WBCHSE Class 12 Physics Ohm’s Law Multiple Choice Question And Answers

Current Electricity

Electric Current and Ohm’s Law Multiple Choice Question And Answers

Question 1. Consider a current-carrying wire (current 7) in the shape of a circle. Note that as the current progresses along the wire, the direction of current density \(\vec{j}\) changes in an exact manner, while the current I remains unaffected. The agent that is essentially responsible for

  1. Source of emf
  2. The electric field produced by charges accumulated on the surface of the wire
  3. The charges just behind a given segment of wire push them just the right way by repulsion
  4. The charges ahead

Answer: 2. Electric field produced by charges accumulated on the surface of the wire

\(\vec{j}=\sigma \vec{E}\)

Question 2. Two batteries of emf e1 and e2(e2 > e1) and internal resistances r1 and r2 respectively are connected in parallel

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 2

The equivalent of the two cells is eeq.

  1. e1 < eeq < e2
  2. eeq < e1
  3. eeq = e1 + e2
  4. eeq is independent of and r2

Answer: 1. el e_1 \text {, let } e_2=e_1+\Delta e[/latex]

∴ \(\frac{e_{\mathrm{eq}}}{r_{\mathrm{eq}}}=\frac{e_1}{r_1}+\frac{e_1+\Delta e}{r_2}=e_1\left(\frac{1}{r_1}+\frac{1}{r_2}\right)+\frac{\Delta e}{r_2}\)

\(\frac{e_1}{r_{\mathrm{eq}}}+\frac{\Delta e}{r_2}\)

∴ eeq > e1

Again,

∴ \(\frac{e_{\mathrm{eq}}}{r_{\mathrm{eq}}}=\frac{e_2}{r_{\mathrm{eq}}}-\frac{\Delta e}{r_1} \text { or, } e_{\mathrm{eq}}<e_2\)

e1 < eeq < e2

Question 3. Temperature dependence of resistivity p(T) of semiconductors, insulators, and metals is significantly based on which of the following factors?

  1. The number of charge carriers can change with temperature T
  2. The time interval between two successive collisions can depend on the T
  3. The length of the material can be a function of T
  4. The mass of carriers is a function of the T

Answer:

1. The number of charge carriers can change with temperature T

2. The time interval between two successive collisions can depend on the T

Question 4. The current in a conductor varies with time t as I = 2t+ 3t², where I is in ampere and t in second. Electric charge flowing through a section of the conductor during t = 2s to f = 3s is

  1. 10C
  2. 24 C
  3. 33 C
  4. 44 C

Answer: 2. 24 C

Question 5. Fmf of a lead-acid accumulator during its prolonged discharging is

  1. 1.08 V
  2. 1.5 V
  3. 2.0 V
  4. 2.2 V

Answer: 3. 2.0 V

Question 6. What energy transformation occurs during the discharging of an accumulator?

  1. Electrical energy to chemical energy
  2. Chemical energy to electrical energy
  3. Electrical energy to mechanical energy
  4. Mechanical energy to electrical energy

Answer: 2. Chemical energy to electrical energy

Question 7. What is the nature of energy conversion during the charging of a secondary cell?

  1. Electrical energy to chemical energy
  2. Chemical energy to electrical energy
  3. Electrical energy to mechanical energy
  4. Mechanical energy to electrical energy

Answer: 1. Electrical energy to chemical energy

Question 8. Which of the following graphs represents the variation of current (7) through a metallic conductor with its terminal potential difference (V)?

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 8

Answer: 1.

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 8.

Question 6. The dimension of resistance is

  1. \(\mathrm{ML}^2 \mathrm{~T}^{-3} \mathrm{I}^{-1}\)
  2. \(\mathrm{ML}^2 \mathrm{~T}^{-1} \mathrm{I}^{-1}\)
  3. \(\mathrm{ML}^2 \mathrm{~T}^{-3} \mathrm{I}^{-2}\)
  4. \(\mathrm{ML}^2 \mathrm{~T}^{-1} \mathrm{I}^{-2}\)

Answer: 3. \(\mathrm{ML}^2 \mathrm{~T}^{-3} \mathrm{I}^{-2}\)

Question 9. The resistivity of copper is 1.76 x 10-6 Ω.cm. What will be the resistance between two opposite faces of a copper cube of side 1 m?

