Kidney
  4. Blood vessels

Answer: 2. Heart

Question 50. Cardiac muscle is

  1. Smooth
  2. striated
  3. Involuntary
  4. Both 2 and 3

Answer: 4. Both 2 and 3

Question 51. Intercalated discs are found in

  1. Skeletal muscle
  2. Smooth muscle
  3. Both 1 and 2
  4. Cardiac muscle

Answer: 4. Cardiac muscle

Question 52. The cytoplasm of muscle cells is called

  1. Sarcomere
  2. Sarcoplasm
  3. Neuroplasm
  4. Neuroglia

Answer: 2. Sarcoplasm

Question 53. Sarcolemma is the

  1. The cell membrane of nerve cells
  2. The cytoplasm of muscle cells
  3. The cell membrane of muscle cells
  4. The cytoplasm of nerve cells

Answer: 3. The cell membrane of muscle cells

Question 54. Our body movement is controlled by

  1. Cardiac muscles.
  2. Involuntary muscles
  3. Voluntary muscles
  4. All of these

Answer: 3. Voluntary muscles

Question 55. Which of the following tissues show contraction and expansion from the start to the end of our life?

  1. Involuntary muscles
  2. Voluntary muscles
  3. Cardiac muscles
  4. Neurons

Answer: 3. Cardiac muscles

Question 56. Neurones are held or surrounded by

  1. Acellular matrix
  2. Basement membrane
  3. Plasma
  4. Neuroglia

Answer: 4. Neuroglia

Question 57. The cytoplasm inside the axon is called

  1. Sarcoplasm
  2. Axoplasm
  3. Toxoplasma
  4. None of these

Answer: 2. Axoplasm

Question 58. Voluntary movement of our limbs involves

  1. Only muscles
  2. Muscles and bones only
  3. Bones and nerves only
  4. Muscles, bones and nerves

Answer: 4. Muscles, bones and nerves

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 59. Nucleated cells found in neurilemma are

  1. Nissl granules
  2. Plasma cells
  3. Cell body
  4. Schwann cells

Answer: 4. Schwann cells

Question 60. Cells with many projections is the common feature of

  1. Neurones
  2. Muscle cells
  3. Epithelial cells
  4. Blood cells

Answer: 1. Neurones

Question 61. Receiving external stimuli is the function of

  1. Nerves
  2. Muscles
  3. Epithelium
  4. None of these

Answer: 1. Nerves

Question 62. Which of the following is part of a nerve cell?

  1. Sarcolemma
  2. Node of Ranvier
  3. Myofibrils
  4. Myofilaments

Answer: 2. Node of Ranvier

Question 63. Axon and Dendron are involved in

  1. Muscle contraction
  2. Neural transport
  3. Nutrient transport
  4. Both 1 and 2

Answer: 2. Neural transport

Question 64. Syncytial cells are typically seen in

  1. Voluntary muscle fibres
  2. Involuntary muscle fibres
  3. Cardiac muscle fibres
  4. Neurones

Answer: 1. Voluntary muscle fibres

Question 65 Schwann cell is related to

  1. Axon
  2. Dendron
  3. Cell body
  4. Muscle

Answer: 1. Axon

WB Class 9 Life Science Question Answer

Question 66 Is End brush is related to

  1. Axon
  2. Dendron
  3. Cell body
  4. None of these

Answer: 1. Axon

Question 67 A syncytial tissue is

  1. Cartilage
  2. Epithelium
  3. Cardiac muscle
  4. Skeletal muscle

Answer: 2. Epithelium

Question 68 White fibre is found in

  1. Skin
  2. Bones
  3. Collagen
  4. Muscles

Answer: 1. Skin

Leave a Comment