Class 11 Physics MCQs – Calorimetry

Class 11 Physics – Calorimetry Multiple Choice Questions And Answers

Question 1. The amount of heat required by 1 g of a substance for its 1 °C rise in temperature is called its

  1. Specific heat
  2. Thermal capacity
  3. Water equivalent
  4. Latent heat

Answer: 1. Specific heat

Question 2. SI unit of heat is

  1. cal
  2. kcal
  3. J
  4. W

Answer: 3. J

Question 3. Mean calorie means

  1. The amount of heat required to increase the temperature of 1 g water from 0°c to 1°c
  2. The amount of heat required to increase the temperature of 1 g water from 50°c to 51 °c
  3. The amount of heat required to increase the temperature of 1 g water from 14.5°c to 15.5°c
  4. 1/100 part of the amount of heat required to increase the temperature of 1 g water from 0°C to 100°C

Answer: 4. 1/100 part of the amount of heat required to increase the temperature of 1 g water from 0°C to 100°C

Question 4. If the amount of heat required by mass m of a substance for a rise t in temperature be H, then

  1. \(t \propto m H\)
  2. \(t \propto \frac{H}{m}\)
  3. \(t \propto \frac{m}{H}\)
  4. \(t \propto \frac{1}{m H}\)

Answer: 2. \(t \propto \frac{H}{m}\)

Question 5. cal · g-1 · °C-1 is the unit of

  1. Specific heat capacity
  2. Thermal capacity
  3. Water equivalent
  4. Latent heat

Answer: 1. Specific heat capacity

Question 6. Which of the following substances has the highest specific heat?

  1. Mercury
  2. Water
  3. Iron
  4. Diamond

Answer: 2. Water

Question 7. Due to higher specific heat of water compared to other solids and liquids

  1. Water warms up quickly but cools down slowly
  2. Water cools down quickly but warms up slowly
  3. Water warms up or cools down slowly
  4. Water warms up or cools down quickly

Answer: 3. Water warms up or cools down slowly

Question 8. To cool down the engine of a car, water is used in the radiator because

  1. Water is easily available
  2. Water does not cause any harm to the radiator
  3. Viscosity of water is much less
  4. Specific heat of water is high

Answer: 4. Specific heat of water is high

Question 9. During boiling of water at 100°C, what will be its specific heat?

  1. Zero
  2. 0.5
  3. 1
  4. Infinite

Answer: 4. Infinite

Question 10. If the temperature of 1 g of water is raised by 1°C for what initial temperature the heat gained is equal in magnitude to the mean calorie?

  1. 0°C
  2. 14.5°C
  3. 15°C
  4. 15.5°C

Answer: 2. 14.5°C

Question 11. An alternative name of ‘mean calorie’ is

  1. 0°- 100°C cal
  2. 14.5°C cal
  3. 15°C cal
  4. 15.5°C cal

Answer: 3. 15°C cal

Question 12. The temperature range and pressure, at which the heat required by 1 g water for 1° C rise in its temperature is called 1 cal, is

  1. 3.5°C to 4.5°C, 76 cm of Hg
  2. 13.5°C to 14.5°C, 76 mm of Hg
  3. 14.5°C to 15.5°C, 760 mm of Hg
  4. 98.5°C to 99.5°C, 760 mm of Hg

Answer: 3. 14.5°C to 15.5°C, 760 mm of Hg

Question 13. 10 g of water is supplied with 420 J of energy. The rise in temperature of water is

  1. 1°C
  2. 4.2°C
  3. 10°C
  4. 32°C

Answer: 3. 10°C

Question 14. If the specific heat of a substance is infinite, it means

  1. Heat is given out
  2. Heat is taken in
  3. No change in temperature takes place whether heat is taken in or given out
  4. All of the above

Answer: 3. No change in temperature takes place whether heat is taken in or given out

Question 15. Calorimeters are made of which of the following?

  1. Glass
  2. Metal
  3. Wood
  4. Either 1 or 3

Answer: 2. Metal

Question 16. Mass m of a substance requires an amount H ofheatfor a rise r in temperature. If the specific heat of the substance be s, then its water equivalent is

  1. \(H m s_w\)
  2. \(m s_w t\)
  3. \(\frac{m s}{s_w}\)
  4. \(\frac{s t}{s_w}\)

Answer: 3. \(\frac{m s}{s_w}\)

Question 17. Thermal capacity of a body of mass 10 g is 8 cal · °C-1. The specific heat of the material of the body is

  1. 0.8
  2. 1.25
  3. 0.4
  4. 0.1

Answer: 1. 0.8

Question 18. If the specific heat of copper is 0.1 cal · g-1 · °C-1, then water equivalent of a copper calorimeter of mass 0.4 kg is

  1. 40 g
  2. 4000 g
  3. 200 g
  4. 4g

Answer: 1. 40 g

Question 19. The ratio of the radii of two spheres made of the same material is 1:4. The ratio of their thermal capacities is

  1. 1/4
  2. 1/32
  3. 1/2
  4. 1/4

Answer: 1. 1/4

Question 20. The ratio of the densities of two materials is 5 : 6 and of their specific heats is 3:5. The ratio of their thermal capacities per unit volume will be

  1. 1:2
  2. 2:1
  3. 3:2
  4. 2:3

Answer: 1. 1:2

Question 21. When two bodies at different temperatures are brought in contact, the basic principle of calorimetry (heat lost = heat gained) can not be applied if

  1. The two bodies do not mix well with each other
  2. Any of the bodies undergo a change of state
  3. Specific beats of the two bodies are widely different
  4. Chemical reaction occurs between the bodies

Answer: 4. Chemical reaction occurs between the bodies

Question 22. If no change of state occurs, which of the following quantities is not required for the calculation of heat lost or heat gained?

  1. Mass
  2. Density
  3. Specific Heat
  4. Change In Temperature

Answer: 2. Density

Question 23. The ratio of specific heats of two liquids is 1: 2. If the two liquids at different temperatures are mixed in the ratio 2 : 3 of their masses, then what will be the ratio of h changes in their temperatures?

  1. 1:3
  2. 1:6
  3. 3:1
  4. 6:1

Answer: 3. 3:1

Question 24. The specific heat of aluminium is more than that of copper. TWo spheres of equal masses made of these two metals are immersed in a hot liquid. In equilibrium

  1. The temperature of aluminium sphere will be greater.
  2. The temperature of both spheres will be equal
  3. The temperature of copper sphere will be greater
  4. None of the above

Answer: 2. The temperature of both the spheres will be equal

Question 25. A liquid of mass M and specific heat S is at a temperature 2t. If another liquid of thermal capacity 1.5 times, at a temperature of | is added to it, the resultant temperature will be

  1. 4/3 t
  2. t
  3. t/2
  4. 2/3 t

Answer: 2. t

In tills type of questions more than one options are correct.

Question 26. Thermal capacity of a body depends on

  1. The heat given
  2. The temperature raised
  3. The mass of the body
  4. The material of the body

Answer:

3. The mass of the body

4. The material of the body

Question 27. The specific heat of a substance can be

  1. Finite
  2. Infinite
  3. Zero
  4. Negative

Answer:

  1. Finite
  2. Infinite
  3. Zero

Question 28. When two samples at different temperatures are mixed, the temperature of the mixture can be

  1. Lesser than lower or greater than higher temperature
  2. Equal to lower or higher temperature
  3. Greater than lower but lesser than higher temperature
  4. Average of lower and higher temperature

Answer:

2. Equal to lower or higher temperature

3. Greater than lower but lesser than higher temperature

4. Average of lower and higher temperature

Leave a Comment