  1. 1.76 x 10-4Ω
  2. 1.76 x 10-6Ω
  3. 1.76 x 10-8Ω
  4. 1.76 x 10-12Ω

Answer: 3. 1.76 x 10-8Ω

Question 10. A block has dimensions 1 cm, 2 cm, and 3 cm. The ratio of the maximum and minimum distance between any two points of opposite faces of this block is

  1. 1:6
  2. 1:9
  3. 9:1
  4. 18:1

Answer: 3. 9:1

Question 11. A conductor with a rectangular cross-section has dimensions (a x 2a x 4a). Resistance across AB is R1, across CD is R2, and across EF is R3. Then

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 11

  1. R1 = R2 = R3
  2. R1 > R2 > R3
  3. R2 > R3 > R1
  4. R1 > R3 > R2

Answer: 4. R1 > R3 > R2

Question 12. A wire of resistance 4 Ω is bent through 180° at its midpoint and the two halves are twisted together. Then the resistance is

Answer: 1. 1 Ω

Question 13. The temperature coefficient of resistance of a metal is 0.004°C-1. If a wire of this metal has resistance 1 CL at 0°C then what will be the value of that resistance at 100°C?

  1. 0.6Ω
  2. 0.96Ω
  3. 1.04Ω
  4. 1.4Ω

Answer: 4. 1.4 Ω

Question 14. A carbon resistor has a resistance of 106 x 1. The color of its third band is

  1. Yellow
  2. Green
  3. Blue
  4. Violet

Answer: 2. Green

Question 15. The resistance of a wire is 5 Ω at 50°C and 6 Ω at 100°C. The resistance of the wire at 0°C will be

Answer: 4. 4Ω

Question 16. If three resistances, connected in series, are related as R1>R2> R3 then what is the relation between the currents flowing through them?

  1. I1 = I2 = I3
  2. I1 > I2 > I3
  3. I1 < I2 < I3
  4. I1 > I3 > I2

Answer: 1. I1 = I2 = I3

Question 17. If three resistances are connected in parallel and the relation between them is R1 > R2 > R3, then the relation between the currents flowing through them is

  1. I1 = I2 = I3
  2. I1 > I2 > I3
  3. I1 < I2 < I3
  4. I3 < I1 < I2

Answer: 3. I1 < I2 < I3

Question 18. Two resistances of 6Ω and 3Ω are connected in parallel and this combination is connected to a battery of emf 2 V. What will be the current flowing through the 6Ω resistance?

  1. \(\frac{1}{3}\)A
  2. \(\frac{2}{3}\)A
  3. 1A
  4. 2A

Answer: 1. \(\frac{1}{3}\)A

Question 19. A series combination of three resistances 1Ω, 2Ω, and 3Ω is connected with a cell of emf 1.5 V and negligible internal resistance. What is the terminal potential difference across the third resistance?

  1. \(\frac{1}{4}\)V
  2. \(\frac{1}{2}\)V
  3. \(\frac{3}{4}\)V
  4. 1V

Answer: 3. \(\frac{3}{4}\)V

Question 20. A uniform metal wire of resistance R is stretched to twice its length. Now this wire is halved, and the two halves are connected in parallel. The equivalent resistance is

  1. \(\frac{R}{2}\)
  2. R
  3. 2R
  4. 4R

Answer: 2. R

Question 21. Which of the following is correct?

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 21

  1. 0.50A current flows in 3Ω
  2. 0.25A current flows in 3Ω
  3. 0.50A current flows in 4Ω
  4. 0.25A current flows in 4Ω

Answer: 4. 0.25A current flows in 4Ω

Question 22. The equivalent resistance between points A and B is

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 22

  1. 11Ω

Answer: 2. 4Ω

Question 23. A set of n identical resistors, each of resistance R ohm when connected in series, has effective resistance X ohm, and when connected in parallel the effective resistance is Y ohm. The relation between R, X, and Y is given by

  1. \(R=\sqrt{X Y}\)
  2. \(R=Y \sqrt{X}\)
  3. \(R=X \sqrt{Y}\)
  4. \(\sqrt{R}=X Y\)

Answer: 1. \(R=\sqrt{X Y}\)

Question 24. A uniform wire of resistance 36Ω is bent in the form of a circle. The equivalent resistance across the points A and B is

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 24

  1. 36Ω
  2. 18Ω
  3. 2.75Ω

Answer: 4. 2.75Ω

Question 25. What is the equivalent resistance across points A and B?

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 25

  1. 12Ω
  2. 16Ω
  3. 32Ω

Answer: 1. 8Ω

Question 26. Six equal resistances are connected between points P, Q, and R. Then, the equivalent resistance will be maximum between

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 26

  1. P and Q
  2. Q and R
  3. P and R
  4. Any two points

Answer: 1. P and Q

Question 27. The resistance across A and B in the below will

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 27

  1. 3B
  2. R
  3. \(\frac{R}{3}\)
  4. None of the above

Answer: 3. R

Question 28. A ring is made of a wire having a resistance RQ = 12Ω. Find the points A and B at which a current-carrying conductor should be connected so that the resistance R of the subcircuit between these points is equal to \(\frac{8}{3}\)Ω

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 28

  1. \(\frac{l_1}{l_2}=\frac{5}{8}\)
  2. \(\frac{l_1}{l_2}=\frac{1}{3}\)
  3. \(\frac{l_1}{l_2}=\frac{3}{8}\)
  4. \(\frac{l_1}{l_2}=\frac{1}{2}\)

Answer: 4. \(\frac{l_1}{l_2}=\frac{1}{2}\)

Question 29. A cell of emf E and internal resistance r is connected to an external resistance R. The variation of potential drop V across the resistance R as a function of R is shown by the curve marked as

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 29

  1. 4
  2. 1
  3. 2
  4. 3

Answer: 3. 2

Question 30. A current of 0.1 A flows through a 12Ω resistance when it is connected to a cell of emf 1.5 V. The internal resistance of the cell is

  1. 15Ω

Answer: 2. 3Ω

Question 31. When a resistance of 12Ω is connected with a cell of emf 1.5 V, 0.1 A current flows through the resistance. The internal resistance of the cell is

  1. 1.5Ω

Answer: 2. 3Ω

Question 32. A shunt resistance 1Ω is connected with a galvanometer of resistance 100Ω. What part of the main current will flow through the galvanometer?

  1. \(\frac{1}{99}\)
  2. \(\frac{1}{100}\)
  3. \(\frac{1}{101}\)
  4. \(\frac{1}{98}\)

Answer: 3. \(\frac{1}{101}\)

Question 33. A galvanometer of resistance R is connected to an electric circuit. The main current in the circuit is k times the maximum current that the galvanometer can withstand. The maximum value of the shunt resistance that should be used across the galvanometer is

  1. kR
  2. (k-1)R
  3. \(\frac{R}{k}\)
  4. \(\frac{R}{k-1}\)

Answer: 4. \(\frac{R}{k-1}\)

Question 34. Three voltmeters, all having different resistances, are joined. When some potential differences are applied across P and Q, their readings are V1, V2, and V3 respectively. Then

Class 12 Physics Unit 2 Current Electricity Chapter 1 Electric Current and Ohm's Law Multiple Choice Question And Answers Question 34

  1. V1 = V2
  2. V1 ≠ V2 + V3
  3. V1 + V2 = V3
  4. V1 + V2 > V3

Answer: 3. V1 + V2 = V3

Question 35. Two electric cells each of emf 1.5 V and internal resistance 2Ω are connected in parallel and this combination of cells is connected with an external resistance of 2Ω. What will be the current in the external circuit?

  1. \(\frac{1}{4}\)A
  2. \(\frac{1}{3}\)A
  3. \(\frac{1}{2}\)A
  4. 1A

Answer: 3. \(\frac{1}{2}\)A

Question 36. n identical cells, each of emf e and internal resistance r, are first connected in series and then in parallel. What will be the ratio of the emf and of the internal resistances of these two cell combinations?

  1. n, n
  2. n,n²
  3. n²,n
  4. \(\frac{1}{n}\) , n

Answer: 2. n,n²

Question 37. Two cells each of emf e but of internal resistance r1 and r2 are connected in series through an external resistance R. If the potential difference across the first cell is zero while current flows, the value of R in terms of r1 and r2 is

  1. R = r1 + r2
  2. R = r1 – r2
  3. R = \(\frac{1}{2}\)(r1 + r2)
  4. R = \(\frac{1}{2}\)(r1 – r2)

Answer: 2. R = r1 – r2

Question 38. A galvanometer connected with an unknown resistor and two identical cells in series each of emf 2 V, shows a current of 1 A. If the cells are connected in parallel, it shows 0.8 A. Then the internal resistance of the cell is

  1. 2.8Ω
  2. 0.7Ω
  3. 1.4Ω

Answer: 1. 1Ω

Question 39. In a metallic conductor, the number of free electrons per unit volume is n and the drift velocity of those electrons is vd. Then

  1. \(v_d \propto n\)
  2. \(v_d \propto \frac{1}{n}\)
  3. \(v_d \propto n^2\)
  4. \(v_d \propto \frac{1}{n^2}\)

Answer: 2. \(v_d \propto n^2\)

Question 40. When a current of 1 A flows through a copper wire of cross-sectional area 1 mm², the drift velocity of free electrons becomes v. What will be the drift velocity of free electrons when the same current flows through a copper wire of cross-sectional area 2 mm²?

  1. \(\frac{v}{2}\)
  2. v
  3. 2v
  4. 4v

Answer: 1. \(\frac{v}{2}\)

 

Leave a Comment